Όλα έτοιμα για την έκδοση του 7ετούς ομολόγου-«Κλειδί» η αναβάθμιση της SP
Τα «βλέμματα» τώρα στρέφονται στην επικείμενη αναβάθμιση τα πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες από την Standard and Poor’s, σε Β+ από Β-, η οποία αναμένεται αύριο, Παρασκευή.
Εάν ο οίκος αξιολόγησης κάνει πράγματι το «θαύμα», τότε θα βγούμε στις αγορές στις πρώτες ημέρες της επομένης εβδομάδος.
Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου το Eurogroup δίνει το «πράσινο φως» για την θετική ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης.
Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του «xrimaonline.gr», ο ΟΔΔΗΧ έχει προετοιμαστεί για την έκδοση 7ετούς ομολόγου, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ.
Η αγορά ομολόγων «ψήνεται» κατάλληλα, με τα 10ετή να παραμένουν στα χαμηλά 12ετίας, Ειδικότερα, η απόδοση του 10ετούς διαμορφώθηκε χθες στο 3,766% με πτώση 0,32%, κινούμενη στα επίπεδα του Ιανουαρίου του 2006.
Πιο έντονη ήταν η βελτίωση στα 2ετή ελληνικά ομόλογα, με την απόδοσή τους να διαμορφώνεται πλέον στο 1,418% με πτώση 2,3%.
Παράλληλα, στο χαμηλότερο επίπεδο από τα τέλη Σεπτεμβρίου υποχώρησε η απόδοση των 5ετών ομολόγων και συγκεκριμένα στο 2,856%, υποχωρώντας 10 μονάδες βάσης.
Η Ελλάδα έχει χρέος 28 δισ. ευρώ που ωριμάζει έως το τέλος του 2019 και μπορεί να καλύψει το ένα τρίτο από αυτά με τις τελευταίες δυο δόσεις του προγράμματος.
Η Αθήνα αναμένει να λάβει 9 δισ. ευρώ περισσότερα από επίσημους δανειστές τους επόμενους μήνες, ώστε να χτίσει το «μαξιλάρι» και να αντλήσει επιπλέον 9 δισ. ευρώ από τις αγορές με τρεις εκδόσεις τίτλων.
Όπως έχει γράψει εδώ και μήνες το «xrimaonline.gr» η κυβέρνηση θα επιχειρήσει δύο και τρεις εξόδους στις αγορές έως τον ερχόμενο Αύγουστο, με στόχο να αυξήσει τις πιθανότητες «καθαρής εξόδου», χωρίς να απαιτείται προληπτική πιστοληπτική γραμμή.
Πιο συγκεκριμένα, το οικονομικό επιτελείο θα προχωρήσει σε τρεις νέες εκδόσεις με στόχο την άντληση 9 με 10 δισ. ευρώ (περίπου 3 δισ. ανά έκδοση).
Η πρώτη κίνηση θα γίνει την επόμενη εβδομάδα, η δεύτερη τέλη Απριλίου, αρχές Μαϊου και η τρίτη και η πιο κρίσιμη τον Ιούλιο, με την έκδοση μάλλον 10ετούς ομολόγου.
Οι Ευρωπαίοι λένε με κάθε τρόπο ότι η Ελλάδα δεν είναι έτοιμη για μια «καθαρή» έξοδο, όπως ήταν άλλες χώρες που μπήκαν σε μνημόνια, κάτι που μπορεί καθένας να καταλάβει ρίχνοντας μια
ματιά στις πιστοληπτικές αξιολογήσεις: σε αντίθεση με άλλες χώρες, η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα με τα ομόλογά της να βαθμολογούνται σαν «σκουπίδια» (“junk”).
Είναι προφανές ότι η στρατηγική της κυβέρνησης χρειάζεται επειγόντως μια αναπροσαρμογή.
Αν επιμείνει στην «καθαρή» έξοδο, αδιαφορώντας για τις συνέπειες, θα είναι σαν να χτυπάει άλλη μια φορά με ορμή στον τοίχο, έχοντας την αυταπάτη ότι θα σπάσει ο τοίχος, και θα αφήνει εκτεθειμένη τη χώρα σε επικίνδυνες συνέπειες.
Η αγορά ομολόγων, έχοντας παρακολουθήσει στενά όλες τις πράξεις του ελληνικού δράματος, φαίνεται να πιστεύει ότι τελικά θα πρυτανεύσει ο ρεαλισμός, εξ ου και οι μειωμένες αποδόσεις των ομολόγων μας.