Το «κοκτέιλ» του Ερντογάν που αιφνιδίασε την Ελλάδα
Όσοι ξέρουν ελάχιστα από τη διεθνή διπλωματία, γνωρίζουν πως πριν από την έλευση ενός ξένου ηγέτη σε μια χώρα, οι σύμβουλοι των προσώπων που πρόκειται να συναντηθούν ανταλλάσσουν απόψεις (και γραπτώς μάλιστα για να αποφεύγονται οι... παρεξηγήσεις ) απόψεις για το περιεχόμενο των συζητήσεων αλλά και των δηλώσεων που θα γίνουν.
Έτσι, κανείς δεν αιφνιδιάζεται και πολύ, δε, περισσότερο δε χρειάζεται η συνάντηση να πάρει το χαρακτήρα ενός δημοσίου debate για τα εθνικά θέματα... Αυτό λοιπόν που «δια ροπάλου» απαγορεύεται στην διεθνή διπλωματία, συνέβη με την επίσκεψη Ερντογάν στην Αθήνα.
Ο «Σουλτάνος», έθεσε την ατζέντα που τον ενδιέφερε (αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάνης, μουσουλμάνοι της Θράκης, Αιγαίο) και είχε απέναντι του μια αιφνιδιασμένη πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της Ελλάδας. Κακή οργάνωση; Παραπληροφόρηση από την πλευρά της Άγκυρας; Έλλειψη αντανακλαστικών; Όλα αυτά μαζί; Ό,τι και να συνέβη, το ναυάγιο της επίσκεψης του πρόεδρου της Τουρκίας στην Ελλάδα είναι -δυστυχώς- δεδομένο.
Δώσαμε βήμα σε έναν πολιτικό που σε αυτή την συγκυρία, δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στο δυτικό κόσμο, προέβαλε της αξιώσεις του και ως απάντηση του είπαμε πως στο διεθνές δίκαιο δεν αλλάζουν οι συνθήκες , αλλά οι ερμηνείες των συνθηκών....
Το πιθανότερο είναι πως η προχειρότητα που χαρακτηρίζει τις κινήσεις της κυβέρνησης και σε άλλους τομείς (βλ. Οικονομία), κυριάρχησε και στην περίπτωση της επίσκεψης του Τ. Ερντογάν. Και δεν είναι μόνον επικοινωνιακό το ζήτημα. Μακάρι να ήταν. Όταν όμως, ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν είναι ο... συχνότερος επισκέπτης της χώρας μας, τότε τα μηνύματα που εξέπεμψε η τον αφήσαμε να εκπέμψει , στιγματίζουν μια ολόκληρη περίοδο.
Διορθωτικές κινήσεις μπορούν αν γίνουν μόνον σε επίπεδο εντυπώσεων (λογικά η «γραμμή» έχει δοθεί ήδη στα φιλοκυβερνητικά ΜΜΕ) , διότι σε επίπεδο ουσίας είναι αργά. Το ερώτημα στο οποίο δυστυχώς κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με ειλικρίνεια είναι το γιατί έπρεπε ευθύς εξ αρχής να γίνει αυτή η επίσκεψη...
Δεν ήξεραν, δεν ρώταγαντο κο;