Πως «παίζουν» οι αγορές Ιταλία και Γερμανία
Αν και οι επενδυτές νιώθουν αισιόδοξοι σχετικά με το αποτέλεσμα των ιταλικών εκλογών -καθώς η ενίσχυση της οικονομίας αποδυναμώνει τα λαϊκιστικά κόμματα- εντούτοις δεν αποκλείουν και μια δυσάρεστη έκπληξη.
Οι εκλογές θα διεξαχθούν την ίδια ημέρα με την ψηφοφορία στο SPD για τον Μεγάλο Συνασπισμό, το αποτέλεσμα της οποίας θα μπορούσε είτε να καταστρέψει την Άγγελα Μέρκελ είτε να της ανοίξει τον δρόμο για μια τέταρτη θητεία.
Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στο SPD - «κλειδί», ώστε να μπει ένα τέλος στην 5μηνη αβεβαιότητα στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης- είναι «ανοιχτό».
Σε περίπτωση που εγκριθεί η συμφωνία, τότε «ξεκλειδώνει» ο Μεγάλος Συνασπισμός, ενώ σε αντίθετη περίπτωση η Γερμανία θα οδηγηθεί είτε σε νέες εκλογές είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας.
Αυτή η εξέλιξη, όμως, θα παρατείνει την περίοδο αστάθειας και θα βλάψει το επιχειρηματικό κλίμα, ενώ θα αποτελέσει «σοκ» για τις αγορές ομολόγων της νότιας Ευρώπης.
Σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα των ιταλικών αγορών είναι εξίσου σημαντικό και για τα υπόλοιπα κράτη-μέλη, καθώς ένας νέος συνασπισμός αναμένεται να τηρήσει μία περισσότερο φιλο-ευρωπαϊκή στάση και μια συναινετική προσέγγιση όσον αφορά στις δημοσιονομικές πολιτικές στο μπλοκ.
Από την πλευρά του, πάντως, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ προειδοποίησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο για πιθανές χρηματοοικονομικές αναταράξεις στις αρχές Μαρτίου εξαιτίας των εκλογών στην Ιταλία και το δημοψήφισμα στη Γερμανία, αν και μετά το πήρε πίσω..
Citigroup: «Όχι» σε κερδοσκοπικά παιχνίδια
Η Citi εκτιμά πως οι επενδυτές δεν πρέπει να αποσκοπούν σε κερδοσκοπία στις ερχόμενες ιταλικές εκλογές.
«Οι επενδυτές πρέπει να περιμένουν μέχρι την 5η Μαρτίου 2018», αναφέρει χαρακτηριστικά η αμερικανική τράπεζα, συμπληρώνοντας:
«Η περιπλοκότητα του ιταλικού εκλογικού νόμου σε συνδυασμό με τον μεγάλος αριθμό των αναποφάσιστων ψηφοφόρων, καθιστούν τις (ιστορικά αναξιόπιστες) δημοσκοπήσεις, ακόμα λιγότερο αξιόπιστες.
Είναι απίθανο να υπάρξει ακριβής πρόβλεψη».
Οι οικονομολόγοι της Citi υποστηρίζουν ότι, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, η Ιταλία δεν αποτελεί πλέον υπαρξιακή απειλή για την Ευρωζώνη.
Ως εκ τούτου, η πολιτική κατάσταση της χώρας δεν είναι τόσο σημαντική για τους επενδυτές, όσο ήταν κάποτε.
«Η Ιταλία ήταν πολιτικά ασταθής τα τελευταία χρόνια, αλλά τα προβλήματα δεν έχουν μεταφραστεί σε διεθνή θέματα.
Η περαιτέρω αστάθεια, εφόσον δεν απειλεί τη συμμετοχή της χώρας στην Ευρωζώνη, δεν αποτελεί τεράστιο πρόβλημα. Οι επενδυτές (σωστά) δεν φοβούνται πλέον ένα Italexit.
Ωστόσο, οποιαδήποτε αρνητική έκπληξη από την Ιταλία ή τη Γερμανία θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να συνεχίσει τις αγορές assets μετά τον Σεπτέμβριο του 2018, με αποτέλεσμα οι επενδυτές να ξανασκεφτούν το χρονοδιάγραμμα αυξήσεων των επιτοκίων.