bond-market

Swap ομολόγων: Crash test η νέα «έξοδος» στις αγορές

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 13/11/17, 06:45
Του Αλέξη Ρωμανού

Κλίμα... για τη νέα «έξοδο» στις αγορές, η οποία αναμένεται να γίνει εντός της τρέχουσας εβδομάδας, καλλιεργεί το Μέγαρο Μαξίμου. Βεβαίως, η κυβέρνηση δεν θα τολμήσει, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί και η γ' αξιολόγηση, να αναζητήσει «φρέσκο» χρήμα. Ωστόσο, αυτό δεν θα την εμποδίσει να εκμεταλλευτεί το swap ομολόγων τουλάχιστον επικοινωνιακά.

Στην ουσία, ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους θα προχωρήσει σε ανταλλαγή ομολόγων ονομαστικής αξίας 30 δισ. ευρώ, τα οποία είχαν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI το 2012, με ομόλογα ίδιας ονομαστικής αξίας, διάρκειας από 5 έως 25 χρόνια.

Οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο επέστρεψαν τις προηγούμενες εβδομάδες στα επίπεδα, όπου είχε βρεθεί το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2009, σε ακόμα καλύτερα επίπεδα δηλαδή από εκείνα λίγο πριν τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι, όπου είχε προηγηθεί σημαντική αποκλιμάκωση των spreads.

Ορισμένα funds που ψάχνουν για αποδόσεις, θέλουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους εν αναμονή του swap των ομολόγων του PSI. Καθώς το ράλι των πορτογαλικών ομολόγων ολοκληρώνεται, οι επενδυτές εξετάζουν να πάρουν θέσεις στο ελληνικό χρέος, αφού παρά τους φόβους τους σχετικά με το αν τελικά η χώρα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι, εντούτοις οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων που σημειώνουν τα υψηλότερα κέρδη φέτος στην Ευρώπη εμφανίζονται ελκυστικές.

Η κυβέρνηση εξετάζει ένα swap, που θα συρρικνώσει τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις αναφοράς, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 30 δισ. ευρώ, τα οποία εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Η κίνηση αποσκοπεί στην δημιουργία λιγότερων νέων ομολόγων αναφοράς, το μέγεθος των οποίων διαμορφώνεται στα 3 με 5 δισ. ευρώ το καθένα, και στοχεύει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας και του βάθους της ρηχής ελληνικής αγοράς.

Τα 20 ομόλογα με λήξεις από το 2023 έως το 2042 έχουν κατά μέσο όρο μέγεθος της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ το καθένα.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.

Αν σου άρεσε κάνε