Πρόταση οικονομολόγων για μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας
Οι Γερμανοί οικονομολόγοι ενώνουν τις δυνάμεις τους κατά της μεταρρύθμισης της Ευρωζώνης, ζητώντας το στήσιμο ενός μηχανισμού ελεγχόμενης χρεοκοπίας και εξόδου.
Σε επιστολή τους, που δημοσιεύει η Frakfurter Allgemeine Zeitung, 154 οικονομολόγοι της κορυφαίας ευρωπαϊκής οικονομίας, μεταξύ των οποίων ο Χανς Βέρνερ Ζιν και ο Γιούργκεν Σταρκ, πρώην μελος του εκτελεστικού συμβουλίου της ΕΚΤ, όχι μόνο απορρίπουν τις φιλόδοξες προτάσεις του Γάλλου προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, αλλά αφήνουν να εννοηθεί ότι αντί να προωθούν περισσότερη ενοποίηση, οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει να εστιάσουν περισσότερο σε έναν μηχανισμό, που θα επιτρέπει την ομαλή έξοδο κρατών μελών από τη νομισματική ένωση.
«Η Ευρωζώνη έχει ανάγκη από έναν μηχανισμό ελεγχόμενης χρεοκοπίας και απόσυρσης από την ένωση» γράφουν, ενώ προειδοποιούν ότι η μεταρρυθμιστική ατζέντα, που προωθεί ο Γάλλος πρόεδρος, με τη στήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενέχει «μεγάλους κινδύνους για τους Ευρωπαίους πολίτες».
Υποστηρίζουν ότι οι προτάσεις θα οδηγήσουν σε μία «ένωση χρεών», η οποία θα υπονομεύει την ανάπτυξη και την ευημερία ανά την Ευρώπη. Αυτό, διατείνονται «είναι ήδη εμφανές στην πτώση των μισθών, ειδικά των νεώτερων ανθρώπων».
Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι οι απόψεις τους έρχονται σε αντίθεση με εκείνες πολλών οικονομολόγων σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και γνωστών Γερμανών συναδέλφων τους, όπως είναι ο διευθυντής του DIW, Μαρσέλ Φράτσερ και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Wurzburg, Πέτερ Μπόφινγκερ.