Μνήμες από 2015: «Σκουπίζουν» τα αποθεματικά
Μνήμες όχι και από το τόσο μακρινό 2015 φέρνει η προσπάθεια της κυβέρνησης να… στραγγίξει όσο ρευστό μπορεί, με κύριο στόχο να δημιουργήσει ένα «μαξιλάρι», σε περίπτωση που η επικείμενη έξοδος στις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018 αντιμετωπίσει δυσκολίες.
Στο Μέγαρο Μαξίμου ανησυχούν, μήπως οι αγορές ζητήσουν υψηλά επιτόκια, για να μας δανείσουν, οπότε προχωρούν σε μεγάλο εσωτερικό δανεισμό, "σκουπίζοντας" κυριολεκτικά τα αποθεματικά περιφερειών, δήμων και φορέων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.
Σημειώνεται πως από τις αρχές του 2017 η χώρα έχει δανειστεί επιπλέον 12 δισ. σε μορφή repos, τα οποία στο σύνολό τους αγγίζουν τα 23 δισ.
Επίσης, ο εξωτερικός δανεισμός εμφανίζεται εξίσου αυξημένος κατά 7 δισ. σε σχέση με το τέλος του 2016.
Η κυβέρνηση αναζητεί τη μεγαλύτερη δυνατή ανεξαρτησία από την έξοδο από τα μνημόνια, αλλά παράλληλα προβληματίζεται, μήπως οι αγορές την…απορρίψουν, κάτι που αργά ή γρήγορα, όταν εξαντληθούν τα διαθέσιμα, θα σημάνει νέο πρόγραμμα.
Την ίδια ώρα, έντονη είναι η ανησυχία των πιστωτών για τη συμπεριφορά της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ενόψει εκλογών και για το κατά πόσον η Ελλάδα θα παραμείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.
Παρότι όλοι συμφωνούν ότι έχει έρθει η ώρα να ολοκληρωθεί επισήμως το πρόγραμμα, οι δανειστές δεν είναι και τόσο πρόθυμοι να εκχωρήσουν στην Ελλάδα την ίδια πλήρη ελευθερία, που έδωσαν στις άλλες χώρες, οι οποίες πέρασαν από την ίδια διαδικασία.
Όπως μάλιστα χαρακτηριστικά ανέφερε χθες σε δημοσίευμα το Politico, ενώ οι άλλες χώρες είναι υποχρεωμένες να δέχονται δύο ετήσιους ελέγχους από την Κομισιόν και τον ESM, για την Ελλάδα θα προβλέπονται τέσσερις, στο πλαίσιο της «ενισχυμένης επιτήρησης». Κι αυτό είναι κάτι που θα συνεχιστεί μέχρις ότου αποπληρωθεί το 75% του χρέους που ανέρχεται σε 230 δισ. ευρώ.
Στα ευρωπαϊκά επιτελεία επικρατεί έντονη ανησυχία για το ενδεχόμενο να επιχειρηθεί να ακυρωθεί το πρόγραμμα ή σημαντικές πλευρές του μετά την ολοκλήρωσή του.
Από την πλευρά της, η κυβέρνηση μπροστά στις ενδεχόμενες εκλογές το επόμενο έτος, έχει την τάση να παρουσιάσει το τέλος του προγράμματος ως μία πλήρη αποδέσμευση από τους πιστωτές της, οι οποίοι όμως επικρίνουν τη στάση της όσον αφορά στη μη αποδοχή της λεγόμενης «προληπτικής γραμμής», που προτείνεται από την ΕΚΤ.
Όσον αφορά στο ζήτημα του χρέους, οι πιστωτές της Ελλάδας πιέζουν, ώστε να υπάρξουν νέες δεσμεύσεις στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την ελάφρυνση. Οι "σκληροί" της Ευρώπης (Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία), αναζητούν τρόπους να αποτρέψουν την κυβέρνηση από το να επιστρέψει στις παλιές της… συνήθειες και να μείνει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις .