SP: Αργεί η ανάκαμψη των τραπεζών, «φιλόδοξος» ο στόχος για τα NPEs
Σε σχετική ανάλυση του οίκου αξιολόγησης που κυκλοφόρησε την Τρίτη, οι αναλυτές σημειώνουν πως το ελληνικό τραπεζικό σύστημα έχει επιτύχει πρόοδο στην βελτίωση της χρηματοδότησης, της ποιότητας ενεργητικού και της κερδοφορίας του, αλλά είναι ακόμη αρκετά μακριά από το να βρεθεί σε πορεία ανάκαμψης.
«Από τα μέσα του 2016 ο τραπεζικός κλάδος προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις μεγάλες αδυναμίες του: μη ισορροπημένη δομή χρηματοδότησης. ένα αδύναμο προφίλ ρευστότητας, πολύ χαμηλής ποιότητας ενεργητικό και χαμηλές προοπτικές κερδοφορίας», όπως τονίζει η Ρετζίνα Αρτζένιο, αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης. Προσέθεσε ακόμη ότι «αναμένουμε οι ελληνικές τράπεζες να συμμετέχουν σε σταδιακά ανοδικό μονοπάτι, αλλά κατά την άποψή μας η τελική βελτίωση βρίσκεται αρκούντος μακριά».
Φιλόδοξος ο στόχος μείωσης «κόκκινων» δανείων
Στο μεταξύ, ως φιλόδοξο χαρακτηρίζει τον στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 37% η S&P, καθώς για να επιτευχθεί, χρειάζεται η ελληνική οικονομία να ακολουθήσει μία πολύ καλή πορεία. Η επιστροφή σε αναπτυξιακή πορεία θα είναι αυτή που θα στηρίξει τη δυνατότητα τόσο των νοικοκυριών όσο και των επιχειρήσεων να καλύψουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. «Είναι απόλυτα απαραίτητο η αναδιάρθρωση των μη βιώσιμων επιχειρήσεων», τονίζεται στην έκθεση.
Στο 12μηνο που ολοκληρώθηκε το Σεπτέμβριο 2017, τα NPEs μειώθηκαν περίπου 7,8 δισ. ευρώ, δηλαδή στο 18% του στόχου που είχε τεθεί.
Όπως σημειώνει ο S&P, για να μπορέσει ο κλάδος να προχωρήσει, θα χρειαστεί διατηρήσιμη βελτίωση στο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον και την επακόλουθη επιστροφή στην εμπιστοσύνη από καταθέτες και επενδυτές.
Ωστόσο, το 2018 θα είναι ιδιαίτερα σημαντικό έτος για τη χώρα και τον τραπεζικό της τομέα, καθώς αναμένεται έξοδος από το πρόγραμμα στήριξης τον Αύγουστο. Η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος θα αποτελέσει ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδικασία ενίσχυσης της εμπιστοσύνης, ακόμη και με την υπόθεση ότι οι μεταμνημονιακές συνθήκες θα παραμείνουν δύσκολες.
Ο S&P προβλέπει πραγματική αύξηση του ΑΕΠ κατά 1,3% το 2017, μετά από τρία τρίμηνα ανάπτυξης, και περαιτέρω αύξηση του ΑΕΠ κατά ένα μέσο όρο 2,4% την περίοδο 2018-2021. Η πρόβλεψη εξαρτάται από μια περίοδο σχετικά σταθερών πολιτικών.
Προειδοποιεί δε ότι ενδεχόμενη αντιστροφή των μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο μια περαιτέρω ελάφρυνση χρέους και τη χρηματοδότηση των τραπεζών από την ΕΚΤ, επιβαρύνοντας μεσοπρόθεσμα τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.