Ολιγοήμερη αναβολή για το 5ετές εν μέσω πολιτικού «αλαλούμ»
«Όλα έτοιμα», λένε παράγοντες της αγοράς για την έκδοση του 5ετούς ομολόγου, με την οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να αλλάξει την επικοινωνιακή ατζέντα εν μέσω έντονης πολιτικής κρίσης και προεκλογικής περιόδου.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο προσδιορισμός του χρόνου για το εγχείρημα εξαρτάται από τις πολιτικές εξελίξεις ενόψει της κρίσιμης ψηφοφορίας για τη Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική Βουλή. Είναι πολύ πιθανόν, λοιπόν, η έκδοση να αναβληθεί για λίγες μέρες μέχρι να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, καθώς η ΝΔ φέρεται να «κλειδώνει» την κατάθεση της πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν το Οικονομικό επιτελείο να προγραμματίζει το εγχείρημα για την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη, καθώς η κυβέρνηση έχει προεξοφλήσει πως θα βγει αλώβητη από την πρόταση μομφής της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Πάντως, σε κάθε περίπτωση, το εγχείρημα έχει περισσότερο επικοινωνιακή «χροιά». Η κυβέρνηση θα επιχειρήσει μια έξοδο στις αγορές με έκδοση 5ετούς, ώστε να αποπληρώσει το ομόλογο Σαμαρά, το οποίο είχε επιτόκιο 4,95%, στοχεύοντας σε χαμηλότερη απόδοση, κάτω του 4%, προκειμένου να «πουλήσει» το νέο της αφήγημα.
Όμως, ακόμη και μία έκδοση με επιτόκιο 3%-3,50% θα είναι πολύ ακριβή. Αρκεί να επισημανθεί ότι το εγχείρημα θα πραγματοποιηθεί σε μία περίοδο, όπου ακόμη και τα πορτογαλικά 5ετή ομόλογα έχουν απόδοση 0,40%(!) στη δευτερογενή αγορά, την ώρα που το ελληνικό 5ετές κινείται αρκετά πάνω από το 3%.
Στην ουσία, η κυβέρνηση επιθυμεί να εκμεταλλευτεί την υψηλή προσφορά που υπάρχει στις ευρωπαϊκές αγορές ομολόγων, καθώς στις πρόσφατες εκδόσεις της Ισπανίας και της Ιταλίας, οι προσφορές των επενδυτών υπερέβησαν κατά πολύ τις αντίστοιχες εκδόσεις τους.
Η Ισπανία έσπασε το εθνικό ρεκόρ στα δεκαετή ομόλογα καθώς οι προσφορές εγγραφών ύψους περίπου 47 δισ. αφορούσαν συναλλαγές ύψους 10 δισ. σε συνέχεια της φρενίτιδας που προκάλεσε έκδοση 16ετών ομολόγων της Ιταλίας την περασμένη εβδομάδα, γεγονός που αποδεικνύει ότι έχει ξαναρχίσει το κυνήγι των αποδόσεων καθώς οι επενδυτές βρίσκουν ελκυστικά επιτόκια στις κεφαλαιαγορές της περιφέρειας της ευρωζώνης. «Το ερώτημα είναι: ανοίγει ο δρόμος για την Ελλάδα να αρχίσει να εκδίδει ξανά ομόλογα;», διερωτάται το Bloomberg.
Κάνοντας μια αναδρομή στο στραπάτσο από την τελευταία φορά που τόλμησε η Ελλάδα να εκδώσει ομόλογα (επταετή) τον Φεβρουάριο του 2018 εν μέσω αρνητικής συγκυρίας για τις αγορές και την δικαιολογημένη -λόγω και των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία και του μπρα-ντε-φερ της Ρώμης με τις Βρυξέλλες για τον ιταλικό προϋπολογισμό - απροθυμία να επιστρέψει στις αγορές μετά τη λήξη του τρίτου προγράμματος διάσωσης τον περασμένο Αύγουστο, το άρθρο σημειώνει ότι «η επιτυχία της Ισπανίας και της Ιταλίας δείχνει ότι ίσως υπάρχει ένα παράθυρο για έκδοση τριετών η πενταετών ομολόγων. Μολονότι τα επιτόκια παραμένουν υψηλότερα σε σχέση με τον περασμένο Φεβρουάριου, έπεσαν αυτόν τον μήνα κατά 25 μ.β. άρα έχει νόημα να αρχίσει παιχνίδι με μια μικρή έκδοση. Το μόνο εμπόδιο είναι η συμφωνία για την αλλαγή του ονόματος της ΠΓΔΜ, που μόλις περάσει από τη Βουλή θα ανοίξει ο δρόμος για μια νέα έκδοση ομολόγων».
Μια επιτυχημένη επιστροφή θα ανοίξει το δρόμο για έκδοση ομολόγων μεγαλύτερης διάρκειας ωρίμανσης αργότερα εντός του έτους, καθώς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να αντλήσει έως και 7 δισ. ευρώ από τις αγορές μέσα στο 2019, «πράγμα που θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να αποπληρώσει πρόωρα κάποια ακριβά δάνεια του ΔΝΤ και να στείλει ξεκάθαρο μήνυμα ότι ανακάμπτουν τα δημοσιονομικά» της χώρας, λέει το Bloomberg.
«Το θέμα», καταλήγει, «είναι να αποφευχθεί η ίδια κατάληξη που είχε η περυσινή απόπειρα. Με τις τρέχουσες συνθήκες στις αγορές δεν μπορεί να αποκλειστεί μια άτυχη περίοδος αστάθειας(...) Η Ελλάδα έχει ακόμη πολλά σημαντικά προβλήματα να υπερβεί, αλλά η επιστροφή στην έκδοση νέου χρέους θα είναι ένα μεγάλο βήμα προς την επιστροφή στην πλήρη αυτοδιάθεση».