ntragki-ekt-qe-ellada-postiki-xalarosi

Θα προφθάσει την ποσοτική χαλάρωση (QE) η Ελλάδα;

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 17/08/17, 07:45
Το QE δεν «αποσύρεται» σύντομα, αλλά για την Ελλάδα θα προφθάσει; Τι δείχνουν οι τελευταίες κινήσεις από τον Μάριο Ντράγκι της ΕΚΤ. 
Στη Φρανκφούρτη στην έδρα της ΕΚΤ όλα δείχνουν ότι δεν βιάζονται για το tapering, ήτοι την απόσυρση των παρεμβάσεων της ΕΚΤ στο πλαίσιο της ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Αναμφίβολα η τάση αυτή στην ΕΚΤ διατηρεί ανοικτά τα περιθώρια για τις προσδοκίες ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

 

Αλλά αυτό αφορά το αν και όταν η ΕΚΤ θεωρήσει ότι οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους είναι επαρκείς και κατά συνέπεια θα μπορούσαν να επιτρέψουν κάτι τέτοιο. Και αυτό δεν φαίνεται να προκύπτει άμεσα.

 

Ο Τσακαλώτος, μετά την ολοκλήρωση της τελευταίας αξιολόγησης εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα προφθάσει το QE.

 

Για το QE ειδικότερα, «η απόφαση σχετικά με το κατά πόσο η ΕΚΤ θα δεχτεί ελληνικά κρατικά ομόλογα στο πρόγραμμα αγορών της, ανήκει στη δική της κρίση και μόνον», σημείωνε ο Ε. Τσακαλώτος.

 

Πάντως, «σύμφωνα με τη δική μας αντίληψη των πραγμάτων, η ΕΚΤ θα προβεί και σε δική της εξέταση της βιωσιμότητας του χρέους. Και αυτή η ανάλυση είναι απολύτως ανεξάρτητη από αυτήν του ΔΝΤ», ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών.

 

Πολύς λόγος γίνεται για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (Q.E) της ΕΚΤ και τη σημασία που θα έχει για την ελληνική οικονομία. Όμως όπως τονίζουν τραπεζικοί παράγοντες το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης είναι υπερεκτιμημένο.

 

Πρωτίστως θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγορών περιουσιακών στοιχείων της ΕΚΤ το πολύ 4 δισ. ελληνικά ομόλογα όχι μηνιαίως αλλά συνολικά.

 

Την ίδια ώρα τα οφέλη των τραπεζών από μία ένταξη στο Q.E δεν αναμένονται σημαντικά σύμφωνα με την Morgan Stanley και επισημαίνει πως το QE δεν θα αποτελέσει πλέον καταλύτη για τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών, με την απόδοση των ομολόγων να βρίσκεται ήδη κάτω από 6% και με το νέο κόστος των ιδίων κεφαλαίων να μειώνεται στο 11%.

 

Αν και η ΕΚΤ θα αγόραζε πιθανότατα ελληνικά ομόλογα αξίας μόνο 3 έως 4 δισεκ. ευρώ, σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς, μία τέτοια κίνηση θα αποκαθιστούσε σε μεγάλο βαθμό την εμπιστοσύνη στο ελληνικό χρέος.

 

Σημειώνεται ότι για να εγκριθεί η ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση θα πρέπει:

 

1)Να υπάρχουν συγκεκριμένα μέτρα για το χρέος της Ελλάδος

2)Να εκπονηθεί έκθεση βιωσιμότητας DSA από την ΕΚΤ

3)Να εκπονηθεί έκθεση βιωσιμότητας DSA για το ελληνικό χρέος από το ΔΝΤ

4)Το ΔΝΤ θα παραμείνει σε αναμονή για 14 μήνες και στο τέλος του προγράμματος θα εκπονήσει δεύτερη έκθεση βιωσιμότητας για το ελληνικό χρέος για να αξιολογήσει εάν τα μέτρα που θα ληφθούν για το χρέος το καθιστούν βιώσιμο.
Αν σου άρεσε κάνε