bond-market

Τι σηματοδοτεί η επιτυχία του swap που «ανεβάζει» τον πήχη στο ΧΑ

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 29/11/17, 12:00
Επιτυχημένο και με κάλυψη πάνω από 80% της προσφοράς, το swap των κρατικών ομολόγων, που αλλάζουν το προφίλ του ελληνικού χρέους, αναφέρουν πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών, ενώ οι επίσημες ανακοινώσεις με τα στοιχεία συναλλαγής αναμένονται να εκδοθεί το πρωί της Πέμπτης.

Είκοσι ομόλογα του PSI, ονομαστικής αξίας 29,7 δισ. ευρώ που έληγαν απο το 2013 έως το 2042 αντικαταστάθηκαν με πέντε νέα που έχουν διάρκειες 5,10,15 και 25 χρόνια.

Το μεγάλο ποσοστό συμμετοχής των επενδυτών στο swap εκπέμπει θετικό σήμα στις διεθνείς αγορές ενόψει των νέων εκδόσεων μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η εξέλιξη αυτή βελτιώνει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Στόχος αυτής της ανακατανομής χρέους που αγγίζει τα 30 δισ. ευρώ είναι η συγκέντρωσή του σε λιγότερες και με μεγαλύτερη εμπορευσιμότητα εκδόσεις, ενώ παράλληλα με την κίνηση αυτή χιλιάδες αποταμιευτές που είχαν παγιδευτεί από το 2012 στις συγκεκριμένες εκδόσεις θα μπορούν πλέον να ρευστοποιήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους εφόσον το επιθυμούν, με μεγαλύτερη ευκολία.

Τα νέα ομόλογα θα είναι πιο εύκολα να ρευστοποιηθούν και να πουληθούν και έτσι θα είναι επίσης ελκυστικότερα για τους μεγάλους επενδυτές.

H προσφορά της Ελλάδας για ανταλλαγή ομολόγων της αποτελεί ένα ακόμη βήμα προς την αποκατάσταση της πρόσβασής της στις κεφαλαιαγορές.

Η ανταλλαγή δεν θα επηρεάσει σε γενικές γραμμές το ελληνικό χρέος και τη μέση διάρκειά του, αλλά θα μετατρέψει τα χαμηλής ρευστότητας ομόλογα του PSI σε πιο ρευστούς τίτλους αναφοράς.

Η ανταλλαγή αυτή ακολουθεί μία πιο περιορισμένη ανταλλαγή ομολόγων (bond swap) τον Ιούλιο, ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ και λήξης του 2019, σε ένα νέο πενταετές ομόλογο.

Το swap του Ιουλίου μείωσε το ύψος των χρεολυσίων της Ελλάδας για το 2019 και επιμήκυνε τη μέση διάρκειά του χρέους της.

Οι βελτιώσεις στη ρευστότητα και τους όρους συναλλαγής των ελληνικών κρατικών ομολόγων στηρίζουν την επάνοδο της κυβέρνησης στις διεθνείς αγορές ομολόγων για νέα χρηματοδότηση, καθώς η χώρα εξέρχεται από τις τρίτο εξωτερικό πρόγραμμα στήριξής της τον Αύγουστο του 2018.

Εκτός από τις προετοιμασίες του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους για τη βελτίωση της ρευστότητας της αγοράς και την εξομάλυνση του προφίλ των αποπληρωμών, αναμένουμε ότι η κυβέρνηση θα δημιουργήσει ένα σημαντικό «μαξιλάρι» διαθεσίμων με την προσδοκία της εξόδου από το πρόγραμμα διάσωσης, αντίστοιχα με τις στρατηγικές της ιρλανδικής και της πορτογαλικής κυβέρνησης εν όψει της εξόδου από τα δικά τους προγράμματα διάσωσης και της επιστροφής τους στη χρηματοδότηση από τις κεφαλαιαγορές.

ΧΑ: Ανάκτηση των 730 μον. με το «βλέμμα» σε swap και πλειστηριασμούς

Στο μεταξύ, με τον «αέρα» του swap η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά έκανε την «έκπληξη» στην έναρξη των συναλλαγών της Τετάρτης, ξεπερνώντας και τις 735 μονάδες.

Ο τζίρος παραμένει ισχνός στη σημερινή συνεδρίαση, αλλά οι τράπεζες «ηγούνται» της ανόδου και την Τετάρτη, με τον σχετικό δείκτη να «γράφει» κέρδη πάνω από 4% και να κινείται στις 716 μονάδες (11.15 π.μ.).

Η αγορά νιώθει «ανακούφιση» για την άρση του αδιεξόδου ως προς το «μέτωπο» των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών, οι οποίοι κάνουν ντεμπούτο σήμερα, αφότου οι συμβολαιογράφοι τερμάτισαν την αποχή τους από τη σχετική διαδικασία.

Οι πλειστηριασμοί συνδέονται άμεσα με το επίμαχο ζήτημα των «κόκκινων δανείων», τη στιγμή μάλιστα που έπονται τα κρίσιμα stress tests των ελληνικών τραπεζών τον ερχόμενο Φεβρουάριο, που σημαίνει πως για να περάσουν τον σκόπελο τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα πρέπει να έχουν απαλλαχτεί από τον «βραχνά» των NPLs.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με πληροφορίες, στην Αθήνα βρίσκονται σήμερα εκπρόσωποι του SSM, οι οποίοι θα έχουν σειρά επαφών με τις διοικήσεις των συστημικών τραπεζών.

Καθώς, λοιπόν, το ένα «αγκάθι» της γ’ αξιολόγησης λύθηκε, ενώ και τα εργασιακά και τα ενεργειακά αναμένεται να «κλειδώσουν» την πρωτομηνιά, το ΧΑ «βλέπει» επίτευξη τεχνικής συμφωνίας μέσα στο Δεκέμβριο.

Στο ταμπλό τώρα, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 735,13 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,23%.

Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 8,75 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,28%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης ενισχύεται σε ποσοστό 1,09%.

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Πειραιώς (+6,73% στα 2,22 ευρώ), της Attica bank (+6,67% στα 0,048 ευρώ), της Eurobank(+6,38% στα 0,634 ευρώ), της Alpha bank(+4,52% στα 1,62 ευρώ) και της Εθνικής (+4,45% στα 0,258 ευρώ).

Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές του ΟΛΠ(-1,54% στα 15,31 ευρώ), της Lamda Development(-0,69% στα 5,72 ευρώ) και της Τιτάν (-0,59% στα 20,27 ευρώ).

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τραπεζών (+5,50%), του Εμπορίου(+2,25%) και της Τεχνολογίας (+1,47%).

Ανοδικά κινούνται 41 μετοχές, 8 πτωτικά και 6 παραμένουν σταθερές.

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Πειραιώς +6,73% και Attica Bank+6,67%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Αλουμύλ -2,91% και Space Hellas-2,50%.

Αν σου άρεσε κάνε