BofA: «Όλα ανοιχτά» για το «αύριο» των stress tests
Όπως τονίζει σε ανάλυσή της για την ελληνική οικονομία και τις ελληνικές τράπεζες, η άσκηση και οι παραδοχές δεν δείχνουν να είναι δύσκολες, κάτι που υποδηλώνει ότι το κεφαλαιακό κενό που θα προκύψει από τα stress tests μπορεί να μην είναι πολύ μεγάλο.
Ωστόσο, ο οίκος επισημαίνει ότι αναμένεται να υπάρξει κάποια πολιτική βούληση για πιο «καθαρές τράπεζες» στην Ελλάδα ενόψει της εξόδου της χώρας από το πρόγραμμα, έτσι ώστε να είναι σε θέση να χειριστούν καλύτερα πιθανά εμπόδια που μπορεί να προκύψουν στο θέμα της μείωσης των κόκκινων δανείων.
Ως αποτέλεσμα η BofA «βλέπει» σημαντικό κίνδυνο ανακεφαλαιοποίησης και την πιθανότητα άλλων λύσεων στα προβληματικά δάνεια, όπως η επιλογή της bad bank, αλλά και πιθανές περαιτέρω ενοποιήσεις.
Ο οίκος διατηρεί τη σύσταση underperform για τις ελληνικές τράπεζες, αν και ανεβάζει ελαφρώς τις τιμές-στόχους. Πιο αναλυτικά, για την Alpha Bank ανεβάζει την τιμή-στόχο στα 1,36 ευρώ από 1,3 ευρώ, για την Εθνική στα 0,25 ευρώ από 0,21 ευρώ, για την Eurobank στα 0,65 ευρώ από 0,58 ευρώ και για την Πειραιώς στα 3,26 ευρώ από 2,31 ευρώ.
Η δυναμική αναδιαρθρώσεων παραμένει το «κλειδί», κατά την BofA Merrill Lynch. Αν βελτιωθεί το μομέντουμ περισσότερο απ’ όσο υπολογίζει, θα προσφέρει ανοδική τάση για τις εκτιμήσεις της και την αποτίμηση.
Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθαρίζει ότι οι εκτιμήσεις της αναφορικά με τα καθαρά έσοδα για το 2018-19 παραμένουν κάτω από τον μέσο όρο της αγοράς (consensus). Εν μέρει εξαιτίας των χαμηλότερων προσδοκιών της για τα καθαρά έσοδα από τόκους. Προσδοκά ετήσια μείωση 3-10% για τις ελληνικές τράπεζες το 2018 από τις αναδιαρθρώσεις καθώς και κάποιες κινήσεις προς την κατεύθυνση της ομαλοποίησης των δομών χρηματοδότησης, όπως καλυμμένα ομόλογα και εργαλεία T2. Θυμίζει ότι η μέση εκτίμηση είναι ότι τα καθαρά έσοδα από τόκους θα υποχωρήσουν μόνο 1-2% το 2018.