Οι διεθνείς οίκοι «βλέπουν» ΝΔ...
Την ώρα που το πολιτικό σκηνικό έχει πάρει «φωτιά», εντύπωση προκαλεί η έκθεση της Fitch στα πλαίσια της νέας αναβάθμισης της ελληνικής οικονομίας.
Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης εκτιμά ότι το πολιτικό σκηνικό έχει καταστεί πιο σταθερό και ότι ο κίνδυνος μίας μελλοντικής κυβέρνησης που παραβιάζει τις προϋποθέσεις του Μνημονίου, είναι πιο περιορισμένος.
Η κυβέρνηση Τσίπρα θέσπισε μία δέσμη σκληρών μέτρων την περίοδο 2015-2017 και εκτιμάται ότι θα ήταν πολιτικά δύσκολο για την ίδια να σταματήσει να κινείται με βάση αυτό τον «μπούσουλα», μόλις ολοκληρωθεί το πρόγραμμα το ερχόμενο καλοκαίρι.
Όμω, η βασική εκτίμηση της Fitch περί πολιτικής σταθερότητας στηρίζεται στη… Νέα Δημοκρατία. Χαρακτηριστικά σημειώνει: Το κύριο κόμμα της αντιπολίτευσης, η Νέα Δημοκρατία, η οποία αναμένεται να κερδίσει τις επόμενες εκλογές, όποτε γίνουν, έχει λιγότερη ιδεολογική αντίθεση στα μέτρα του προγράμματος του ESM και είναι έντονα φιλοευρωπαϊκή..
Όπως εκτιμούν διεθνείς αναλυτές, η προοπτική ότι μετά τις επόμενες εκλογές στο «τιμόνι» της χώρας θα υπάρξει μία κυβέρνηση φιλική προς τις επενδύσεις και τις αγορές, με αυτοδύναμη ή όχι Νέα Δημοκρατία, είναι ένα ισχυρό στήριγμα για την ελληνική οικονομία.
Πάντως, όπως έδειξε και το «τσιμπημένο» επιτόκιο στην τελευταία έκδοση του 7ετούς ομολόγου, εκτός από την αβεβαιότητα που επικρατούσε στις διεθνείς αγορές, και το αρνητικό σκηνικό που διαμορφώνεται στην πολιτική σκηνή με αφορμή την υπόθεση Novartis επηρέασε αρνητικά το κόστος δανεισμού.
Δεν θα πρέπει να αγνοούμε ότι η τελευταία έξοδος της Ελλάδας στις αγορές έγινε απόδοση 3,5%, την υψηλότερη σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης, περίπου δύο εκατοστιαίες μονάδες από την απόδοση του επταετούς ομολόγου της Πορτογαλίας και της Κύπρου, 1,53% και 1,56%, αντίστοιχα.
Η Ελλάδα θα εξακολουθεί να πληρώνει ακριβότερα, ακόμη και εάν η κατάσταση στις διεθνείς αγορές ομαλοποιηθεί, λόγω της ακραίας πολιτικής «πόλωσης» που επιχειρείται από την κυβέρνηση με «όχημα» την υπόθεση Novartis.
To «ρήγμα» ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση είναι αγεφύρωτο, την ώρα που η οικονομία απαιτεί ένα ελάχιστο επίπεδο πολιτικής συναίνεσης.
Η αγορά ομολόγων, όπως ξέρουν όλοι οι παράγοντες της οικονομίας, είναι πολύ πιο αυστηρότερος κριτής ακόμη και από τον πιο σκληρό πιστωτή. Παρακολουθεί πολύ στενά την οικονομική πολιτική και αμέσως ανεβάζει το κόστος δανεισμού, αν θεωρήσει ότι αυξάνονται οι κίνδυνοι, ή αποκλείει εντελώς μία χώρα από τον δανεισμό, όπως συνέβη με την Ελλάδα το 2010.
Από αυτήν την άποψη, μια χώρα που βγαίνει από το μνημόνιο με τα ομόλογα της να αξιολογούνται σαν «σκουπίδια» (“junk”) από τους οίκους αξιολόγησης, όπως θα είναι η Ελλάδα τον Αύγουστο του 2018, θα διατρέχει για αρκετό καιρό τον κίνδυνο να πάει κάτι στραβά στη σχέση της με την αγορά ομολόγων.