HSBC: Χωρίς τη «σφραγίδα» του ΔΝΤ δεν... έρχονται επενδύσεις
Στο «χέρι» της Αθήνας είναι η βελτίωση της αναπτυξιακής προοπτικής αναφέρει σε σημερινό note η HSBC, θέτοντας ως προτεραιότητα την προσέλκυση επενδύσεων και επισημαίνοντας όσον αφορά το πολιτικό πεδίο ότι πιθανή κυβέρνηση της ΝΔ θα σηματοδοτούσε τη δημιουργία ενός φιλικού επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
«Η ΝΔ προηγείται στις δημοσκοπήσεις και υπόσχεται ένα πιο φιλικό προς τις επιχειρήσεις πλαίσιο, με αποτέλεσμα τα ρίσκα από ξαφνικές εκλογές να είναι περιορισμένα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Ο οίκος, μάλιστα, τονίζει πως η απόφαση του πρόσφατου Eurogroup για το χρέος δεν είναι αρκετή, ώστε το ΔΝΤ να δώσει τη «σφραγίδα» ανάλυσης της βιωσιμότητας, επικαλούμενος τις επιφυλάξεις της Κριστίν Λαγκάρντ σχετικά με τη μακροπρόθεσμη εικόνα του χρέους.
Η HSBC χτυπάει «καμπανάκι» ότι η άρνηση του Ταμείου να υπογράψει τη βιωσιμότητα μπορεί να περιορίσει τη βραχυπρόθεσμη δυναμική σε ό,τι αφορά την επενδυτική εμπιστοσύνη, τις μεγάλες αναβαθμίσεις οίκων αξιολόγησης και την πιθανότητα διεύρυνσης της επενδυτικής βάσης. Μπορεί, επίσης, να περιορίσει το εύρος πιθανής μείωσης των επιτοκίων στα ελληνικά ομόλογα βραχυπρόθεσμα, δημιουργώντας κάποια αβεβαιότητα για το πόσο χρέος θα μπορούσε να εκδώσει ο ΟΔΔΗΧ τους επόμενους μήνες.
Αναλύοντας, πάντως, τη λύση που δόθηκε στο χρέος, η HSBC τονίζει ότι με βάση το δικό της DSA, η επέκταση των ωριμάνσεων είναι αρκετή για να καλύψει το κριτήριο (ετήσιες πληρωμές κάτω του 15% του ΑΕΠ και μακροπρόθεσμα κάτω του 20%), τουλάχιστον με βάση τη μακροπρόθεσμη πρόβλεψη για την ανάπτυξη της Κομισιόν (1,5%). Αντίθετα δεν αρκεί, αν η μακροπρόθεσμη ανάπτυξη είναι 1%.
Περί γαλλικού μηχανισμού...
Ο γαλλικός μηχανισμός θα προσέφερε εγγυήσεις στους επενδυτές ότι, εάν η Ελλάδα εκπληρώνει τους δημοσιονομικούς της στόχους, το χρέος της θα ήταν βιώσιμο κάνοντας τους ιδιώτες επενδυτές πιο" ανώτερους" (senior) σε σχέση με τους επίσημους πιστωτές, οι οποίοι θα ήταν οι πρώτοι που θα επιβαρύνονταν από τις ζημιές εάν η ανάπτυξη απογοήτευε.
Η απροθυμία των εταίρων της ευρωζώνης να δώσουν το πράσινο φως σε έναν τέτοιο μηχανισμό φαίνεται λογική, καθώς υπάρχουν φόβοι ότι θα μπορούσε να μειώσει τα κίνητρα για την Ελλάδα να προχωρήσει στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις - ή να ακυρώσει τις ήδη εφαρμοσμένες - που θα μπορούσαν να συμβάλουν στην τόνωση της ανάπτυξης.
Ωστόσο, όπως τονίζει η HSBC, ο γαλλικός μηχανισμός σε συνδυασμό με τη σφραγίδα του ΔΝΤ στο DSA θα μπορούσε να είχε συμβάλει στην πολλαπλή αναβάθμιση των αξιολογήσεων της Ελλάδας και κατά συνέπεια στη διεύρυνση της επενδυτικής βάσης, που είναι και αυτό για το οποίο παλεύει η χώρα εδώ και καιρό.
Αυτό εξηγεί την αρκετά υποτονική αντίδραση της αγοράς στη συμφωνία, ιδίως στα μακροπρόθεσμα κρατικά ομόλογα. Εάν οι αποδόσεις συνεχίσουν να βρίσκονται στα σημερινά επίπεδα, θα μπορούσαν να δημιουργήσουν κάποια αβεβαιότητα όσον αφορά τη στρατηγική έκδοσης ομολόγων της Ελλάδας.
Επιπλέον, η ένταξη της Ελλάδας στο QE παραμένει εξαιρετικά απίθανη λόγω της επιθυμίας της ελληνικής κυβέρνησης να έχει μια "καθαρή" έξοδο παρά μία προληπτική πιστωτική γραμμή, η οποία και θα διατηρούσε το waiver της ΕΚΤ.
Πάντως, όπως επισημαίνει η HSBC, ο γαλλικός μηχανισμός δεν ήταν πανάκεια. Η Ελλάδα συνεχίζει να έχει να κάνει πολλά στο δημοσιονομικό μέτωπο, ενώ ο σχεδιασμός ενός τέτοιου μηχανισμού θα μπορούσε να είναι πολύ περίπλοκος. Επιπλέον, ο μηχανισμός πιθανόν να μην χρειαζόταν πριν το 2033.