feb-ntragki-yelen-ekt-xreos

«Βόμβα» 15 τρισ. έτοιμη να «σκάσει» στα χέρια των κεντρικών τραπεζών

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 29/08/17, 08:09
Του Αλέξη Ρωμανού

Στα... χέρια των κεντρικών τραπεζιτών βρίσκεται το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα, καθώς εδώ και 10 χρόνια μετά το ξέσπασμα της κρίσης, τροφοδότησαν τη διεθνή αγορά με τρισεκατομμύρια εκτάκτων μέτρων, αγοράζοντας ομόλογα και μειώνοντας τα επιτόκια.

Οι έξι κορυφαίες κεντρικές τράπεζες το κόσμου κατέχουν σήμερα πάνω από 15 τρισεκατομμύρια assets. Η ΕΚΤ έχει δαπανήσει περί τα 2,3 τρισ. ευρώ, ενώ η FED έχει αγοράσει assets αξίας πάνω από 4,5 τρις. Δολάρια.

Όλα αυτά έχουν συμβάλλει με τη σειρά τους και στην εκτόξευση του παγκοσμίου χρέους, στα επίπεδα των 217 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στο πρώτο τρίμηνο του 2017, το οποίο αντιστοιχεί στο 327% του παγκόσμιου ακαθάριστου εγχωρίου προϊόντος (ΑΕΠ).

Θα πρέπει να σημειωθεί δε ότι πριν την κρίση το παγκόσμιο χρέος ήταν στα 150 τρισεκατομμύρια δολάρια.

Οι κεντρικοί τραπεζίτες, που βρέθηκαν στην ετήσια συνάντησή τους στο Τζάκσον Χολ , συζήτησαν πρώτον, εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη θα συνεχίσουν να αυξάνουν τα επιτόκια φέτος. Δεύτερον, πότε οι τρεις κολοσσοί (Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Τράπεζα της Αγγλίας) θα αρχίσουν να πωλούν τους ισολογισμούς τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που συγκέντρωσαν από την τραπεζική κρίση του 2008.

Πρόκειται ουσιαστικά για τα επισφαλή δάνεια από τράπεζες, εταιρείες και ιδιώτες επενδυτές, τα οποία μεταφέρθηκαν από τους ιδιωτικούς τους ισολογισμούς σε αυτούς των κεντρικών τραπεζών, ως αποτέλεσμα των συνεχών ανακεφαλαιοποιήσεων, μέσω ποσοτικής χαλάρωσης, παροχή χρήματος μηδενικού επιτοκίου κ.ά.

Η αύξηση των επιτοκίων και η ανάκληση της πλεονάζουσας ρευστότητας με την πώληση των ισολογισμών θα έχουν σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία και στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Πλέον, όλο και περισσότεροι αναλυτές εκτιμούν ότι οι κεντρικές τράπεζες πρόκειται τώρα να κινηθούν συλλογικά σε μια νέα κατεύθυνση, αυξάνοντας τα επιτόκια αναφοράς τους και εξαλείφοντας τους τεράστιους, φουσκωμένους ισολογισμούς τους.

Όμως τα επιτόκια δεν μπορούν να αυξηθούν πολύ και οι ισολογισμοί δεν μπορούν να μειωθούν πολύ, ή και καθόλου, χωρίς να προκαλέσουν περαιτέρω επιβράδυνση της πραγματικής οικονομίας που εξακολουθεί να παρουσιάζει χρόνιες αδυναμίες.

Η προσπάθεια μείωσης των ισολογισμών των κεντρικών τραπεζών και η συντονισμένη αύξηση των επιτοκίων τους κινδυνεύει να προκαλέσει ακόμα μία παγκόσμια ύφεση.

Αν σου άρεσε κάνε