Αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας
Του Αλέξη Ρωμανού
Με σημαντικές απώλειες 4,81% έκλεισε η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά την εβδομάδα, υποχωρώντας κάτω από τα επίπεδα των 800 μονάδων.
Το Χ.Α. επηρεάστηκε αρνητικά από την επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων, η οποία δέχτηκε τις επιδράσεις της αύξησης των επιτοκίων της ευρωπαϊκής περιφέρειας, λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ιταλία, οι οποίες έχουν "οσμή" Ελλάδας από το 2015, βάζοντας ένα στοιχείο προβληματισμού στους επενδυτές ως προς τις προθέσεις του διαφαινόμενου κυβερνητικού συνασπισμού.
Η Ιταλία έχει σημαντικό ειδικό βάρος ως προς το παραγόμενο ΑΕΠ (1,67 τρισ. ευρώ) της ευρωζώνης αλλά και ως προς το κρατικό χρέος (2,14 τρισ. ευρώ) και οι όποιες αντανακλάσεις δεν περιορίζονται σε τοπικό επίπεδο, αλλά επηρεάζουν ευρύτερα την Ευρωπαϊκή περιφέρεια.
Εντυπωσιακή ήταν η αύξηση των αποδόσεων για τους ελληνικούς κρατικούς τίτλους, με την απόδοση του 10ετους να φτάνει στο 4,50%!
Είναι αυτονόητο ότι η διατήρηση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου σε λογικά επίπεδα, κάτω των 450μβ, είναι υψίστης σημασίας, όσο πλησιάζουμε στον Αύγουστο. Αυτό φυσικά εξαρτάται και από τις κρατικές ομολογιακές αποδόσεις των υπολοίπων χωρών, τονίζουν οι αναλυτές.
Η κλιμάκωση της απόδοσης του 10ετους ομολόγου ήρθε κατά κύριο λόγο από αυτή την αιτία και εκτός από την αύξηση του ασφάλιστρου κινδύνου της χώρας, οδήγησε και στην ματαίωση της δημόσιας προσφοράς του διεθνούς ομολόγου της Πανγαίας, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας.
Είναι διάχυτη, πλέον, η αίσθηση ότι υπάρχει ένα κλίμα επιφυλακτικότητας από διαφορετικές αφορμές, οι οποίες μπορούν να εξελιχθούν πολύ αρνητικά για την αγορά. Προς το παρόν η κατάσταση στην Ιταλία έχει υποβαθμιστεί με καθησυχαστικές δηλώσεις –χωρίς όμως να αλλάξουν το κλίμα θετικά- ενώ το σήριαλ της Folli – Follie δεν έχει δείξει κάποια στοιχεία εκτόνωσης, που θα έβαζαν την υπόθεση σε ένα διαφορετικό επίπεδο ρίσκου.
Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η αναμενόμενη τεχνική συμφωνία στις διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους θεσμούς το Σάββατο, μπορεί να δώσει την αφορμή για μία ανοδική αντίδραση της αγοράς, μετά από πέντε πτωτικές συνεδριάσεις.
Τεχνικά τα επίπεδα των 780-770 μονάδων αποτελούν ισχυρή ζώνη στήριξης της αγοράς, ενώ αντίσταση υπάρχει στα επίπεδα των 820 μονάδων.
Ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε την εβδομάδα στις 782,80 μονάδες, έναντι 822,37 μονάδων της προηγούμενης εβδομάδας, σημειώνοντας εβδομαδιαία πτώση 4,81%. Από τις αρχές Μαΐου υποχωρεί σε ποσοστό 8,79%, ενώ από τις αρχές του έτους καταγράφει πτώση σε ποσοστό 2,44%.
Ο δείκτης της υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE/ASE 25 έκλεισε την εβδομάδα με πτώση 4,52%, ενώ ο δείκτης FTSE MID CAP έκλεισε με πτώση 2,13%.
Οι επιμέρους δείκτες έκλεισαν ως εξής: Βιομηχανικά Προϊόντα και Υπηρεσίες: πτώση 1,66%, Εμπόριο: πτώση 10,22% Κατασκευές και Υλικά: πτώση 2,46%, Πετρέλαιο και Αέριο: πτώση 6,04%, Προσωπικά και Οικιακά Προϊόντα: πτώση 7,17%, Πρώτες Ύλες: πτώση 2,43%, Ταξίδια: πτώση 1,39%, Τεχνολογία: πτώση 3,93%, Τηλεπικοινωνίες: πτώση 5,78%, Τράπεζες: πτώση 10,62%, Τρόφιμα και Ποτά: άνοδος 3,24%, Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας: πτώση 2,15% και Χρηματοοικονομικές Υπηρεσίες: πτώση 9,00%.
Η συνολική αξία των συναλλαγών στις συνεδριάσεις αυτής της εβδομάδας ανήλθε στα 312,092 εκατ. ευρώ, ενώ η μέση αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 62,418 εκατ. ευρώ, έναντι 67,747 εκατ. ευρώ της προηγούμενης εβδομάδος.
Η συνολική κεφαλαιοποίηση τη αγοράς την εβδομάδα αυτή υποχώρησε κατά 1,921 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στα 5 4,717δισ. ευρώ.