nomura

Nomura: Το καυτό δίμηνο Μαΐου-Ιουνίου «κληρώνει» για την «επόμενη μέρα»

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 14/03/18, 17:14
Κατά το «καυτό» δίμηνο Μαίου-Ιουνίου αναμένει η Nomura πως θα ξεκαθαρίσει το «θολό» τοπίο γύρω από την Ελλάδα και την «επόμενη μέρα» της λήξης του προγράμματος. Ο οίκος σε νέα του έκθεση αναφέρεται, μάλιστα, στο ακανθώδες προαπαιτούμενο του Μεσοπρόθεσμου Προϋπολογισμού 2019-2022, καθώς «βλέπει» ως εφικτό το ενδεχόμενο ενεργοποίησης του «κόφτη» στο αφορολόγητο νωρίτερα κατά ένα χρόνο, κατόπιν υποδείξεως του ΔΝΤ.

Με γνώμονα δε αυτό το «μέτωπο», χαρακτηρίζει ιδιαίτερα κρίσιμη την τέταρτη αξιολόγηση, τονίζοντας πως αυτή έχει ξεκινήσει επίσημα με στόχο να ολοκληρωθεί τον Μάιο, ενώ το Eurogroup στις 21 Ιουνίου 2018 είναι η τελευταία δυνατή προθεσμία.

Η Nomura αναμένει πως η επόμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας θα έρθει από την DBRS στις αρχές Μαΐου, καθώς αυτός ο οίκος αξιολόγησης έχει μείνει πίσω σε σχέση με τους άλλους τρεις, δίνοντας rating CCC-H.

Όσον αφορά τα περί «καθαρής εξόδου», επισημαίνει πως είναι πιθανότερη από την υιοθέτηση μίας προληπτικής γραμμής στήριξης. Τονίζει, πάντως πως ο όρος «εφευρέθηκε» για τις Ιρλανδία, Κύπρο και Πορτογαλία και πως στην περίπτωση της Ελλάδας θα έπρεπε να χρησιμοποιείται μόνο, προκειμένου να περιγράψει την έλλειψη προληπτικής πιστωτικής γραμμής ή οποιουδήποτε μηχανισμού παρακολούθησης.​ Σύμφωνα με τον οίκο, η Ελλάδα και μετά το τέλος του προγράμματος θα βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση, σε αντίθεση με τις παραπάνω χώρες.

Η κύρια εξέλιξη, σύμφωνα με την Nomura, είναι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές με την έκδοση του 7ετούς ομολόγου. Το sell-off που ακολούθησε την έκδοση, αμφισβήτησε την ικανότητα της Ελλάδας να έχει τακτική πρόσβαση στην αγορά στο μέλλον. Αυτή η έκδοση ήρθε σε μια πιο δύσκολη στιγμή για την Ελλάδα, λόγω του risk-off κλίματος αλλά και της αβεβαιότητας γύρω από το μέλλον της χώρας μετά το τέλος του προγράμματος. Αυτό θα αποσαφηνιστεί μέχρι το τέλος της τέταρτης αξιολόγησης, ενώ οι εξελίξεις στην ελάφρυνση του χρέους και το τελικό cash buffer θα πρέπει να κάνουν την επόμενη μεγάλη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές, πιο εύκολη.

Ο οίκος δεν «βλέπει», πάντως, πολιτικά ρίσκα, παρά τις εντάσεις στο γεωπολιτικό μέτωπο και τη σκανδαλολογία, επικαλούμενος τις δεσμεύσεις τόσο της κυβέρνησης όσο και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε ό,τι έχει συμφωνηθεί με τους πιστωτές της Ελλάδας.

Τέλος, σημειώνει ότι επιτυχής τέταρτη και τελευταία αξιολόγηση του προγράμματος θα πρέπει να δώσει το πράσινο φως στην εκταμίευση μιας μεγάλης δόσης ύψους 11,7 δισ. ευρώ. Το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα συζητηθεί τον Απρίλιο με στόχο την ολοκλήρωση του πλαισίου του μέχρι τον Ιούνιο, πριν από το τέλος του προγράμματος. Μερικά από τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους θα εξαρτηθούν από τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων, ενώ κάποια άλλα θα μπορούσαν να συνδεθούν με τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας (εάν το ΑΕΠ απογοητεύσει, θα ενεργοποιηθούν τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους). Περαιτέρω παράταση της διάρκειας των δανείων του EFSF, με τη χρησιμοποίηση μέρους των αχρησιμοποίητων κεφαλαίων του ESM για την επαναγορά δανείων του ΔΝΤ (τα οποία έχουν μικρότερη διάρκεια και υψηλότερα επιτόκια), είναι μερικά από τα μέτρα που συζητήθηκαν μέχρι τώρα.

Αν σου άρεσε κάνε