Ας μιλήσουμε για τα ομόλογα προ κρίσης και του σήμερα
«Η εμπιστοσύνη στην ελληνική οικονομία διαγράφεται και από την πορεία των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Πλέον έχουμε μπει σε μια πορεία, που φανερώνει πως την επιστροφή της χώρας μας στις αγορές χρήματος μετά τον ερχόμενο Αύγουστο», είπε ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στο πρώτο Υπουργικό Συμβούλιο της νέας χρονιάς.
Στην κυβέρνηση «πανηγυρίζουν» ότι οι αποδόσεις επέστρεψαν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2006, όταν η κρίση δεν είχε ακόμη χτυπήσει την πόρτα της Ελλάδος.
Παρουσιάζουν πως η Ελλάδα ξεπερνά την κρίση, επιχειρώντας να προκαλέσουν συνειρμούς περί επανόδου στην ευημερία.
Όμως εάν συγκρίνει κανείς το spread των… καλών εποχών (10-30 μονάδες βάσης) με το spread της τρέχουσας περιόδου, τα συμπεράσματα είναι αποκαρδιωτικά. Σήμερα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς ομολόγου είναι μόλις 0,3%, δηλαδή το spread, ακόμη και μετά την τελευταία πτώση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς τίτλου, ξεπερνά τις 320 μονάδες βάσης!
Την ίδια ώρα, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ελληνική αγορά ομολόγων είναι ιδιαίτερα ρηχή και κυριαρχείται από τις κινήσεις τριών με τεσσάρων μεγάλων «παιχτών», που σημαίνει πως εύκολα χειραγωγείται και εύκολα μπορεί να δημιουργηθούν… φούσκες.
Την πραγματική εικόνα για τις αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μπορέσουμε να τη δούμε μετά τον Αύγουστο, όταν η Ελλάδα βγει στις αγορές, ενώ δεν θα καλύπτεται από την «ομπρέλα» του προγράμματος, καθώς αυτό θα έχει λήξει.
Τα ελληνικά 2ετή ομόλογα παρουσιάζουν χαμηλότερες αποδόσεις σε σχέση με τα αντίστοιχα αμερικανικά.
Όπως επισημαίνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg, τα ελληνικά είναι ακριβώς τόσο ασφαλή όσο των ΗΠΑ, τουλάχιστον σύμφωνα με την αγορά ομολόγων.
Παρατηρείται μια ασυμμετρία στα επιτόκια, με αποτέλεσμα η Ελλάδα να δανείζεται φθηνότερα στη διετία από τις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση, όμως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις οικονομολόγων, η αγορά ομολόγων είναι μια σε ακραία φούσκα, η οποία προκαλεί έντονη ανησυχία.
Αυτό όσο… εξωπραγματικό και εάν φαίνεται, εντούτοις εξηγείται. Δεν τίθεται ζήτημα σύγκρισης των ελληνικών και των αμερικανικών ομολόγων, με δεδομένο ότι και τα δύο αποτιμώνται σε διαφορετικά νομίσματα.
Η σύγκριση πρέπει να γίνει μεταξύ των ελληνικών και των γερμανικών ομολόγων. Και εκεί η εικόνα δεν είναι τόσο θετική.
Την προηγούμενη εβδομάδα η απόδοση του 2ετούς ελληνικού ομολόγου υποχώρησε στο 1,68% (αξίζει να σημειωθεί ότι του αντίστοιχου αμερικανικού ήταν 1,96%), με το αντίστοιχο γερμανικό να εμφανίζει απόδοση -0,61%.
Μάλιστα, το 2ετές ελληνικό ομόλογο εξακολουθεί να έχει απόδοση υψηλότερη από αυτή του 30ετούς γερμανικού ομολόγου, η οποία διαμορφώνεται στο 1,25%.