DZ bank: Πως ο ΣΥΡΙΖΑ οδηγεί τα ομόλογα σε νέα κλιμάκωση
Άλλος ένας οίκος, γερμανικός αυτή τη φορά, που στέλνει διττό μήνυμα στη σκιά της έκδοσης πενταετούς ομολόγου.
H DZ Bank κάνει λόγο για μία επιτυχή επιστροφή της χώρας στις αγορές, επισημαίνοντας ωστόσο την άντληση ενός χαμηλού ποσού ύψους 2,5 δις. Ευρώ και τονίζοντας πως το κλίμα στην εγχώρια αγορά ομολόγων αναμένεται να επιδεινωθεί.
Υπενθυμίζεται πως την περασμένη Παρασκευή η Moody’s χαρακτήρισε την έκδοση του 5ετούς ως credit positive, εντούτοις προειδοποίησε για «καυτές» προκλήσεις, τη μεγαλύτερη εξ αυτών, την εξεύρεση μίας μόνιμης λύσης για τα κόκκινα δάνεια.
Σε νέο της report η DZ Bank εκτιμά πως ο ΟΔΔΗΧ θα προχωρήσει σε νέα έκδοση το επόμενο διάστημα. Παράλληλα όμως τονίζει ότι οι κίνδυνοι γύρω από την Ελλάδα παραμένουν, ειδικά σε σχέση με το προεκλογικό μέτωπο. Συνεπώς, αναφέρει, το κλίμα αναμένεται να επιδεινωθεί.
Όπως επισημαίνεται στο ίδιο report, το νέο 5ετές ομόλογο είχε απόδοση 3,60% και τιμή κοντά σε αυτήν του 7ετούς ομολόγου λήξης Φεβρουαρίου 2025, δηλαδή η Ελλάδα προσέφερε για την 5ετία η οποία λήγει 10 μήνες νωρίτερα (Απρίλιος 2024), σχεδόν ίδια απόδοση με την τρέχουσα του 7ετούς. Για αυτό τον λόγο η ζήτηση αποδείχθηκε αντίστοιχα υψηλή. Παρά το γεγονός ότι το βιβλίο προσφορών ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, το Ελληνικό Δημόσιο άντλησε μόνο 2,5 δισ. ευρώ τα οποία διανεμήθηκαν στο μεγαλύτερο ποσοστό (67,5%) σε επενδυτικά funds και asset managers, ποσοστό σημαντικά υψηλότερο σε σύγκριση με προηγούμενες έκδοσης, ενώ μόνο το 11% των ομολόγων διατέθηκαν σε hedge funds.
Σύμφωνα με τον οίκο, είναι σαφές πως η υψηλότερη ζήτηση δεν οδήγησε σε οποιαδήποτε ένδειξη μειωμένης όρεξης στην αγορά. Έτσι η Ελλάδα εντάσσεται στην ομάδα των χωρών που έχουν ήδη ολοκληρώσει επιτυχώς τις κοινοπρακτικές εκδόσεις ομολόγων φέτος, και αυτή η επιτυχία θα ωθήσει την όρεξη της Ελλάδας για περισσότερες εκδόσεις στη συνέχεια. Αν και η πίεση για νέες εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα δεν έχει φθάσει ακόμη σε επίπεδα που μπορούν να περιγραφούν ως πολύ υψηλά, δεδομένης της ύπαρξης του cash buffer, ωστόσο τα κρατικά ομόλογα και τα δάνεια που ωριμάζουν αυτό το έτος ανέρχονται συνολικά σε 11,7 δισ. ευρώ, με τα ομόλογα που λήγουν το 2019 και αγοράστηκαν από την ΕΚΤ να ανέρχονται σε 4,8 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της τράπεζας, σε ό,τι αφορά την καμπύλη αποδόσεων, ένα νέο 7ετές ομόλογο λήξης 2026 θα μπορούσε να αποτελέσει την πρώτη επιλογή του οικονομικού επιτελείου της ελληνικής κυβέρνησης στο επόμενο διάστημα.
Ο οίκος, πάντως, υπογραμμίζει πως η αποκλιμάκωση στις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων δεν θα συνεχιστεί. Επικαλείται τα προεκλογικά «δώρα» του ΣΥΡΙΖΑ κόντρα στις μεταρρυθμίσεις, αναφερόμενος στην αύξηση του κατώτατου μισθού.