Bitcoin: Νόμιμο μέλλον ή καταστροφή(;)
Ακόμα και αυτόν που πίστεψε πρώτος σε αυτό, τον Roger Ver, επονομαζόμενο και ως Bitcoin Jesus.
Ο Ver το 2011 αγόρασε κρυπτονόμισμα αξίας $25.000, που τώρα αξίζει $425 εκατ. Σήμερα λέει τα εξής:
«Μακροπρόθεσμα μπορεί να ενισχυθεί κι άλλο, αλλά δεν είναι πλέον κρυπτονόμισμα. Έχει γινει «καυτή πατάτα», και παιχνίδια με «καυτές πατάτες», μπορούν να κρατήσουν για πολύ… είμαι πολύ ανήσυχος για το μέλλον του bitcoin», τόνισε.
Τα παράγωγα του bitcoin, έχουν και αυτά την τιμητική τους.
Μια σειρά ειδικών τάχθηκε υπέρ της διαπραγμάτευσης παραγώγων για το ψηφιακό νόμισμα, που από τις αρχές του χρόνου έχει ενισχυθεί κατά 1.500%.
Πιστεύουν πως κάτι τέτοιο μπορεί να προσελκύσει περισσότερους θεσμικούς επενδυτές.
«Τα παράγωγα είναι η πρώτη φάση για να φέρουμε τα ψηφιακά νομίσματα στην κανονικότητα. Το επόμενο βήμα είναι τα ETFs (exchange-traded funds) και μετά, άλλα εθνικά χρηματιστήρια που θα εντάξουν τα δικά του προϊόντα παραγώγων», επεσήμανε ο Charles Hayter, CEO το σάιτ Crypto Compare, μιλώντας στο CNBC.
«Η τιμή του bitcoin έχει κρατηθεί ψηλά, καθώς οι επενδυτές κοιτούν πέρα από τα άμεσα νέα της συνεχιζόμενης ζήτησης και την πιθανότητα για θεσμικό χρήμα», προσέθεσε.
Ωστόσο, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν κριτική στάση.
«Είναι κάτι το απερίσκεπτο», τόνισε ο Salman Ahmed, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής της Lombard Odier Investment Managers, στο CNBC και επεσήμανε:
«Χρησιμοποιούμε μια εκλεπτυσμένη χρηματοοικονομική μηχανή που χρειάστηκε 15 χρόνια να στηθεί για κάτι αμφιλεγόμενο. Μπορεί να μοιάζει ενδιαφέρον, αλλά είναι απερίσκεπτο».
Επιπλέον, ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan, Jamie Dimon που είχε αποκαλέσει το bitcoin «απάτη», εξήγησε πως παραμένει σκεπτικός απέναντι του, αλλά δηλώνει ανοιχτόμυαλος για τα ψηφιακά νομίσματα που υπόκεινται σε κανόνες και κυβερνητικό έλεγχο.