To «clean exit» θα μπορούσε να πλήξει τις τράπεζες;-Η «απάντηση» Ντράγκι
Αν κι οι ελληνικές τράπεζες, όπως προκύπτει από τα σημερινά δεδομένα, εκτιμάται ότι θα αποφύγουν έναν νέο γύρο ανακεφαλαιοποίησης, εντούτοις ενδεχομένως και να «κινδυνεύουν» σε περίπτωση «καθαρής εξόδου» από τα μνημόνια τον Αύγουστο το 2018.
Αυτό άφησε, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι κατά τις πρόσφατες δηλώσεις του, τονίζοντας αφενός ότι εναπόκειται στην κυβέρνηση η ύπαρξη και τέταρτου μνημονίου και αφετέρου πετώντας στην Αθήνα το «μπαλάκι» για την πορεία των ελληνικών τραπεζών.
Με δεδομένο ότι το τρέχον μνημόνιο εκπνέει τον προσεχή Αύγουστο, ο «Σούπερ Μάριο» σημείωσε πως είναι στο χέρι της Αθήνας να αποφασίσει, εάν η οικονομία πάσχει ακόμα από αδυναμίες, οι οποίες θα πρέπει να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια των θεσμών.
Ο Ντράγκι είπε ακόμη με νόημα πως η ρευστότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος εξαρτάται εν πολλοίς από την ποιότητα των πολιτικών, που υιοθετεί η εκάστοτε κυβέρνηση και από το πως οι αγορές αξιολογούν αυτές τις πολιτικές.
Η κεφαλαιακή «υγεία» των τεσσάρων συστημικών ιδρυμάτων είναι ένα από τα «καυτά» ζητήματα, που βρίσκονται στο επίκεντρο των διαπραγματεύσεων με τους πιστωτές, ειδικά με δεδομένο τον όγκο των «κόκκινων» δανείων και μάλιστα ενόψει των κρίσιμων stress tests τον ερχόμενο Φεβρουάριο.
Τους τελευταίους μήνες η Ευρωτράπεζα έχει πιέσει την Ελλάδα για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών ακινήτων – οι οποίοι τελικά άρχισαν την προηγούμενη εβδομάδα – ώστε να τονωθούν οι ισολογισμοί των τραπεζών και επακόλουθα να ενισχυθεί η δυνατότητά τους να τροφοδοτούν με δάνεια την πραγματική οικονομία.
Από την πλευρά του, πάντως, ο Ντράγκι απέφυγε να δώσει μία σαφή απάντηση σχετικά με τη χρηματοδότηση των τραπεζών από τον τακτικό μηχανισμό της ΕΚΤ με ενέχυρο ελληνικούς τίτλους, η οποία κανονικά πρέπει να διακοπεί μετά τη λήξη του τρίτου μνημονίου και μέχρι να αναβαθμισθούν τα ελληνικά ομόλογα σε επίπεδο investment grade από τους οίκους αξιολόγησης.
Άφησε, όμως, να εννοηθεί ότι η ΕΚΤ δεν θα ξεφύγει από τους κανόνες της, προσφέροντας στις ελληνικές τράπεζες ρευστότητα, εάν δεν υπάρχει σε ισχύ ένα νέο μνημόνιο. Σε αυτή την περίπτωση, σύμφωνα με τον «Σούπερ Μάριο», η ρευστότητα των τραπεζών θα είναι σε συνάρτηση με τις κυβερνητικές πολιτικές και με τον τρόπο που τις ερμηνεύει η αγορά, χωρίς δηλαδή να υπάρχουν «βοήθειες» από την ΕΚΤ.
Σημειώνεται πως όπως έχει γράψει το «Xrimaonline.gr» σε παλαιότερο δημοσίευμά του, οι τράπεζες αναμένεται να αντιμετωπίσουν ένα ακόμη «χτύπημα» στην ρευστότητα τους, εάν το ερχόμενο καλοκαίρι επιτευχθεί πράγματι το λεγόμενο «clean exit».
Και αυτό γιατί χωρίς μνημόνιο, χωρίς η χώρα να είναι σε πρόγραμμα, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα έχει σημαντική δυσκολία να κάνει αποδεκτά τα ελληνικά ομόλογα, ως ενέχυρο χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών.
Συνεπώς, χωρίς πρόγραμμα η παραμονή των ελληνικών ομολόγων στην κατηγορία κοντά στα «σκουπίδια»- μέχρι να αναβαθμιστεί η πιστοληπτική ικανότητα της οικονομίας σηματοδοτεί αυτομάτως «κόφτη» στην αποδοχή τους από το ευρωσύστημα.