exodos-agores-2

Δύσκολη η επιστροφή στις αγορές με βιώσιμα επιτόκια  

ΑΓΟΡΕΣ UPD 10:12 Δημιουργία 16/11/17, 06:43

Του Αλέξη Ρωμανού


Αν και η δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις χρηματαγορές τον περασμένο Ιούλιο και η ανταλλαγή ομολόγων που πραγματοποιείται από χθες, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την επιστροφή στις αγορές, όπως και να' χει πρόκειται για ένα δύσκολο στοίχημα.


Ακόμη και με την ολοκλήρωση της 3ης αξιολόγησης τον Ιανουάριο του 2018, η έξοδος στις αγορές θα διεξαχθεί χωρίς… ορατότητα, καθώς δεν θα έχει γίνει μία πειστική ρύθμιση του δημοσίου χρέους, ενώ θα παραμένει η αβεβαιότητα για το καθεστώς της Ελλάδας μετά τον Αύγουστο τον 2018.


Όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, η χώρα θα βγει από τα μνημόνια του χρόνου, δίχως όμως και πάλι να έχει διασφαλίσει βιώσιμο χρέος.


Μέσα σε αυτό το κλίμα, όπως τονίζουν στο «xrimaonline.gr» τραπεζικοί κύκλοι, είναι δύσκολο να καταφέρει να δανειστεί κάτω από 4% στην 10ετία, δηλαδή θα δανείζεται με όρους μακράν χειρότερους όχι μόνο από την Πορτογαλία αλλά και από το ΔΝΤ.


Δημοσιεύματα του γερμανικού Tύπου σημειώνουν ότι το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών επιδιώκει να αντλήσει περί τα έξι δισ. ευρώ με δύο ή τρεις ακόμη εκδόσεις ομολόγων έως την επίσημη εκπνοή του προγράμματος στις 20 Αυγούστου 2018.


Στόχος της ελληνικής πλευράς είναι να δημιουργηθεί «ένα χρηματικό μαξιλάρι ύψους 15 δισ. ευρώ, στο οποίο ο ESM(Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) πρόκειται να συνεισφέρει με 9 δισ. ευρώ το μεγαλύτερο μερίδιο. Το ‘μαξιλάρι’ των 15 δισ. θα έφθανε σε περίπτωση ανάγκης για να καλύψει τις ανάγκες αναχρηματοδότησης της Ελλάδας έως το τέλος του 2019. Στην Αθήνα όμως ελπίζουν να μην χρειαστεί να αγγίξουν αυτό το απόθεμα.


Στις αγορές παρακολουθούν με ακρίβεια εάν η Αθήνα, μετά τις διαρκείς καθυστερήσεις των περασμένων 2,5 χρόνων, θα διευθετήσει τώρα εγκαίρως τις υποχρεώσεις της, ενώ μετά την τρίτη αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη, ακολουθεί μία τελική, τέταρτη αξιολόγηση, η οποία θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούνιο του 2018, δύο μήνες πριν από το προγραμματισμένο τέλος του προγράμματος.


Έτσι, θα μπορούσαν να αρχίσουν και οι διαπραγματεύσεις για ελάφρυνση του χρέους, εκπέμποντας ένα σημαντικό μήνυμα για τις αγορές.


Από την πλευρά τους, διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί με αναλύσεις τους προειδοποιούν ότι αν δεν βγει η Ελλάδα στις αγορές με βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον δυο τρεις φορές ακόμα έως το καλοκαίρι του 2018, τότε όχι έξοδος από το Μνημόνιο δεν έρχεται, αλλά δυστυχώς ένα νέο Μνημόνιο αναμένεται. Τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να τις προδιαγράψει με ασφάλεια.


Το μόνο είναι ξεκάθαρο είναι ότι το 2019 η Ελλάδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες, χρειάζεται περίπου 17,5 δισ. ευρώ και χωρίς καθαρή έξοδο στις αγορές θα πρέπει να στραφεί και πάλι για δανεικά στην ευρωζώνη.


Αν σου άρεσε κάνε