Σε «αναμμένα κάρβουνα» η Αθήνα με την πολιτική κρίση στην Ιταλία
Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία έχουν… οσμή Ελλάδας από το 2015, βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού στους επενδυτές ως προς τις προθέσεις του διαφαινόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.
Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (1,67 τρισ. ευρώ) της ευρωζώνης, αλλά και ως προς το κρατικό χρέος (2,14 τρισ. ευρώ) και οι όποιες αντανακλάσεις δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Ενδεικτική η κλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών 10ετών ομολόγων, η οποία σημειώθηκε κυρίως λόγω της πολιτικής κρίσης στην Ιταλία, εκτός από την αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας μας.
Είναι διάχυτη πλέον η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας για διαφορετικούς λόγους, οι οποίοι μπορούν να εξελιχθούν πολύ αρνητικά για την αγορά. Μέχρι τώρα η κατάσταση στην Ιταλία έχει υποβαθμιστεί με καθησυχαστικές δηλώσεις.
Όμως, η πολιτική αβεβαιότητα στην 3η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης συμπίπτει με την προσπάθεια της Αθήνας να επιστρέψει στην κανονικότητα και να βγει στις αγορές, υποβόσκει δηλαδή ο κίνδυνος η Ελλάδα να αντιμετωπίσει υψηλότερο κόστος δανεισμού.
Πάντως, «ελεύθερη πτώση» κατέγραψαν τα ομόλογα του ευρωπαϊκού Νότου, καθώς εντείνονται οι επιθετικές πωλήσεις, απόρροια του χάους στην Ιταλία, εκτοξεύοντας έτσι τις αποδόσεις, ειδικά των βραχυπρόθεσμων ομολόγων.
Ωστόσο, τα ομόλογα της Γερμανίας λειτουργούν ως επενδυτικό καταφύγιο. Οι επενδυτές συρρέουν μαζικώς στα «ασφαλή» γερμανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα τα spreads, η διαφορά δηλαδή με τα αντίστοιχα ομόλογα του Νότου, να πιάνει «ταβάνι».
Σώθηκε από το νέο … Βαρουφάκη, αλλά…
Η Ιταλία και γενικότερα η Ε.Ε «σώθηκε» από έναν νέο Γιάννη Βαρουφάκη, τον Πάολο Σαβόνα, έναν οικονομολόγο με θέσεις κατά του ευρώ, μετά την στην άρνηση του Ματαρέλα να τον διορίσει στο υπουργείο Οικονομικών.
Αν κι η πιθανότητα δημιουργίας μιας κυβέρνησης τεχνοκρατών προκάλεσε μία «ανακούφιση», εντούτοις αυτή ήταν πολύ βραχύβια, καθώς όλα δείχνουν ότι η χώρα θα οδηγηθεί σύντομα σε εκλογές.
Η ανοδική αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών και κυρίως της Ιταλίας το πρωί της περασμένης Δευτέρας μετά το «βέτο» Ματαρέλα, που πυροδότησε πολιτικές εξελίξεις στη γειτονική μας χώρα, δεν κράτησε πάρα πολύ.
Γρήγορα η «ανάσα» των επενδυτών έδωσε τη σειρά της στην αναθέρμανση των ανησυχιών ότι ο δρόμος των εκλογών, που παίρνει τελικά η Ιταλία, θα ενισχύσει ακόμα περισσότερο τα λαϊκιστικά κόμματα, που βάλουν κατά του προέδρου της χώρας, μιλώντας για θεσμική εκτροπή, ακόμα και... προδοσία.
Η Ιταλία οδηγείται ξανά σε εκλογές πιθανότατα στις 9 Σεπτεμβρίου και η πολιτική κρίση που έχει ξεσπάσει σε συνδυασμό με την πιθανή ισχυροποίηση της Lega και του Κινήματος 5 Αστέρων αυξάνουν την αναταραχή στις αγορές και ειδικά στα κρατικά ομόλογα, που είναι και το μεγάλο «θύμα».
Εξάλλου, το φόβο ότι η πολιτική κρίση στην Ιταλία μπορεί να οδηγήσει σε ενδυνάμωση του λαϊκιστικού στρατοπέδου εκφράζουν έξι οικονομικοί αναλυτές στο Reuters, στον απόηχο της απόφασης του Σέρτζιο Ματαρέλα να μη δεχθεί την τοποθέτηση ενός ευρωσκεπτικιστή στο υπουργείο Οικονομικών, αναθέτοντας τελικά την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον τεχνοκράτη Κάρλο Κοτταρέλλι.
Η μοναδική αποστολή της επόμενης κυβέρνησης αναμένεται, λοιπόν, ότι θα είναι να οδηγήσει τη χώρα… στις κάλπες, μέσα σε ηλεκτρισμένο κλίμα.