euroagores

«Ψυχραιμία» σε αγορές και επενδυτές για το γερμανικό «αδιέξοδο»

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 20/11/17, 13:21
Αν και η «κατάρρευση» των μαραθώνιων διαβουλεύσεων για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού στη Γερμανία δεν ήταν και το πιο αναμενόμενο σενάριο, εντούτοις αναλυτές κι αγορές αντιδρούν «ψύχραιμα» στον απόηχο του αδιεξόδου, ενώ τηρούν στάση αναμονής, περιμένοντας τα νεότερα από το «μέτωπο».

Τόσο οι οικονομολόγοι όσο και το ταμπλό, πάντως, δεν δείχνουν να προεξοφλούν εκλογές. Η πλειονότητα των αναλυτών «βλέπει», ωστόσο, πιέσεις ως προς το ευρώ, το οποίο σημειωτέον έχει «μαζέψει» τις αρχικές απώλειες.

Την ίδια ώρα, οι ευρωαγορές έχουν «περάσει» στο «κόκκινο», με εξαίρεση τον ftse που σημειώνει οριακές μεταβολές.

Πιο αναλυτικά, ο ftse χάνει κατά 0,19%, ο cac κερδίζει κατά 0,28% και ο dax ενισχύεται κατά 0,19%. Ταυτόχρονα, το Μιλάνο σημειώνει άνοδο κατά 0,37%, η Μαδρίτη κατά 0,43%, ενώ και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ανεβαίνει κατά 0,30%.

Οι αναλυτές

«Οι αγορές είναι πιθανόν να μην δώσουν τόση σημασία» μετά την αρχική τους απογοήτευση, σύμφωνα με τον Hartmut Issel της UBS Wealth Management. «Ακόμα και αν υπάρξουν νέες εκλογές, είναι πολύ απίθανο να επικρατήσουν οι λαϊκιστές. Γι’ αυτό η πτωτική αντίδραση θα είναι περιορισμένη».

Ο Peter Dragicevich της Nomura Holdings ανέφερε πως «η έκπληξη της κατάρρευσης των διαπραγματεύσεων για τον σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ανάκαμψη του ευρώ, θα κρατήσουν υπό κάποια πίεση βραχυπρόθεσμα το ευρώ, ιδιαίτερα καθώς θα αντιδράσουν άλλα παγκόσμια κέντρα trading. Οι μακροπρόθεσμες προοπτικές λογικά δεν θα αλλάξουν, καθώς στηρίζονται από την θετική δυναμική της ευρωζώνης. Οι PMI Νοεμβρίου της ευρωζώνης και τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της ΕΚΤ την Πέμπτη θα επιβεβαιώσουν τις θετικές προοπτικές».

Από την πλευρά του, ο Daisuke Karakama της Mizuho Bank, σχολίασε πως «δεν υπάρχει άμεση επίπτωση στη νομισματική πολιτική και ίσως να μην υπάρξουν νέες εκλογές: η εξέλιξη ίσως καταλήσει να προκαλεί προσωρινές αναταράξεις». Κατά τον ίδιο, «δεδομένου ότι υπήρχαν κάποιες προσδοκίες πως αν σχηματίζονταν κυβερνητικός συνασπισμός, η επόμενη κυβέρνηση Μέρκελ θα παρείχε μέτρα δημοσιονομικής τόνωσης, η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων είναι αρνητική για τη γερμανική οικονομία και αυτό που είναι αρνητικό για τη Γερμανία θα είναι κακό για την ΕΕ».

Ο Greg McKenna της AxiTrader, σε σημείωμα προς τους πελάτες έγραψε ότι «είναι πάντα δύσκολο όταν βλέπεις κινήσεις σαν και αυτές στις ασιατικές συναλλαγές τη Δευτέρα να γνωρίζεις αν η αντίδραση είναι πιθανό να είναι υπερβολική λόγω της έλλειψης ρευστότητας ή αν είναι ένδειξη του πού θα πάνε την αγορά οι Ευρωπαίοι και Βορειοαμερικάνοι traders. Αναμφίβολα η ετυμηγορία δεν έχει ακόμα βγει».

Ο Mansoon Mohi-uddin της NatWest Markets, μονάδα της Royal Bank of Scotland, εκτίμησε πως «οι ειδήσεις είναι αρνητικές για το ευρώ, όμως οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις τους δεν είναι ακόμα ξεκάθαρες». Κατά τον ίδιο, το ευρώ θα μπορούσε να υποχωρήσει προς το κάτω μέρος του πρόσφατου εύρους των 1,15-1,20 δολαρίων αν η κατάρρευση των διαπραγματεύσεων οδηγήσει σε νέες εκλογές.

Σύμφωνα με τον Paul Donovan της UBS, «η εγχώρια γερμανική πολιτική αβεβαιότητα είναι απίθανο να επηρεάσει σοβαρά την οικονομία βραχυπρόθεσμα. Ωστόσο, η αβεβαιότητα είναι πιθανό να ελαχιστοποιήσει την Γερμανική ηγεσία στην Ευρώπη (ίσως δίνοντας μεγαλύτερη έμφαση στη Γαλλική ηγεσία). Αυτό μπορεί να έχει επίπτωση στις διαδικασίες του «διαζυγίου» ΕΕ-Βρετανίας».

«Είναι πολύ ανησυχητικό και δημιουργεί μια μεγάλη αβεβαιότητα στην ευρωζώνη», σχολίαζε στο Reuters ο Kisoo Park της Manulife Asset Management, προσθέτοντας πως αναμένει το ευρωπαϊκό νόμισμα να υποχωρήσει ακόμα περισσότερο βραχυπρόθεσμα. Κατά τον ίδιο, «η Γερμανία υπήρξε η πιο σταθερή χώρα στην ευρωζώνη και διεθνώς, αν όμως αυτό φύγει, τότε θα μπορούσε να προκαλέσει ντόμινο επιπτώσεων».

 

Από την πλευρά του, ο Masafumi Yamamoto της Mizuho Securities δήλωσε πως η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί «απόλυτη έκπληξη και αυτού του είδους η πολιτική αλλαγή δεν θα εκτροχιάσει την γερμανική οικονομία». Συμπλήρωσε πως υπήρξε αντίδραση στις συναλλαγές στην Ασία, όμως «πρέπει να δούμε πως θα αντιδράσει η Ευρώπη».

Αν σου άρεσε κάνε