clean-exit2

Επικίνδυνο το «clean exit» με «junk» ομόλογα: Αντίδοτο η «υβριδική λύση»

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 17/01/18, 06:50
Του Αλέξη Ρωμανού

Με τα ελληνικά ομόλογα να είναι στον… «σκουπιδοτενεκέ», δηλαδή στη βαθμίδα «junk» από τους οίκους αξιολόγησης, είναι επικίνδυνο η Ελλάδα να επιχειρήσει «καθαρή έξοδο» τον ερχόμενο Αύγουστο, το οποίο αποτελούσε τουλάχιστον μέχρι πριν από λίγο το «αφήγημα» της κυβέρνησης.

Οι δανειστές, ακόμη κι εάν θέλουν να απαλλαγούν από εμάς, έχουν λόγο που δείχνουν στην Αθήνα τον «δρόμο» της «προληπτικής γραμμής στήριξης» μέσω της λεγόμενης «υβριδικής λύσης», μήνυμα το οποίο έχει περάσει στο «πετσί» της κυβέρνησης Τσίπρα, δεδομένων των αποστάσεων των κκ. Σκουρλέτη, Βούτση και Βίτσα από τους «πανηγυρισμούς» περί «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια και την επιτροπεία.

Όπως προκύπτει τόσο από τη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης των Ελλήνων τραπεζιτών με κορυφαία στελέχη της ΕΚΤ, της Bundesbank και του SSM στη Φρανκφούρτη, όσο και από τη σαφή, πρόσφατη τοποθέτηση πηγής της Κομισιόν, οι δανειστές δεν πρόκειται να αφήσουν την Ελλάδα χωρίς νέο πρόγραμμα, μόλις ολοκληρωθεί τον τρέχον τον ερχόμενο Αύγουστο. Ακόμη και αν δεν ονομάζεται Μνημόνιο.

Οι ίδιοι, εξάλλου, έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα εγκρίνουν την παραμικρή νέα διευκόλυνση για το χρέος, αν αυτή δεν συνδεθεί με νέες δεσμεύσεις.

Ακόμη πιο σημαντικό, δεν εμπιστεύονται το ελληνικό πολιτικό σύστημα, θεωρώντας ότι την επόμενη μέρα, χωρίς διαδικασίες δεσμεύσεων και εποπτείας, υπάρχει ο κίνδυνος ανατροπών σε πολιτικές, ενδεχομένως και παροχών, που εφαρμόστηκαν κατά το παρελθόν. Άλλωστε, οι θεσμοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για τις πολιτικές εξελίξεις το επόμενο διάστημα, έχουν μιλήσει ανοιχτά για αυτό.

Φοβούνται για την αντίδραση των αγορών στο ενδεχόμενο μη ύπαρξης αυτοδυναμίας στις επόμενες εκλογές και με ορατό τον κίνδυνο ακυβερνησίας λόγω απλής αναλογικής στις μεθεπόμενες. Αντίδραση, που εκτιμάται ότι θα είναι ελεγχόμενη, στην περίπτωση που η Ελλάδα είναι προστατευμένη με ένα προληπτικό πλαίσιο στήριξης.

Μπενουά Κερέ, Ντανιέλ Νουί και Γενς Βάιντμαν στις διαδοχικές συναντήσεις που είχαν με το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, επεσήμαναν ότι η διατήρηση του waiver, που διασφαλίζει φθηνή ρευστότητα στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσα σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, συνδέεται άμεσα με τη συμφωνία για την «υβριδική λύση» που θα παρέχει «ομπρέλα» προστασίας στη χώρα μετά τη λήξη του ελληνικού προγράμματος.

Η ΕΚΤ έχει ξεκαθαρίσει ότι εάν υπάρξει «καθαρή έξοδος» και διαπιστωθούν κεφαλαιακές ανάγκες, αυτές θα πρέπει να καλυφθούν με αυξήσεις Κεφαλαίου… άμεσα. Αντίθετα, εάν υπάρχει κάλυψη μέσω της υβριδικής λύσης και συνεπώς κάποιας μορφής επιτήρηση, κεφαλαιακές ανάγκες θα μπορέσουν να καλυφθούν σε βάθος χρόνου.

Οι δανειστές, στις συζητήσεις που διεξάγονται όλο αυτό το διάστημα πίσω από τις κλειστές πόρτες, έχουν διαμηνύσει στους Έλληνες αξιωματούχους ότι η ΕΚΤ δεν έχει τη δυνατότητα από το καταστατικό της να χρηματοδοτεί φθηνά τις ελληνικές τράπεζες χωρίς η ελληνική οικονομία να είναι σε πρόγραμμα, αφού τα ομόλογά της είναι ακόμη στην κατηγορία junk.

Στην περίπτωση αυτή, οι τράπεζες θα έπρεπε να αντλούν χρηματοδότηση από τον ακριβότερο μηχανισμό ELA. Ο,τι χειρότερο, δηλαδή, σε μια περίοδο που δοκιμάζονται από τα «κόκκινα δάνεια» και είναι σε διαδικασία ελέγχου της κεφαλαιακής τους επάρκειας.

Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι χωρίς πρόγραμμα υπάρχει κίνδυνος να χαθεί ένα μέρος από τα 25 δισ. ευρώ, που περισσεύουν από το τρίτο Μνημόνιο. Πρόκειται για χρηματοδότηση, εγκεκριμένη από τα Κοινοβούλια των δανειστών, με μέσο επιτόκιο 0,8%.

 

Αν σου άρεσε κάνε