«Σπάει τα κοντέρ» το 10ετές ομόλογο, επιστροφή στα χαμηλά του 2006!
Μετά το χαμηλό δεκαετίας που καταγράφτηκε στην αγορά ομολόγων την περασμένη Πέμπτη, σήμερα οι αποδόσεις έχουν επιστρέψει στα επίπεδα του 2006! Πρόκειται για «ρεκόρ» 11ετίας.
Ειδικότερα, τα ομόλογα στην 10ετία έχουν υποχωρήσει στο 4,065%, πολύ κοντά δηλαδή στο επίπεδο του 4,015% στο οποίο είχε διολισθήσει η απόδοση του ομολόγου τον Μάρτιο του 2016.
Η εξέλιξη αυτή έχει ως αποτέλεσμα το περιθώριο (η διαφορά απόδοσης) από το αντίστοιχο γερμανικό ομόλογο να υποχωρήσει κάτω από το 4% και συγκεκριμένα στο 3,765%.
Η σημαντική αποκλιμάκωση εκπέμπει ιδιαίτερα θετικά μηνύματα σε αγορές κι επενδυτές αφενός ενώ το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να προχωρήσει σε τρεις εξόδους στις αγορές κι αφετέρου μετά την επιτυχή έκδοση του swap των ομολόγων του PSI.
Μάλιστα, οι ειδικοί της ελβετικής τράπεζας UBS χαρακτηρίζουν τα ελληνικά ομόλογα ως τις «κορυφαίες επενδυτικές προτάσεις για το 2018».
Σύμφωνα με την UBS οι πολιτικοί κίνδυνοι υποχωρούν καθώς η ελληνική κυβέρνηση συνεργάζεται όλο και περισσότερο με τα θεσμικά όργανα της Ευρωζώνης. Στο μέτωπο του χρέους, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει ουσιαστικά μεγαλύτερη ελάφρυνση του χρέους από τους επίσημους πιστωτές της, από ότι εκτιμά η αγορά.
“Είμαστε long στα μακροπρόθεσμα και τα βραχυπρόθεσμα ελληνικά ομόλογα καθώς θεωρούμε πως αυτός είναι ένας ελκυστικός τρόπος να τοποθετηθεί κανείς για την περαιτέρω εξομάλυνση του υψηλού risk premium που εξακολουθεί να είναι ενσωματωμένο στα ελληνικά ομόλογα και στην ελληνική καμπύλη αποδόσεων”, υπογραμμίζει.
Από το 7,3% που ξεκίνησε η απόδοση του 10ετούς ελληνικού φέτος στις αρχές του Ιανουαρίου, όπου οι καθυστερήσεις στην β’ αξιολόγηση επηρέαζαν το επενδυτικό κλίμα αφού η αβεβαιότητα γύρω από την Ελλάδα χτυπούσε για μία ακόμη φορά κόκκινο, σήμερα αγγίζει το 4,3%.
Αυτό ήρθε μετά από ένα ασταμάτητο ράλι που τροφοδότησε τόσο η συμφωνία staff level μεταξύ Ελλάδας και Θεσμών για την τρίτη αξιολόγηση, η οποία αυξάνει τις πιθανότητες ολοκλήρωσής της μέσα στον Ιανουάριο, όσο και το swap των 20 ομολόγων του PSI με 5 νέα ομόλογα, τα οποία έχουν τεθεί σε διαπραγμάτευση από τις αρχές του μήνα και έχουν ομαλοποιήσει την αγορά και την καμπύλη, τροφοδοτώντας την με ρευστότητα, εμπορευσιμότητα και επενδυσιμότητα, ανοίγοντας τον δρόμο για νέες δοκιμαστικές εξόδους της Ελλάδας στις αγορές.
Οι εξελίξεις γύρω από την αξιολόγηση έχουν προκαλέσει ένα κύμα θετικών εκτιμήσεων των αναλυτών για την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο , σημειώνοντας ότι η επιτυχημένη γ’ αξιολόγηση η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Ιανουάριο, θα στείλει ένα θετικό μήνυμα στις κεφαλαιαγορές και θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα για να δημιουργήσει ένα μεγαλύτερο cash buffer μέχρι το επόμενο Αύγουστο. Επίσης, θα δημιουργήσει ένα πιο θετικό πολιτικό περιβάλλον – στο οποίο θα πραγματοποιηθούν σύνθετες συζητήσεις για την ελάφρυνση του χρέους και την επόμενη ημέρα της Ελλάδας μετά το τέλος του προγράμματος.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι αναλυτές επισημαίνουν ότι δημιουργείται το έδαφος για νέες εξόδους της Ελλάδας στις αγορές, με 3ετή και 7ετή ή 10ετή ομόλογα, με την βελτίωση του κλίματος να έχει προσελκύσει επενδυτές όπως η Pimco και η Schroders.
Για τολμηρούς επενδυτές ωστόσο τα υψηλά επιτόκια αποτελούν ευκαιρία. Αν το πρόγραμμα προσαρμογής παραμείνει σε τροχιά τότε ίσως οι επόμενοι μήνες αποδειχθούν ακόμα πιο επικερδείς.
Ο Charles Seville, διευθυντής του οίκου αξιολόγησης Fitch από το βήμα του 19ου Ετήσιου Συνεδρίου Invest in Greece που διοργάνωσε στη Νέα Υόρκη η Capital Link εστίασε στη μείωση του ρίσκου στο πολιτικό σκηνικό της Ελλάδος, λέγοντας ότι η επόμενη κυβέρνηση (.σ.σ. χωρίς να κατονομάσει τη Νέα Δημοκρατία) θα συνεχίσει την πορεία υλοποίησης των συμφωνημένων μεταρρυθμίσεων γεγονός που αποτελεί εγγύηση για τη συνέχιση του προγράμματος.
Η πτώση των αποδόσεων των ελληνικών χρεογράφων – και συνακόλουθα η μεγάλη αύξηση των τιμών τους- σχετίζεται και με την συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση η οποία αύξησε την επενδυτική εμπιστοσύνη.
Σύμφωνα με αναλυτές της αγοράς ομολόγων αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Δεκέμβριος παραδοσιακά είναι μήνας περιορισμένων συναλλαγών για την αγορά ομολόγων, μπορεί να υποστηριχθεί πως τον Ιανουάριο εάν όλα κυλήσουν ομαλά στο μέτωπο της αξιολόγησης οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων θα μειωθούν περαιτέρω.
Αυτό θα βοηθήσει τα επόμενα βήματα εξόδου στις αγορές. Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση επταετούς τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 4%, μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης και την έκδοση τριετούς τίτλου, με επιτόκιο κάτω από 3%, με την ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης που προγραμματίζεται για τον Μάιο.