Επιτόκιο 1,25% για το 12μηνο έντοκο
Υποβλήθηκαν συνολικές προσφορές ύψους 1,986 δισ. ευρώ, που υπερκάλυψαν το ζητούμενο ποσό των 625 εκατ. ευρώ κατά 3,18 φορές.
Η τελευταία φορά που το Δημόσιο είχε εκδώσει ετήσια έντοκα γραμμάτια, ήταν τον Απρίλιο του 2010 με κόστος 4,85%. Αυτή η διαφορά από το 4,85% στο 1,25% αναμένεται να δώσει την αφορμή στο Μαξίμου, εν μέσω ακραίας πολιτικής πόλωσης, για… «πανηγυρισμούς» και πομπώδεις δηλώσεις περί εμπιστοσύνης των αγορών και των επενδυτών στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ!
Εκτός από το καθαρά οικονομικό σκέλος της συγκεκριμένης κίνησης, πίσω από την έκδοση του εντόκου γραμματίου ετήσιας διάρκειας κρύβεται και ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι».
Σημειώνεται πως η κυβέρνηση Τσίπρα σχεδίαζε να προχωρήσει στην έκδοση 3ετούς ομολόγου εντός του Μαρτίου( και ενός 10ετούς προς το τέλος του προγράμματος) με στόχο τη δημιουργία ενός capital buffer για το Δημόσιο. Αρχικά, είχε σχεδιαστεί να είναι 19-20 δισ. ευρώ, όμως η επιδείνωση του κλίματος στην αγορά ομολόγων είχε ως αποτέλεσμα την αναπροσαρμογή του γύρω στα 15 δισ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται, πως πριν ακριβώς ένα μήνα το Δημόσιο βγήκε στις αγορές με ένα νέο 7ετές ομόλογο, αντλώντας 3 δισ. ευρώ, με κατώτερη των προσδοκιών απόδοση της τάξης του 3,5%.
Στη συνέχεια, ωστόσο, το επιτόκιο αυτό εκτινάχθηκε πάνω από το 4%, ζημιώνοντας τους επενδυτές που το είχαν επιλέξει, με τους αναλυτές να σχολιάζουν ότι ήταν το πρώτο κοινοπρακτικό ομόλογο, που είχε «τσιμπημένη» απόδοση αυτήν τη χρονιά στην Ευρώπη.
Η «αναταραχή» στις αγορές ομολόγων άλλαξε τα πλάνα του Οικονομικού επιτελείου κι έτσι σήμερα εκδόθηκε το έντοκο.
Αρχικά, εξετάστηκε η έκδοση ομολόγου 12μηνης ή 18μηνης διάρκειας. Κρίθηκε, όμως, σκοπιμότερη η έκδοση του ετήσιου εντόκου, καθώς τα επιτόκια εκεί κινούνται πέριξ ή οριακά πάνω από το 1%.