Moody's: Σταθερό το outlook για την Ευρωζώνη, «καμπανάκι» για τραπεζικά ρίσκα
Στην νέα έκθεσή τις για τις προοπτικές της ευρωζώνης, η Moody’s αναφέρει πως οι προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας της ευρωζώνης το 2018 είναι σταθερές συνολικά, ενώ αναμένεται πως η οικονομική ανάκαμψη της ευρωζώνης που ξεκίνησε στα τέλη του 2013 θα συνεχιστεί φέτος και θα γίνει πιο ευρεία.
Η Moody’s προβλέπει πως ο ρυθμός ανάπτυξης της ευρωζώνης θα είναι 2% το 2018, ενώ το 2019 θα επιβραδυνθεί στο 1,7%, με την εγχώρια ζήτηση να στηρίζει την ανάπτυξη σε Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία και Ιταλία.
Συνολικά, οι χώρες της ευρωζώνης βιώνουν έναν ‘ενάρετο κύκλο’ αυξανόμενης απασχόλησης, ισχυρών δαπανών από τα νοικοκυριά και αυξανόμενων επενδύσεων, αν και η ανάπτυξη παραμένει υποτονική σε σχέση με την προ-κρίσης περίοδο, σημειώνει ο οίκος.
Ωστόσο, οι προοπτικές ανάπτυξης της περιοχής παραμένουν σχετικά «μέτριες», γύρω στο 1,5%. Οι δομικοί περιορισμοί στην ανάπτυξη, όπως η υψηλή μακροχρόνια ανεργία, δεν έχουν ακόμα αντιμετωπιστεί. Η τρέχουσα κυκλική ανάκαμψη στηρίζεται από την ασυνήθιστα διευκολυντική νομισματική πολιτική και άλλους παράγοντες, όπως οι ευνοϊκές εξελίξεις σε ό,τι αφορά τις τιμές των εμπορευμάτων.
Τα υψηλά επίπεδα κρατικού χρέους παραμένουν ένας βασικός πιστωτικός περιορισμός στην ευρωζώνη, ιδιαίτερα υπό το πλαίσιο της σχετικά ισχνής προοπτικής ανάπτυξης.
Καθώς ο οικονομικός κύκλος θα γυρίζει και η ανάπτυξη θα επιβραδύνεται, τα υψηλά δημόσια χρέη θα γίνουν ένα όλο και σημαντικότερο εμπόδιο στα πιστωτικά προφίλ των κρατών, γράφει στην έκθεσή της η Moody’s, σημειώνοντας πως από την «κορυφή» του 94,2% το 2014 μέχρι τώρα έχει επιτευχθεί συνολική μείωση του χρέους κατά μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες.
Κάποιες από τις μεγαλύτερες μειώσεις του χρέους θα σημειωθούν σε χώρες με ήδη ισχυρές δημοσιονομικές θέσεις, σύμφωνα με τη Moody’s. Μέχρι το τέλος του 2019, η Γερμανία και η Ολλανδία θα δουν το ήδη χαμηλό χρέος τους να μειώνεται κατά επιπλέον 10 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα του ορίου του 60% του ΑΕΠ που ορίζει η συνθήκη του Μάασστριχτ. Οι τρεις χώρες που βίωσαν την εντονότερη οικονομική κρίση, δηλαδή η Πορτογαλία, η Κύπρος και η Ελλάδα, επίσης θα δουν σημαντική μείωση του χρέους τους μέχρι το τέλος του 2019. Αντιθέτως, η Moody’s εκτιμά ελάχιστη ή καμία μείωση του χρέους της Γαλλίας, της Ισπανίας και της Ιταλίας από τώρα μέχρι το τέλος του επόμενου έτους.
Ωστόσο, κατά τη Moody’s, οι χώρες της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να επωφελούνται του περιβάλλοντος χαμηλών επιτοκίων που προβλέπεται για φέτος, και η όποια ευπάθεια στην αύξηση των επιτοκίων είναι εξαιρετικά διαχειρίσιμη, δεδομένης της δομής του χρέους (πιο μακροχρόνιες ωριμάνσεις) και της σταδιακής αύξησης των επιτοκίων των κεντρικών τραπεζών.
Σύμφωνα με τον οίκο, αν και το εγχώριο πολιτικό ρίσκο στην ευρωζώνη είναι σχετικά χαμηλό, ωστόσο έχει αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, παραμένοντας όμως σε διαχειρίσιμο επίπεδο. Τα αντισυστημικά πολιτικά κινήματα δεν έχουν αποκτήσει εκλογική δυναμική στη δυτική Ευρώπη, όμως η προοπτική για πολιτικά σοκ εξακολουθεί να υπάρχει.
Τα ρίσκα για τον τραπεζικό κλάδο έχουν αμβλυνθεί, όμως η προοπτική αδύναμης ανάπτυξης και τα αυξημένα χρέη σημαίνουν πως τα πιστωτικά προφίλ των χωρών της ευρωζώνης είναι ευάλωτα σε μια ταχεία επιδείνωση στην περίπτωση ενός σοκ.