Deutsche Bank: «Κλειδί» η μείωση των NPEs για την επιστροφή στην ομαλότητα
«Κλειδί» για την επιστροφή των ελληνικών τραπεζών στην ομαλότητα είναι να «ξεφορτωθούν» ταχύτατα τα NPEs, τονίζει η Deutsche Bank σε νέα έκθεσή της, στην οποία αυξάνει τις τιμές στόχους για τις μετοχές των συστημικών, επικαλούμενη τη συμφωνία για το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Μάλιστα, ο οίκος προβλέπει ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2018 οι τράπεζες θα έχουν μειώσει τα NPEs κατά ένα μέσο 5% και κατά 15% περίπου στο έτος.
Σε απόλυτους όρους, από τη σωρευτική μείωση των NPEs κατά 3,5 δισ. ευρώ, ο οίκος αναμένει ότι η Πειραιώς θα τα έχει μειώσει κατά 1,7 δισ. ευρώ, η Εθνική κατά 1,1 δισ. ευρώ και η Alpha Bank κατά 800 εκατ. ευρώ.
Ο οίκος εκτιμά ότι και αυτό το τρίμηνο, το μεγαλύτερο μέρος της μείωσης των NPEs θα έχει λάβει χώρα μέσω διαγραφών.
Σε όρους κάλυψης, αναμένει ότι η Εθνική θα εμφανίζει τους υψηλότερους δείκτες, στο 60%, ενώ η Alpha θα έχει τη χαμηλότερη κάλυψη στο 46% περίπου και η Πειραιώς αναμένεται να εμφανίζει δείκτη περίπου 48%.
Οι νέες τιμές στόχοι
Η Deutsche Bank διατηρεί τη σύσταση buy για τις μετοχές των Alpha Bank και Εθνικής Τράπεζας. Για την πρώτη ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 1,9 από 1,5 ευρώ με το περιθώριο ανόδου στα 37%. Για την ΕΤΕ δίνει νέο στόχο στα 2,1 ευρώ από 1,4 ευρώ, με το περιθώριο ανόδου από τα τρέχοντα επίπεδα να διαμορφώνεται στο 24%. Παράλληλα, δίνει νέα τιμή-στόχο στα 1,5 ευρώ από 0,7 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, με το περιθώριο ανόδου στο 7% ενώ διατηρεί σύσταση hold.
Ο γερμανικός οίκος αναγνωρίζει ότι ο κλάδος μπορεί να βρίσκεται μακριά από την ομαλοποίηση σε ότι αφορά την κερδοφορία, ενώ υποστηρίζει ότι επικαιροποίησε τις εκτιμήσεις του λαμβάνοντας υπόψη τις υφιστάμενες εξελίξεις σε ότι αφορά την αλλαγή του νόμου Κατσέλη για την οποία πιστεύει ότι θα βοηθήσει τις τράπεζες να επιταχύνουν την οργανική μείωση των κόκκινων δανείων και να μειώσουν την διαφορά μεταξύ της τιμής προσφοράς και της τιμής ζήτησης στις πωλήσεις χαρτοφυλακίων προβληματικών δανείων. «Πιστεύουμε ότι αυτά είναι ενθαρρυντικά σημάδια για ένα κλάδο που ακόμα έχει δείκτες NPEs άνω του 35-45%», αναφέρει. Η κύρια αλλαγή στις εκτιμήσεις προέρχεται από τις προβλέψεις.
Σημειώνει ότι αυτό δεν πρέπει να υποτιμάται καθώς δεδομένου του χαμηλού σε απόλυτους αριθμούς ύψους κερδοφορίας του κλάδου, μια μικρή βελτίωση σε αυτό το επίπεδο μεταφράζεται σε ουσιαστική βελτίωση των κερδών, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε ότι αφορά τις εκτιμήσεις για το 2019.