Όλα όσα άκουσε η JP Morgan κατά το ταξίδι της στην Αθήνα
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο, οι Έλληνες τραπεζίτες «βλέπουν» πως τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα διατηρήσουν τη δυναμική τους, επικαλούμενοι την περιορισμένη πολιτική αστάθεια.
Οι ίδιοι, όπως επισημαίνει η Τράπεζα, εκτιμούν ότι το ΑΕΠ θα αυξηθεί περίπου στο 2% το 2018, χάρη στα υψηλότερα επίπεδα ιδιωτικής κατανάλωσης και επενδύσεων καθώς και στην βελτίωση του καταναλωτικού και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος αλλά και στη μείωση της ανεργίας.
Οι τραπεζίτες πιστεύουν, επίσης, λέει η JP Morgan, πως οι συστημικές έχουν τη δυνατότητα να μηδενίσουν τη χρηματοδότηση από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA) φέτος, ενώ ο οίκος αναφέρει ότι οι περισσότερες τράπεζες αναμένεται να δοκιμάσουν τις αγορές με έκδοση καλυμμένου ομολόγου εντός του τρέχοντος έτους.
Η αγορά θα επικεντρωθεί βραχυπρόθεσμα στα αποτελέσματα των επικείμενων stress tests, με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών να αισθάνονται άνετα με τη βελτιωμένη κεφαλαιοποίηση και τις καλύτερες μετρήσεις τόσο σε μακροοικονομικό επίπεδο όσο και για τον κλάδο σε σχέση με την τελευταία άσκηση το 2015, τονίζει ο οίκος.
Η ποιότητα ενεργητικού θα αποτελέσει ένα ακόμη θέμα ζωτικής σημασίας για το 2018, καθώς οι τράπεζες πρέπει να αυξήσουν τις προσπάθειές τους για να μειώσουν τα επίπεδα των NPEs κατά περίπου 15 δισ., στα 81,5 δισ. το 2018. Οι διοικήσεις των τραπεζών αναγνωρίζουν την πρόκληση αλλά εμφανίζονται σίγουρες για επίτευξη των στόχων χωρίς να «κάψουν» κεφάλαια.
Ενώ αναμένεται να διατηρηθεί σημαντική ροή μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων, η προσήλωση των τραπεζών στις αναδιαρθρώσεις θα κρατήσει σταθερό ή και μειούμενο το ύψος των NPEs για κάποιες τράπεζες. Αναμένονται νέες πωλήσεις εξασφαλισμένων και μη εξασφαλισμένων δανείων στις αρχές του έτους, ενώ για τα ενυπόθηκα δάνεια, οι τιμές στο real estate θα παίξουν κρίσιμο ρόλο όσον αφορά στην αξία των εγγυήσεων.
Σε σχέση με την υιοθέτηση του IFRS 9, αν και οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών δεν έχουν ξεκαθαρίσει τη θέση τους, αναμένεται να τη χρησιμοποιήσουν ως ευκαιρία για να αυξήσουν τα επίπεδα κάλυψης, δεδομένου ότι η επίπτωση στα κεφάλαια θα απορροφηθεί σε βάθος πενταετίας.
Στο λειτουργικό μέτωπο, οι τραπεζίτες περιμένουν ότι οι ισολογισμοί τους θα συνεχίσουν να συρρικνώνονται, με σημαντικές διαγραφές και πωλήσεις, σε συνδυασμό με τη συνεχιζόμενη απομόχλευση στις χορηγήσεις λιανικής, αλλά η ανάκαμψη κατά 1% περίπου στα εταιρικά δάνεια (η πρώτη από τότε που άρχισε η κρίση) είναι ενθαρρυντική.
Ως αποτέλεσμα, τα καθαρά έσοδα από τόκους αναμένεται να μειωθούν οριακά. Ωστόσο, τα αυξημένα έσοδα από προμήθειες αναμένεται να στηρίξουν την κερδοφορία των τραπεζών.
Στο μέτωπο της χρηματοδότησης, οι τραπεζίτες περιμένουν συνέχιση των εισροών καταθέσεων αλλά δεν αναμένουν σημαντική επιτάχυνση βραχυπρόθεσμα. Τα χρήματα σε κυκλοφορία παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, στα 36 δισ. το Νοέμβριο του 2017 (έναντι 50 δισ. στο ζενίθ της κρίσης το πρώτο εξάμηνο του 2015), αλλά θα χρειαστούν περισσότερα κίνητρα για να επιστρέψουν στις τράπεζες ως καταθέσεις.