Η Creval θύμισε το μέγεθος του προβλήματος της Ιταλίας
Τα όσα διαδραματίστηκαν την Τετάρτη με την ιταλική τράπεζα επανέφεραν τις ανησυχίες για το τι θα συμβεί στην Ευρωζώνη εάν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της γειτονικής μας χώρας συνεχίζουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα «κόκκινα» δάνεια
.
Τραπεζικός... πανικός επικράτησε την Τετάρτη στο ιταλικό χρηματιστήριο, με τη μετοχή της Creval να αποτελεί τον αρνητικό πρωταγωνιστή στη συνεδρίαση του Μιλάνο έπειτα από τη γνωστοποίηση για το ότι η τράπεζα κινείται για την άντληση ρευστού προκειμένου να αντιμετωπίσει το κενό στα ταμεία τη ς από τα απλήρωτα «κόκκινα» δάνεια που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιο της.
Ο τίτλος της Creval έφτασε και έως το -30% ενδοσυνεδριακά, παρασέρνοντας προς τα κάτω και τις υπόλοιπες τραπεζικές μετοχές και οδηγώντας το γενικό δείκτη (MIB) της ιταλικής αγορές σε πτώση 0,57% για την Πέμπτη.
Η διοίκηση της τράπεζας ανακοίνωσε πως στοχεύει να αντλήσει περί τα 700 εκατ. ευρώ και ότι θα προχωρήσει στην πώληση επισφαλών δανείων. Έχοντας ένα σύνολο μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχεται στο 1/5 όλων των δανείων της, η Creval θέλει να μειώσει τα «κόκκινα» δάνεια στο 10% μέχρι το τέλος του 2018, με στόχο να πέσει κάτω από το «όριο» του 10% έως το 2020.
Στόχος που είναι μάλλον ιδιαίτερα φιλόδοξος, όπως σημείωναν το βράδυ της Τετάρτης οι διεθνείς αναλυτές.
Το όλον πρόβλημα των ιταλικών τραπεζών
Η «κρίση» της Creval ήρθε για να θυμίσει πως οι ιταλικές τράπεζες μπορούν να εξελιχθούν σε «εφιάλτη» για το σύνολο της οικονομίας της Ευρωζώνης, καθώς διαθέτουν το 25% επί του συνόλου των «κόκκινων» δανείων της Ευρωζώνης. Και μπορεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να πιέζει συνεχώς για τον περιορισμό των εν λόγω δανείων, ωστόσο οι ειδήσεις όπως η χθεσινή φανερώνουν πως οι εντολές της Φρανκφούρτης δεν τηρούνται ευλαβικά από τις ιταλικές τράπεζες.
Και όλα αυτά, την ώρα που η ΕΚΤ αναμένεται να αυστηροποιήσει ακόμα περισσότερο τις οδηγίες για τη διαχείριση των «κόκκινων» δανείων στις αρχές του 2018, μέσω των stress test που ετοιμάζει για όλα τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της Ευρωζώνης.
Από την πλευρά της ιταλικής κυβέρνησης, τόσο ο πρωθυπουργός Πάολο Τζεντιλόνι όσο και ο υπουργός Οικονομικών Πιερ Κάρλο Παντοάν έχουν ζητήσει -έμμεσα- να εξαιρεθούν οι τράπεζες της χώρας από το πλαίσιο που ισχύει για τις υπόλοιπες τράπεζες, δεδομένου των προβλημάτων που θα προκαλούσε μια γενικευμένη τραπεζική κρίση στη γειτονική μας χώρα.