ntragki

Το... «σινιάλο» της ΕΚΤ και η Ελλάδα

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 09/03/18, 06:47
Του Αλέξη Ρωμανού

Έως τώρα το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ επέμενε ότι είναι διατεθειμένο να αυξήσει τις μηνιαίες αγορές ομολόγων, εάν διαπιστώσει αδυναμίες στην οικονομία της Ευρωζώνης. Όμως, χθες για πρώτη φορά αφαίρεσε αυτή τη διαβεβαίωση.

Έδωσε, έτσι, το πρώτο «σινιάλο» ότι η εποχή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής οδεύει προς το τέλος της, αποσύροντας τη δέσμευσή της ότι είναι έτοιμη να αυξήσει το μηνιαίο μέγεθος του QE, σε περίπτωση που κριθεί απαραίτητο.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία της αλλαγής ρητορικής της Τράπεζας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται απλώς για επιβεβαίωση των αισιόδοξων προβλέψεων της Φρανκφούρτης όσον αφορά την οικονομία της ευρωζώνης.

Όμως οι αναλυτές εκτιμούν ότι τα… γερμανικά γεράκια, μεταξύ των οποίων και ο Jens Weidmann της Bundesbnak ο οποίος είναι και υποψήφιος για το τιμόνι της ΕΚΤ μετά τη λήξη της θητείας του Draghi, τα οποία θέλουν αλλαγή της νομισματικής πολιτικής, κερδίζουν έδαφος στην ΕΚΤ.

Η εγκατάλειψη της δέσμευσης περί αύξησης του QE, υποδηλώνει ότι οι αξιωματούχοι, που θέλουν να καθορίσουν μια πιο σαφή πορεία προς την έξοδο από το πρόγραμμα μετά από τέσσερα χρόνια έκτακτων κινήτρων, παίρνουν το προβάδισμα στο 25μελές Διοικητικό Συμβούλιο.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, πάντως, το μόνο σίγουρο είναι ότι η ΕΚΤ κάνει το πρώτο βήμα προς την σταδιακή ομαλοποίηση της πολιτικής της και το τέλος του QE.

Η έξοδος από την χαλαρή πολιτική θα γίνει σταδιακά, με δεδομένο ότι το Διοικητικό Συμβούλιο διατήρησε αμετάβλητα τα τρία βασικά επιτόκια και επανέλαβε πως θα παραμείνουν στα σημερινά ιστορικά χαμηλά για μεγάλο χρονικό διάστημα, μετά την ολοκλήρωση της ποσοτικής χαλάρωσης.

Ωστόσο, μερίδα των αναλυτών ανησυχεί ότι η επίπτωση θα μπορούσε να είναι πως η ΕΚΤ είναι έτοιμη να μεταφέρει την αύξηση των επιτοκίων νωρίτερα από ό,τι αποτιμάται σήμερα.

Σύμφωνα με άλλους αναλυτές, η ΕΚΤ είναι πιθανό να επιδιώκει να τερματίσει το QE τον Σεπτέμβριο, καθώς ισχυροποιείται η οικονομία της Ευρωζώνης.

Η σημασία για την Ελλάδα

Όσον αφορά την Ελλάδα, η κυβέρνηση διεμήνυσε για αρκετούς μήνες ότι είχε θέσει ως στόχο τη συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Αν και θα βοηθούσε σημαντικά στην έξοδο της χώρας στις αγορές το 2018, εντούτοις δεν έγινε ποτέ και ούτε πρόκειται να γίνει έως τον Σεπτέμβριο που λήγει το Q.E.

Άλλωστε, τώρα το Οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης της Αριστεράς υποβαθμίζει τη σημασία του QE, δηλώνοντας πως… μπορεί και χωρίς αυτό.

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι το σταδιακό τέλος της εποχής της χαλαρής νομισματικής πολιτικής και η πιθανότητα ενδεχόμενης αύξησης των ευρωπαϊκών επιτοκίων συμπίπτει με την προσπάθεια της Ελλάδας για έξοδο στις αγορές χωρίς… δεκανίκια, προσπάθεια που θα έχει μεγαλύτερο κόστος, εάν αυξηθούν τα επιτόκια.

Αν σου άρεσε κάνε