exodos-agores-2

Οι κερδισμένοι και οι χαμένοι του 2017

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 29/12/17, 06:50
Τα ριψοκίνδυνα assets είχαν την τιμητική τους το 2017, ενώ δεν τα πήγαν κι άσχημα, αρκετά χρηματιστήρια και εταιρικά ομόλογα.

Όπως επισημαίνει το Bloomberg στον απολογισμό του, τίποτα δεν ήταν πιο ελκυστικό το 2017 από τα κρυπτονομίσματα.

Το Bitcoin ενισχύθηκε σχεδόν κατά 1,500%, ενώ άλλα αντίστοιχα όπως τα ethereum και litecoin κέρδισαν 6.000%.

Ακολουθούν τα assets με την καλύτερη αλλά και χειρότερη απόδοση τη χρονιά που φεύγει.

Μετοχές

Οι.. ταύροι στην Ουκρανία είχαν μια πολύ καλή χρονιά, αφότου το ΔΝΤ έκανε λόγο για σημάδια ανάκαμψης της οικονομίας της χώρας.

Από την άλλη, δεν ήταν καλή χρονιά για το Κατάρ και το Πακιστάν. Το χάος στο Κατάρ προκλήθηκε από το εμπάργκο που επέβαλλαν άλλα κράτη της περιοχής.

Η πακιστανική αγορά υπέστη πλήγμα όταν ξένοι επενδυτές άρχισαν να αποσύρουν τα χρήματα τους.

Ομόλογα

Οι χώρες με την καλύτερη απόδοση ήταν οι χαμένοι του 2016, η Ελλάδα και η Αργεντινή, μεταξύ άλλων.

Σύμφωνα με το πρακτορείο, έπρεπε να προσπαθήσει πολύ κάποιος για να χάσει χρήματα στα ομόλογα φέτος. Τη χειρότερη απόδοση την είχαν τα ιαπωνικά και τα ομόλογα Βενεζουέλας, ενώ στον αντίποδα, το Μπελίζ βρέθηκε στην κορυφή, μετά την αναβάθμιση από τον οίκο Moody’s τον Απρίλιο.

Περνώντας στο εταιρικό χρέος, οι αμερικάνικοι τίτλοι εταιριών ποτών, τροφίμων και λιανικής πήγαν καλά, ενώ τα ομόλογα της Cenveo Corp βρέθηκαν στην αντίπερα όχθη.

Εμπορεύματα

Το παλλάδιο ηγήθηκε των κερδών για τα πολύτιμα μέταλλα, σκαρφαλώνοντας κατά 50%, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν στην ύπαρξη περισσότερων οχημάτων πλέον.

Χαλκός και αλουμίνιο είχαν επίσης μια πολύ καλή χρονιά, εξαιτίας των βελτιωμένων προοπτικών της οικονομίας.

Από την άλλη, η ζάχαρη και το φυσικό αέριο βίωσαν μια κακή χρονιά. Η ζάχαρη λόγω ανησυχιών για υπερπλεόνασμα και το αέριο λόγω του ήπιου χειμώνα που άφησε τα αποθέματα σε υψηλά επίπεδα.

Νομίσματα

Το νόμισμα της Μοζαμβίκης ανήκει στους κερδισμένους της χρονιάς, καθώς η χώρα προσπαθεί να τιθασεύσει τον πληθωρισμό, μετά την κρίση χρέους, ενώ η κεντρική τράπεζα θέλει τα επιτόκια χαμηλότερα.

Τέλος, το ουζμπέκικο soum κατρακύλησε, καθώς αφαιρέθηκε η ισοτιμία του με το δολάριο.

 

Αν σου άρεσε κάνε