dolario-isotimies-synallagma

Ποιος «βλέπει» κατάρρευση του «πράσινου» νομίσματος

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 29/01/18, 08:06
Του Αλέξη Ρωμανού

Τα διεθνή κεφάλαια σπεύδουν στην Ευρωζώνη, η οποία δείχνει με βάση όλους τους οικονομικούς δείκτες να κινείται σε ανοδική τροχιά, εγκαταλείποντας τις ΗΠΑ, γεγονός που αποτυπώνεται και στην άνοδο του ευρώ.

Σημειώνεται ότι την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος των ΗΠΑ εξέφρασε την επιθυμία του για ένα «ισχυρό» αμερικανικό δολάριο, κόντρα στις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών της χώρας, τα οποία έστειλαν σε χαμηλό 10 μηνών το επικρατέστερο νόμισμα του κόσμου. «Το δολάριο πρόκειται να γίνει ισχυρότερο και ισχυρότερο, θέλω εν τέλει να δω ένα ισχυρό δολάριο.

Η χώρα μας θα είναι πιο ισχυρή από οικονομικής άποψης αν το δολάριο ισχυροποιηθεί», δήλωσε ο Ντοναλντ Τραμπ στο CNBC.

Από την πλευρά του, ο Μουντσιν είχε πει ότι η αδυναμία του δολαρίου είναι θετική για τις ΗΠΑ. Δήλωση, η οποία οδήγησε το αμερικανικό νόμισμα σε χαμηλά 3ετίας.

Οι αγορές έχουν αρχίσει να ανησυχούν με τη συνεχιζόμενη υποχώρηση του αμερικανικού νομίσματος.

Άλλωστε, η πορεία του επηρεάζει και την πορεία σχεδόν όλων των αγορών.

Η υποχώρηση του δοαλαρίου έχει αρχίσει να προκαλεί ανησυχία για μία αύξηση των τιμών των εμπορευμάτων και κυρίως του πετρελαίου, που θα πλήξει την παγκόσμια ανάπτυξη.

Όταν μειώνεται η εξωτερική αξία του δολαρίου, δηλαδή όταν η αγοραστική του δύναμη υποχωρεί, τότε οι τιμές των πρώτων υλών στις διεθνείς αγορές (πετρέλαιο, μέταλλα, κτλ ), που είναι εκπεφρασμένες σε δολάρια, αυξάνονται.

Λογικό, αφού οι παραγωγοί των συγκεκριμένων υλών απαιτούν υψηλότερες τιμές για να αντισταθμίσουν τις απώλειες από την διολίσθηση του δολαρίου.

Μπορεί η μείωση του δολαρίου να διευκολύνει τις αμερικανικές εξαγωγές, όμως μία σημαντική υποτίμηση για το δολάριο μπορεί να πλήξει και την αμερικανική οικονομία, με το να διογκώσει το εμπορικό έλλειμμα, ως αποτέλεσμα του υψηλότερου κόστους εισαγωγών. Ίσως, επίσης, οδηγήσει τους ξένους να αποσύρουν χρήματα από τη χώρα, εάν η περαιτέρω εξασθένηση του δολαρίου καταστήσει λιγότερο ελκυστικές τις επενδύσεις στις ΗΠΑ.

«Εάν η πτωτική πορεία του δολαρίου επιταχυνθεί, τότε οι ροές ξένων κεφαλαίων μπορεί να μειωθούν με ταχείς ρυθμούς, το οποίο θα προκαλέσει απότομη αύξηση των επιτοκίων, το οποίο, με τη σειρά του, μπορεί να ταράξει τις αγορές και να οδηγήσει σε ακούσιες μειώσεις σε περιουσιακά στοιχεία με ρίσκο, κάτι που μπορεί να πλήξει την ανάπτυξη», ανέφερε ο Σκοτ Μίνερντ, επικεφαλής επενδύσεων στην Guggenheimer Partners.

Επιστροφή στο …1970!

Το δολάριο θα καταρρεύσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970(!) επισημαίνει η Phoenix Capital…

Είτε μας αρέσει, το δολάριο ΗΠΑ είναι το μεγαλύτερο αποθεματικό νόμισμα στον κόσμο, αναφέρει σε σημείωμά της η Phoenix Capital, προβλέποντας ότι το αμερικανικό νόμισμα θα υποχωρήσει στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970, τους αμέσως επόμενους μήνες.

«Μία κατάρρευση του δολαρίου θα επιφέρει μία πληθωριστική κρίση στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.

Και αυτό θα αποτελέσει το τέλος του παιχνιδιού για τις κεντρικές τράπεζες.

Και αυτό γιατί τα ομόλογα διαπραγματεύονται με βάση τον πληθωρισμό.

Εάν ο πληθωρισμός αυξάνεται, οι αποδόσεις ακολουθούν.

Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων αυξάνονται, οι τιμές των ομολόγων υποχωρούν.

Και όταν οι τιμές των ομολόγων υποχωρήσουν, η μαζική “φούσκα” του χρέους θα αρχίσει να σκάει.

Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο κόσμος έχει προσθέσει χρέη άνω των 60 τρισεκ. δολαρίων από το 2007, εξαιτίας των χαμηλών επιτοκίων και των QE», τονίζει η Phoenix.

Η UBS αύξησε την πρόβλεψή της για το ευρώ, στο 1,28 δολ. σε έξι μήνες, έναντι της προηγούμενης πρόβλεψής της, που διαμορφωνόταν στο 1,22 δολ., ενώ η ING διατηρεί τον στόχο των 1,30 δολαρίων για το ευρώ, το 2018.

Αν σου άρεσε κάνε