Countdown για το 5ετές ομόλογο
Ξεκινά η αντίστροφη μέτρηση για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, με την οποία η κυβέρνηση Τσίπρα επιδιώκει την επικοινωνιακή ρελάνς, μετά την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από την ελληνική Βουλή με «φόντο» ένα πλούσιο παρασκήνιο νέων συσχετισμών.
Συγκεκριμένα, όπως ανακοινώθηκε τη Δευτέρα, ορίστηκαν οι ανάδοχοι, καθώς δόθηκε η εντολή σε BofA, Merrill Lynch, Goldman Sachs, HSBC, JP Morgan Stanley, και SG CIB για μια νέα έκδοση ομολόγου με ωρίμανση τον Απρίλιο του 2024.
Η έκδοση θα προχωρήσει στο «κοντινό μέλλον», όπως σημειώνεται, υπό την αίρεση των συνθηκών της αγοράς. Το δε ομόλογο θα είναι σημείο αναφοράς (benchmark).
Στόχος του ελληνικού Δημοσίου είναι η άντληση περίπου 2 δις. Ευρώ, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για επιτόκιο στο 3,5%.
Σήμερα, η απόδοση του η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αν και υποχωρεί σε χαμηλό τεσσάρων μηνών, εντούτοις παραμένει στο 4%, επίπεδα πολύ υψηλά για το εγχείρημα εξόδου στις αγορές.
Την ίδια ώρα, η απόδοση του 5ετούς ομολόγου κινείται στο 3,056% και στα χαμηλότερα επίπεδα από τις 8 Αυγούστου.
Οι αναλυτές επισημαίνουν ότι το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να εκμεταλλευτεί το ευνοϊκό κλίμα στην αγορά ομολόγων της ευρωζώνης, όπου σημειώνεται μία αυξημένη όρεξη των επενδυτών για κρατικούς τίτλους, μετά και τις πολύ επιτυχημένες μακροπρόθεσμες εκδόσεις από Ιταλία, Ισπανία, Πορτογαλία και Ιραλνδία.
«Σε γενικές γραμμές, η Ελλάδα έχει ένα ισχυρό μαξιλάρι ρευστότητας, αλλά είναι πάντα καλό νέο εάν ένας εκδότης όπως η Ελλάδα είναι σε θέση να βγει στις αγορές», δήλωσε στο Reuters ο στρατηγικός αναλυτής της DZ Bank, στρατηγός Daniel Lenz.
«Όλοι εξακολουθούν να ανησυχούν για τη μακροπρόθεσμη αξιοπιστία της Ελλάδας, αλλά μια νέα έκδοση θα δείξει τώρα ότι βρίσκεται στο σωστό δρόμο για μελλοντική ανάπτυξη», τόνισε ο ίδιος.
Επικοινωνιακή «χροιά»
Οι ίδιοι παράγοντες της αγοράς, πάντως, σημειώνουν ότι το εγχείρημα έχει περισσότερο επικοινωνιακή «χροιά». Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετούς, ώστε να αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά, το οποίο είχε επιτόκιο 4,95%, στοχεύοντας σε χαμηλότερη απόδοση, κάτω του 4%, προκειμένου να «πουλήσει» το νέο της αφήγημα.
Όμως, ακόμη και μία έκδοση με επιτόκιο 3%-3,50% θα είναι πολύ ακριβή. Αρκεί να επισημανθεί ότι το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο, όπου ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση 0,40%(!) στη δευτερογενή αγορά, την ώρα που το ελληνικό 5ετές κινείται αρκετά πάνω από το 3%.