Tο «φάντασμα» του πληθωρισμού «στοιχειώνει» τις αγορές
Μετά από εννέα χρόνια μίας «αδιόρθωτης» bull market, έρχονται μεγάλες ανησυχίες για το τέλος ενός ανοδικού κύκλου στις αγορές.
Οι επενδυτές φοβούνται ότι μία αύξηση του πληθωρισμού θα οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε σύσφιξη της νομισματικής τους πολιτικής γρηγορότερα από το αναμενόμενο, περιορίζοντας τα μέτρα στήριξης που ενίσχυσαν τις αποτιμήσεις των μετοχών και ώθησαν τους ευρωπαϊκούς χρηματιστηριακούς τίτλους σε υψηλό 2 ετών τον περασμένο Ιανουάριο.
Το διεθνές sell – off ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή. «Πυροδοτήθηκε» από τα ισχυρά στοιχεία για την απασχόληση στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης της ανάκαμψης των μισθών, που εγείρουν ανησυχίες για επιτάχυνση του ρυθμού αύξησης των επιτοκίων της Federal Reserve.
Γρήγορα οι ανησυχίες «γιγαντώθηκαν», αυξάνοντας τη μεταβλητότητα και ενισχύοντας το κλίμα αποστροφής κινδύνου στα διεθνή ταμπλό, με αποτέλεσμα τις μαζικές πωλήσεις μετοχών.
Η αύξηση των αποδόσεων στα ομόλογα, σε ένα περιβάλλον αναμενόμενης εξομάλυνσης της πολιτικής των κεντρικών τραπεζών (με απόσυρση ρευστότητας και αύξηση επιτοκίων), προκαλεί πιέσεις στις μετοχές, καθώς μάλιστα τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία στις ΗΠΑ έφεραν στο προσκήνιο ανησυχίες για περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed.
Η αγορά περίμενε τρεις αυξήσεις επιτοκίων από τη Fed το 2018, αλλά η μείωση της ανεργίας, σε συνδυασμό με την αύξηση των μισθών, έκανε τον πρόεδρο της τράπεζας του Ντάλας να δηλώσει ότι ίσως χρειαστούν τέσσερις αυξήσεις, με αποτέλεσμα να ανεβεί πάνω από το 2,85% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 2014.
Η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου εκτινάχθηκε την Παρασκευή έως και στο 2,85%, που είναι το υψηλότερο σημείο από το 2014, όπως σημειώνει το Bloomberg. Τα γερμανικά δεκαετή ομόλογα έφθασαν στο 0,77%, δηλαδή στο υψηλότερο σημείο της διετίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 7ετές γερμανικό ομόλογο είχε μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου 2017 αρνητική απόδοση, η οποία έκτοτε αυξάνεται συνεχώς και ξεπέρασε, την Παρασκευή, το 0,3%.
«Φαίνεται ότι τελικά ξεκίνησε η μεγάλη άνοδος των επιτοκίων που αναμενόταν στις Ηνωμένες Πολιτείες ενόψει της ροής των πληθωριστικών ειδήσεων (λόγω της επιτάχυνσης των μισθών ειδικότερα), της αυστηρότερης νομισματικής πολιτικής και της επιστροφής των κινδύνων στις ΗΠΑ (αύξηση του δημοσιονομικού ελλείμματος), αλλά είναι λιγότερο δικαιολογημένη στην ευρωζώνη, όπου τα επίπεδα των επιτοκίων φαίνονται λιγότερο υπερβολικά», σημειώνει η Natixis. «Αυτές οι εξελίξεις οδηγούν σε αναζωπύρωση της μεταβλητότητας και δείχνουν προς μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ των περιουσιακών στοιχείων των Η.Π.Α. και αυτών του ευρώ.