Αρχίζει ένας «ψυχρός» νομισματικός πόλεμος
Τους φόβους τους για την κλιμάκωση ενός «ψυχρού νομισματικού πολέμου» εκφράζουν κορυφαίοι διεθνείς αναλυτές.
Ξένοι «παίκτες» παρακολουθούν εδώ και μερικούς μήνες με προβληματισμό τον Ντόναλντ Τραμπ να κατηγορεί τους μεγαλύτερους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ για τη χειραγώγηση των νομισμάτων τους.
Υπενθυμίζουμε ότι αρχές Ιουλίου, ο Αμερικανός πρόεδρος είχε γράψει στο Twitter πως η Κίνα και η Ευρώπη παίζουν ένα «μεγάλο παιχνίδι με τη χειραγώγηση των νομισμάτων τους».
Ο Τραμπ διαμαρτύρεται, επίσης, για το ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) δεν έχει ακόμη μειώσει τα επιτόκιά της σημαντικά ώστε να θωρακίσει την ανάπτυξη της αμερικανικής οικονομίας.
O πρόεδρος Τραμπ έχει κατ’ επανάληψιν δηλώσει πως το δολάριο είναι ισχυρό στις αγορές συναλλάγματος, ισχυριζόμενος πως έτσι υποβαθμίζεται η ανταγωνιστικότητα των αμερικανικών εξαγωγών και κατ’ επέκτασιν του μεταποιητικού κλάδου.
Η χθεσινή κίνηση Ντράγκι να μειώσει τα επιτόκια αναζωπύρωσε την κόντρα με τον πρόεδρο των ΗΠΑ.
Νέες βολές εναντίον της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξαπέλυσε ο Ντόναλντ Τραμπ, κατηγορώντας την Φρανκφούρτη ότι τα μέτρα χαλάρωσης που ανακοίνωσε αποσκοπούν στην ανταγωνιστική υποτίμηση του ευρώ.
Η ΕΚΤ μετά τις δυσοίωνες προβλέψεις για ανάπτυξη και πληθωρισμό στην Ευρωζώνη ανακοίνωσε ακόμη ένα γενναίο πακέτο μέτρων νομισματικής χαλάρωσης το οποίο μεταξύ άλλων περιλαμβάνει μείωση των επιτοκίων χορηγήσεων, την επανέναρξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων το οποίο μάλιστα θα διατηρηθεί για όσο καιρό κριθεί αναγκαίο.
«Προσπαθούν, και πετυχαίνουν, να υποτιμήσουν το ευρώ έναντι ενός ΠΟΛΥ δυνατού δολαρίου» έγραψε ο Τραμπ στο Twitter, αφήνοντας παράλληλα ξεκάθαρες αιχμές για την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ (Fed), η οποία μειώνει αργά και διστακτικά τα δικά της επιτόκια.
Ο κ. Τραμπ κατηγόρησε την Fed ότι «κάθεται, και κάθεται και κάθεται», υπενθυμίζοντας με νόημα πως πολλές ευρωπαϊκές χώρες απολαμβάνουν αρνητικά επιτόκια δανεισμού ενώ «εμείς πληρώνουμε τόκους».
Ο Ντράγκι, απαντώντας και σε σχετική ερώτηση με αφορμή tweet του Αμερικανού προέδρου τόνισε: «τα μέτρα νομισματικής πολιτικής δεν λαμβάνονται με γνώμονα την συναλλαγματική ισοτιμία του ευρώ», αλλά αποκλειστικά στο πλαίσιο της εντολής που έχει λάβει η ΕΚΤ για την διαφύλαξη της νομισματικής σταθερότητας στην ζώνη του ευρώ».
Εκτός από τις πιέσεις που ασκεί ο Τραμπ στη Fed για να μειώσει το κόστος δανεισμού στις ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας και η Τράπεζα της Ιαπωνίας είχαν διαμηνύσει πως εάν χρειαστεί θα στηρίξουν τις οικονομίες τους με μια επεκτατική νομισματική πολιτική. Ο λόγος είναι πως οι οικονομικές συνθήκες στην Ευρώπη και στην Ασία έχουν επιδεινωθεί σε μεγάλο βαθμό από την πολιτική προστατευτισμού που εφαρμόζει ο Λευκός Οίκος στο παγκόσμιο εμπόριο, μετά την εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των ΗΠΑ.
Ο Αμερικανός πρόεδρος έχει επιβάλει δασμούς σε εισαγωγές από την Κίνα, την Ευρωπαϊκή Ενωση και άλλους εμπορικούς εταίρους των ΗΠΑ, διότι θεωρεί πως τα εμπορικά ελλείμματα της αμερικανικής οικονομίας με αυτές τις χώρες τη θέτουν σε μειονεκτική θέση στην αρένα του παγκόσμιου εμπορίου. Ομως η επιβολή δασμών και η δημιουργία ενός αρνητικού κλίματος, με συνεχείς απειλές από τις ΗΠΑ, έχουν ήδη πλήξει τις οικονομίες της Γερμανίας, της Κίνας και όχι μόνον. Ως εκ τούτου, οι κεντρικές τράπεζες των χωρών αυτών υπόσχονται μέτρα στήριξης με την άσκηση μιας χαλαρής νομισματικής πολιτικής, που θα οδηγούσε σε χαμηλότερα επίπεδα τα νομίσματα των οικονομιών αυτών.
Καθώς οι κεντρικές τράπεζες σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται να μειώσουν τα επιτόκια, δεν είναι ώρα για την ΕΚΤ να κάνει πίσω.
Οι ευρωπαίοι επιχειρηματίες (και ειδικά οι Γερμανοί) αγωνίζονται με τις συνέπειες του εμπορικού πολέμου μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας και ο Ντράγκι απλώς δεν μπορεί να αφήσει το ευρώ να ισχυροποιηθεί περαιτέρω.
Το νόμισμα έχει ισχυροποιηθεί έναντι της λίρας αλλά κυρίως έναντι του κινεζικού γουάν. Παραδόξως το δολάριο παρέμεινε εκπληκτικά ισχυρό. Ωστόσο, ένας από τους καλύτερους δείκτες για την ανάπτυξη των ΗΠΑ, ο δείκτης μεταποίησης ISM, έχει εξασθενήσει. Εάν η αμερικανική οικονομία αρχίσει όντως να εξασθενεί, το δολάριο τελικά θα ακολουθήσει και αυτό. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι καταστροφικό για την απειλούμενη με ύφεση ζώνη του ευρώ.