Morgan Stanley: «Τα δύσκολα είναι μπροστά», μεταβλητότητας... συνέχεια για τις τράπεζες
«Τα δύσκολα είναι μπροστά» για τις ελληνικές τράπεζες, σημειώνει η Morgan Stanley σε νέα της έκθεση, επισημαίνοντας πως παραμένει «ουδέτερη» για τις μετοχές του κλάδου και προβλέποντας έντονη περίοδο μεταβλητότητας για τη συνέχεια... στο ταμπλό.
Σύμφωνα με τον οίκο, οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών σημείωσαν ράλι 10%-21% τον μήνα πριν την ανακοίνωση των stress tests, αντικατοπτρίζοντας τον περιορισμό των ανησυχιών της αγοράς για κάποιο αρνητικό αποτέλεσμα από την άσκηση, και έτσι το story της ανάκαμψης έχει αποτιμηθεί σε μεγάλο βαθμό.
Η Morgan Stanley «βλέπει» μεταβλητότητα και υποτονικά κέρδη για τον κλάδο, ο οποίος, όπως τονίζει, είναι απόλυτα συνυφασμένος με τις διαπραγματεύσεις επί του ελληνικού χρέους και της μεταμνημονιακής περιόδου.
Στο πλαίσιο αυτό, ο οίκος μειώνει της τιμές-στόχους για όλες τις συστημικές τράπεζες, εκτός από την Eurobank.
Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank μειώνει την τιμή-στόχο στα 2,10 ευρώ από 2,90 πριν, για την Εθνική στα 0,30ευρώ από 0,40 πριν, για την Πειραιώς στα 2,95 από 5,20 πριν, ενώ για την Eurobank αυξάνει την τιμή-στόχο στο 1,05 ευρώ από 0,90 ευρώ πριν.
Το περιθώριο ανόδου που δίνει η M.S στις μετοχές των τεσσάρων ελληνικών τραπεζών με βάση τις νέες τιμές-στόχους, διαμορφώνεται στο 13% με 28%.
Όπως σημειώνει ο οίκος, μετά τα stress tests η προσοχή στρέφεται στις μακροπρόθεσμες στρατηγικές των τραπεζών και την μείωση των NPLs/NPEs σε πιο βιώσιμα επίπεδα. Ωστόσο, το αυξημένο κόστος κινδύνου περιορίζει το ROTE στο 3-6% το 2020 (αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων), με τις μετοχές να διαπραγματεύονται με εκτιμώμενο δείκτη P/TBV στο 0,2-0,4x αντικατοπτρίζοντας το story της μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, και προσφέρουν ελάχιστο περιθώριο σφάλματος κατά την εκπλήρωση των στόχων του SSM για τη μείωση των NPEs.
Όπως τονίζει η Morgan Stanley, οι ελληνικές τράπεζες ενδέχεται να συνεχίσουν να βασίζονται σε «ακριβές» διαγραφές και εκποιήσεις, προκειμένου να εκπληρώσουν τους στόχους μείωσης των NPEs που έχουν συμφωνηθεί με τη ρυθμιστική αρχή. Η εξάρτηση σε διαγραφές / πωλήσεις οδηγεί σε υψηλότερο κόστος κινδύνου (+ 30μ.β / έτος κατά μέσο όρο). Εάν, ωστόσο, οι τράπεζες κατορθώσουν να αναδιαρθρώσουν περισσότερα NPEs ή η δευτερογενής αγορά NPEs γίνει πιο ανταγωνιστική, το κόστος του κινδύνου θα μπορούσε να μειωθεί. Η M.S σημειώνει ότι, κατά μέσο όρο, ένα χαμηλότερο κόστος κινδύνου κατά 25μ.β το 2020 θα "ανεβάσει" κατά 34% τις τιμές-στόχους.
Τα stress tests μπορεί πλέον να αποτελούν παρελθόν, αλλά τα κεφάλαια παραμένουν στο επίκεντρο: Υπάρχουν σημαντικές διαφορές στην κεφαλαιοποίηση μεταξύ των τραπεζών, ενώ δεν αποτέλεσε έκπληξη ότι η Πειραιώς ανακοίνωσε κινήσεις για την αύξηση του κεφαλαίου της κατά 200 μονάδες βάσης στο εγγύς μέλλον.
Ο δρόμος μπροστά κάθε άλλο παρά εύκολος είναι για τις ελληνικές τράπεζες, τονίζει η Morgan Stanley. Οι αποτιμήσεις του 0,2-0,4x για τον δείκτη P/TBV και του 3%-6% για το ROTE, αντικατοπτρίζουν τον δύσκολο δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουν οι ελληνικές τράπεζες, καθώς μειώνουν τα NPEs κατά € 52δισ. τα επόμενα τρία χρόνια, την στιγμή που βρισκόμαστε στη μέση των τελικών συνομιλιών για το ελληνικό πρόγραμμα και την ελάφρυνση του χρέους που θα καθορίσουν το μακροοικονομικό story της Ελλάδας μετά την έξοδο από το πρόγραμμα στις 20 Αυγούστου.