trapezikes-metoxes

Πτώση χωρίς… φρένο στις τραπεζικές μετοχές

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 17/11/17, 06:50
Του Αλέξη Ρωμανού

Μόλις στα 6,2 δισ. (!) ευρώ έχει υποχωρήσει η συνολική χρηματιστηριακή αξία των μετοχών των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (όταν η αξία μόνο της Coca Cola βρίσκεται στα 10 δισ. ευρώ), ενδεικτικό της απαξίωσης που εμφανίζει και πάλι ο πολύπαθος κλάδος.

H πτώση των τραπεζικών μετοχών χωρίς… φρένο, όπως δηλώνει στο «Xrimaonline.gr» έγκυρος χρηματιστηριακός παράγοντας, οφείλεται σε πωλήσεις ξένων επενδυτών, κυρίως Hedge Funds, που θέλουν να απεγκλωβιστούν από τις ελληνικές τράπεζες, έτσι ώστε να μην βρεθούν προ απροόπτου, για μία ακόμη φορά, μετά τα stress tests.

Άλλωστε ο Νοέμβριος, παραμένει ο μήνας που πολλοί ξένοι θεσμικοί αποτιμούν τα κέρδη ή τις ζημιές τους, κλείνοντας τα βιβλία τους ενόψει τέλους του έτους.

Αυτό γίνεται σε ένα χρηματιστήριο με ρηχό τζίρο, επιταχύνοντας τον ρυθμό της υποχώρησης.

Ουσιαστικά, έχουμε εισέλθει στην τελευταία πράξη του "δράματος" για τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Και αυτό, μετά την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα, στην οποία τονίζεται η ανάγκη νέων εκτεταμένων ελέγχων στα βιβλία των 4 συστημικών ομίλων και διατυπώνονται εκτιμήσεις για κεφαλαιακό έλλειμμα 10 δισ. ευρώ.

Μπορεί η απαίτηση του Ταμείου για τον έλεγχο ποιότητας ενεργητικού να «πάγωσε», όμως μένει να ξεκαθαρίσει, αν οι τράπεζες θα χρειαστούν ανακεφαλαιοποίηση μετά τα τεστ αντοχής.

Η αδυναμία των τραπεζών να ελέγξουν τα «κόκκινα» δάνεια λόγω εσωτερικών αδυναμιών τους και του πισωγυρίσματος στην οικονομία από τα capital controls και από τις καθυστερήσεις στο κλείσιμο των αξιολογήσεων, δημιουργούν ξανά αμφιβολίες για την κεφαλαιακή ισχύ του συστήματος.

Όπως τονίζει στο «xrimaonline.gr» υψηλόβαθμο τραπεζικό στέλεχος, ένα στοιχείο που προβληματίζει τους επενδυτές είναι το γεγονός ότι δεν «πάνε καλά» οι ρυθμίσεις των «κόκκινων» δανείων, γεγονός που εάν συνεχιστεί, μπορεί να αναγκαστούν οι τράπεζες να αυξήσουν τις προβλέψεις τους, μειώνοντας τα κέρδη εις βάρος των μετόχων.

Σο ίδιο στέλεχος μας επισημαίνει την πρόσφατη επισήμανση της ΤτΕ: «ο τριμηνιαίος δείκτης αθέτησης (default rate), για τα στοιχεία β΄τριμήνου, παρέμεινε σε επίπεδα άνω του 2%, ξεπερνώντας το ρυθμό αποκατάστασης της τακτικής εξυπηρέτησης δανείων (cure rate) και καθιστώντας τις εκτεταμένες διαγραφές δανείων το σημαντικότερο μέσο μείωσης των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων».

Η επισήμανση αυτή μεταφράζεται… ως εξής: τα δάνεια που περνούν στο «κόκκινο», είναι περισσότερα από αυτά που θεραπεύονται με ρυθμίσεις. Δηλαδή, εξακολουθεί να υπάρχει μια δυσμενής δυναμική διόγκωσης των προβληματικών χαρτοφυλακίων.

Αν σου άρεσε κάνε