Standard and Poor's downgrades South Africa

Μετά το 2020 η Ελλάδα στην κατηγορία investment grade

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 22/01/18, 06:55
Αν και στο ΥΠΟΙΚ «πανηγυρίζουν» για την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης S&P, εντούτοις θα πρέπει να σημειωθεί ότι η αναθεώρηση ήταν πιο συντηρητική, κατά μία μόλις βαθμίδα, ενώ η αγορά είχε εξοφλήσει τις δύο.

Το πιο βασικό είναι ότι η απόσταση(5 βαθμίδες) από το να χαρακτηριστεί η ελληνική οικονομία investment grade, δηλαδή ΒΒΒ, είναι μεγάλη.

Όπως είναι γνωστό, η αξιολόγηση της χώρας μας κατατάσσεται σε «junk», «σκουπίδια». Που σημαίνει πως πρέπει να καλυφθεί η απόσταση πέντε βαθμίδων έως το ΒΒΒ, έτσι ώστε η Ελλάδα να αποκτήσει πιστοληπτική διαβάθμιση.

Αυτό, όμως, θα το δούμε να πραγματοποιείται, καλώς εχόντων των πραγμάτων, μετά το 2020!

Υπενθυμίζεται πως η S&P αναβάθμισε το ελληνικό αξιόχρεο σε Β από Β-, διατηρώντας θετικό το outlook κι αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέα κίνηση εντός των επόμενων 12 μηνών είτε λόγω πολιτικών εξελίξεων είτε λόγω αλλαγών στο μέτωπο της χρηματοδότησης.

Ο οίκος επεσήμανε ότι θα εξετάσει περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής αξιολόγησης, εάν με την έξοδο από το τρίτο πρόγραμμα, η Ελλάδα χτίσει «μαξιλάρι» ρευστότητας, ώστε να καλύψει μελλοντικές πληρωμές χρέους. «Οι επίσημοι πιστωτές της Ελλάδας πρόκειται να αποφασίσουν για πρόσθετη ελάφρυνση του χρέους προς το τέλος του προγράμματος», αναφέρεται στην έκθεση της S&P.

Ο οίκος αναμένει την περίοδο 2018-2021 η Ελλάδα να παρουσιάσει πρωτογενή πλεονάσματα, που θα επιτρέψουν τη μείωση του ακαθάριστου δημόσιου χρέους στο 154%, από 178% το 2017.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της S&P, η εικόνα της ελληνικής οικονομίας τόσο σε όρους ανάπτυξης όσο και στο δημοσιονομικό μέτωπο έχει βελτιωθεί, ενώ και η αγορά εργασίας ανακάμπτει εν μέσω περιόδου σχετικής πολιτικής σταθερότητας.

Η πολιτική αβεβαιότητα έχει υποχωρήσει από το 2015 και αν απουσιάσουν μεγάλες ανατροπές στις ακολουθούμενες πολιτικές -κάτι που στο παρελθόν έχουν επιβαρύνει σημαντικά την οικονομία – περιμένουμε ισχυρότερη ανάπτυξη, σημειώνει η S&P.

Τονίζει ακόμη ότι η αξιολόγηση της χώρας στηρίζεται από το «ασυνήθιστα χαμηλό» κόστος εξυπηρέτησης του μεγαλύτερου μέρους του χρέους. Επίσης, από τη συνεχιζόμενη στήριξη του επίσημου τομέα υπό τη μορφή δανείων με μεγάλη ωρίμανση και της ελάφρυνσης χρέους.

Σημειώνεται πως την 1η Φεβρουαρίου αναμένεται νέα αξιολόγηση από τον οίκο Fitch και στις 30 Μαρτίου από την Moody΄s

Υπενθυμίζεται ότι η Fitch αναβάθμισε τη χώρα σε Β- τον περασμένο Αύγουστο, ενώ η Moody’s διατηρεί αξιολόγηση Caa2.

Πάντως, καθησυχαστικές είναι οι εκτιμήσεις της S&P για τις τράπεζες. Ο οίκος επισημαίνει ότι παραμένουν προβλήματα, αλλά δεν θεωρεί ότι υπάρχει άμεσος κίνδυνος νέου γύρου ανακεφαλαιοποίησης.

Τα NPEs εξακολουθούν να αποτελούν το ήμισυ περίπου των δανείων σε όλη τη χώρα, παρά τις πρόσφατες μειώσεις.

Η S&P εκτιμά ότι οι διαγραφές δανείων είναι πιθανό να παραμείνουν ως το μεγαλύτερο «όπλο» για τη μείωση των NPEs.

Αν σου άρεσε κάνε