Το πολιτικό ανέκδοτο Τσίπρα για Grinvest
Του Αλέξη Ρωμανού
«Να μην τολμήσουν οι ξένοι επενδυτές να βάλλουν τα λεφτά τους στις ιδιωτικοποιήσεις γιατί θα τα χάσουν».
Αυτά έλεγε ο Αλέξης Τσίπρας όταν ήταν στην αντιπολίτευση.
Το DNA του ΣΥΡΙΖΑ και του Αλέξη Τσίπρα είναι κατά των επενδύσεων. Τώρα προσπαθούν να μας πείσουν ότι έγιναν φιλικοί προς τις επενδύσεις. Δεν πέρασαν λίγα 24ωρα από σχετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού και το πόσο φιλικοί προς τις επενδύσεις είναι αποκαλύφθηκε.
Όμως τις ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ τις πληρώνουν οι φορολογούμενοι και οι άνεργοι.
Π.χ περίπου 800 εκατ. ευρώ έχουν στοιχίσει έως σήμερα οι καθυστερήσεις έναρξης της επένδυσης στο Ελληνικό.
Ο πρωθυπουργός στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης μίλησε για την επιτακτική ανάγκη προσέλκυσης επενδύσεων ώστε να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και να βγει η Ελλάδα από την κρίση. Όμως ένα ερώτημα που προέκυψε άμεσα ήταν το εξής:
Τι ήταν αυτό που τον εμπόδιζε τόσα χρόνια να αναγνωρίσει κάτι τόσο προφανές;
Η απάντηση δόθηκε μόλις μία ημέρα μετά. Το πάγωμα της επένδυσης στις Σκουριές ήρθε να υπενθυμίσει πως ο πρώτος που ακυρώνει το νέο κυβερνητικό αφήγημα περί Grinvest είναι ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ.
Το αρνητικό μήνυμα εστάλη σε όλους τους επενδυτές, εντός και εκτός συνόρων: Το βασικό εμπόδιο για τις επενδύσεις στη χώρα είναι η ίδια η κυβέρνηση.
Τη λεβέντικη στάση της κυβέρνησης στις Σκουριές διαδέχθηκε η επίθεση του κ. Σπίρτζη εναντίον της Fraport για την κατάσταση στα περιφερειακά αεροδρόμια.
Και αμέσως μετά, ακολούθησε η αυτοψία του δασαρχείου στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού, αλλά και νέο επεισόδιο στο σίριαλ με το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το Ελληνικό είναι δάσος ή αρχαιολογικός χώρος. Το γεγονός ότι εκεί προσγειώνονταν και απογειώνονταν αεροπλάνα επί 60 χρόνια δεν είχε ενοχλήσει κανέναν!
Τη στιγμή που, σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η ελληνική οικονομία χρειάζεται μια χιονοστιβάδα επενδύσεων για να μπει σε τροχιά ανάπτυξης, σήμερα οι επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου) βρίσκονται σε χαμηλό εικοσαετίας. Από 60 δισεκατομμύρια ευρώ το 2007 (26% του ΑΕΠ) σε μόλις 20 δισεκατομμύρια ευρώ το 2016 (11,4% του ΑΕΠ).
Η χώρα έχει ανάγκη από ένα «επενδυτικό μπουμ» ώστε να καλυφθεί το τεράστιο χρηματοδοτικό κενό στην οικονομία.
Σύμφωνα με την PwC, οι ανάγκες της οικονομίας ως το 2022 υπολογίζονται σε 270 δισ. ευρώ, απεικονίζοντας την αναγκαιότητα μιας επενδυτικής έκρηξης με τους οικονομολόγους να υπολογίζουν το κενό χρηματοδότησης στα 150 δισ. ευρώ.
Η προσέλκυση επενδύσεων προϋποθέτει όμως βελτίωση εμπιστοσύνης, ενεργή διαχείριση μη εξυπηρετούμενων δανείων, επιτάχυνση των επενδύσεων σε υποδομές, αναβίωση της αγοράς κατοικίας, αλλαγή της αρχιτεκτονικής του τραπεζικού συστήματος, κινητοποίηση θεσμικών ιδίων κεφαλαίων για τις ΜμΕ, αύξηση της «μαλακής» χρηματοδότησης και σταθεροποίηση του φορολογικού συστήματος.
μεγαλύτερο) την απώλεια του ΑΕΠ που σημειώθηκε στη διάρκεια της κρίσης.
Κοινός τόπος είναι ότι για να «γυρίσει» η οικονομία, απαιτούνται πάνω από 100 δισ. ευρώ επενδύσεις την επόμενη επταετία για να διατηρηθεί σε θετική αναπτυξιακή πορεία, επενδύσεις που στη σημερινή συγκυρία μπορούν να χρηματοδοτηθούν κυρίως από το εξωτερικό, εφόσον βέβαια η Ελλάδα καταφέρει και θελήσει κάποτε να γίνει πιο φιλική προς την επιχειρηματικότητα. Είναι μη λογικό να περιμένει κανείς από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ να φέρουν την …επενδυτική άνοιξη, σύμφωνα με αυτά που πρεσβεύουν και πράττουν .΄
Άρα η ανάπτυξη μπορεί να περιμένει…