Οι αγορές οδηγούν την Ελλάδα σε «προληπτική πιστωτική γραμμή»
Μετά από έναν μακροπρόθεσμο ανοδικό κύκλο, οι αγορές «δείχνουν» πως εισέρχονται πλέον σε μία νέα περίοδο, όπου κύρια χαρακτηριστικά της θα είναι οι κάθετες διακυμάνσεις, η ταχύτερη εναλλαγή θετικών-αρνητικών προσήμων, καθώς κι η αύξηση του επενδυτικού ρίσκου, συνεκτιμώντας πως παράλληλα οι αγορές χρήματος θα «δοκιμαστούν» από τις επικείμενες αυξήσεις επιτοκίων.
Η κλιμάκωση διεθνώς των αποδόσεων των ομολόγων θα πρέπει να αποδοθεί στο γεγονός ότι η «αντίστροφη μέτρηση» για αύξηση των επιτοκίων σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει ξεκινήσει και μάλιστα η ισχύ της θα σηματοδοτήσει και το οριστικό τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης.
Σε αυτό το πιο ρευστό και μεγαλύτερου ρίσκου περιβάλλον θα πρέπει να προσαρμοστεί και η ελληνική οικονομία, τη στιγμή που η διαμόρφωση της απόδοσης του 10ετούς ομολόγου στο 4,4%, όπου δηλαδή «έκλεισε» χθες, στέλνει «σήμα κινδύνου».
Η χώρα πραγματοποίησε την έκδοση του 7ετούς, χωρίς να έχει άμεση ανάγκη τα κεφάλαια αυτά. Στόχος είναι η δημιουργία ενός «αποθέματος ασφαλείας» ύψους 18 με 20 δισ. ευρώ, οπότε δεν υπήρχε ζήτημα χρηματοδότησης του προϋπολογισμού.
Το ερώτημα είναι, τί θα συνέβαινε, εάν η Ελλάδα δεν βρισκόταν υπό την «ομπρέλα» προστασίας του μνημονίου και η δημοπρασία ήταν ζωτικής σημασίας για την οικονομία;
Και τί θα συμβεί στις επόμενες δύο εξόδους στις αγορές, που σχεδιάζει η κυβέρνηση, ώστε να μαζέψει περί τα 6 δισ. ευρώ, μέχρι τον Αύγουστο του τρέχοντος έτους;
Η μεγάλη επιδείνωση στα ελληνικά ομόλογα αποδεικνύει ότι η χώρα δεν μπορεί ακόμη να σταθεί μόνη της στις αγορές. Το «σαρωτικό» sell off επιβεβαιώνει ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για… «καθαρή έξοδο». Εάν μάλιστα το κλίμα στις αγορές δεν ομαλοποιηθεί, τότε η πιστωτική γραμμή ECCL ή PCCL είναι «μονόδρομος», θέλει δεν θέλει η κυβέρνηση Τσίπρα.
Τι θα σημάνει αυτό;
Τα δύο βασικά εργαλεία προληπτικής χρηματοδότησης, που προβλέπει το καταστατικό του ESM, είναι:
PCCL: Precautionary Conditioned Credit Line. Αυτή η προληπτική χρηματοδοτική γραμμή προσφέρεται από τον ESM, βάσει του καταστατικού, σε χώρες που έχουν πρόσβαση στις αγορές, το χρέος τους έχει κριθεί ως βιώσιμο και έχουν ολοκληρώσει την εφαρμογή προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής. Η PCCL μπορεί να αξιοποιείται για 12 μήνες για συμπληρωματικό δανεισμό, εάν αυτό κρίνεται σκόπιμο, λόγω των συνθηκών στις αγορές και δεν προβλέπεται επιβολή πρόσθετων όρων ή εφαρμογή νέων μέτρων υπό επιτήρηση.
ECCL: Enhanced Conditions Credit Line, που, όπως φαίνεται και από την ονομασία του, προβλέπει ενισχυμένους όρους για την παροχή χρηματοδοτικής υποστήριξης. Ειδικότερα, αν η κυβέρνηση υποχρεωθεί να το χρησιμοποιήσει, θα πρέπει να συνομολογήσει ένα νέο μνημόνιο, 12μηνης διάρκειας, το οποίο θα εφαρμοσθεί με «κλασικές» διαδικασίες επιτήρησης από την τρόικα.