Η ΕΚΤ μοιράζει ξανά φθηνό χρήμα στις τράπεζες
Όπως είχε προεξοφληθεί από τις αγορές τις προηγούμενες μέρες, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε σήμερα πως θα προχωρήσει στην παροχή νέου προγράμματος φθηνών δανείων, όπως ανακοινώθηκε σήμερα από το ΔΣ της ΕΚΤ, που γνωστοποίησε πως θα διατηρήσει τα επιτόκια της αμετάβλητα μέχρι το τέλος του 2019.
Σύμφωνα με την ευρωτράπεζα, μια νέα σειρά τριμηνιαίων στοχευμένων πράξεων πιο μακροπρόθεσμης αναχρηματοδότησης (TLTRO-III) θα ξεκινήσει- η κάθε μία με ορίζοντα ωρίμανσης τα δύο χρόνια - το Σεπτέμβριο του 2019 και θα ολοκληρωθούν τον Μάρτιο του 2021.
Εξάλλου, η ΕΚΤ ανακοίνωσε πως το επιτόκιο των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης καθώς και τα επιτόκια της διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης και της διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων θα παραμείνουν αμετάβλητα, σε0,00%, 0,25% και -0,40% αντιστοίχως.
Tα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι το τέλος του 2019.
Παράλληλα, η τράπεζα έδωσε νέο guidance για τα επιτόκια, σημειώνοντας ότι αναμένεται να διατηρηθούν στα τρέχοντα επίπεδα καθ' όλη τη διάρκεια του έτους (έναντι προηγούμενου guidance για διατήρηση ως το καλοκαίρι).
Οι δηλώσεις Ντράγκι
Στη συνέντευξη Τύπου, ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι σημείωσε πως οι εσωτερικοί παράγοντες, που λειτουργούν ως βαρίδι στην ανάπτυξη, αρχίζουν να εξασθενούν. Τόνισε δε ότι την ανάκαμψη της Ευρωζώνης θα συνεχίσουν να στηρίζουν οι ευνοϊκές χρηματοδοτικές συνθήκες, η ισχυρή απασχόληση και οι αυξήσεις στους μισθούς και η συνεχιζόμενη- αν και βραδύτερη- επέκταση της παγκόσμιας οικονομικής δραστηριότητας.
Σύμφωνα με τον κ. Ντράγκι η αδύναμη εικόνα των οικονομικών συνθηκών επιβραδύνει και την πορεία του πληθωρισμού προς τον επίσημο στόχου του 2%. Ωστόσο οι αποφάσεις, που ελήφθησαν σήμερα από την ΕΚΤ, θα προσφέρουν στήριγμα στις τιμές καταναλωτή.
Ακόμα, ο ίδιος ανέφερε πως η ευρωτράπεζα προχώρησε στη μείωση των προβλέψεων για το ΑΕΠ της Ευρωζώνης, λέγοντας πως η οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό 1,1% για το 2019 (έναντι 1,7% που ήταν η πρόβλεψη του Δεκεμβρίου)
Η ευθύνη των κυβερνήσεων
Για ακόμη μία φορά ο επικεφαλής της ΕΚΤ ξεκαθάρισε πως υπάρχουν όρια στην αποτελεσματικότητα της νομισματικής πολιτικής και κάλεσε τις κυβερνήσεις να αναλάβουν το δικό τους μερίδιο ευθύνης, με την κατάλληλη δημοσιονομική πολιτική και κυρίως με τις απαραίτητες για την αντιμετώπιση διαρθρωτικών προβλημάτων. Όλες οι χώρες της νομισματικής ένωσης, όπως είπε, θα πρέπει να στοχεύσουν σε ένα πιο φιλικό προς την ανάπτυξη μίγμα πολιτικών.