Ομόλογα: Τι κρύβει το ράλι στη 10ετία σε επίπεδα 2009
Του Αλέξη Ρωμανού
Οι αποδόσεις στο 10ετές ομόλογο επιστρέφουν στα επίπεδα που είχε βρεθεί το κόστος δανεισμού της ελληνικής κυβέρνησης τον Δεκέμβριο του 2009, σε ακόμα καλύτερα επίπεδα δηλαδή από εκείνα λίγο πριν τη δοκιμαστική έξοδο της Ελλάδας στις αγορές το καλοκαίρι όπου είχε προηγηθεί σημαντική αποκλιμάκωση των spreads.
Ορισμένα funds που ψάχνουν για αποδόσεις θέλουν να αγοράσουν ελληνικούς τίτλους, εν αναμονή του swap των 20 ομολόγων του PSI, καθώς το ράλι των πορτογαλικών ομολόγων ολοκληρώνεται, φέρεται ότι εξετάζουν να πάρουν θέσεις στο ελληνικό χρέος, αφού παρά τους φόβους σχετικά με το αν τελικά η Ελλάδα θα καταφέρει να σταθεί στα πόδια της μετά τη λήξη του προγράμματος το ερχόμενο καλοκαίρι οι προοπτικές των ελληνικών ομολόγων που σημειώνουν τα υψηλότερα κέρδη εφέτος στην Ευρώπη εμφανίζονται ελκυστικές.
Η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει ένα swap, που θα συρρικνώσει τη δευτερογενή αγορά σε λίγες εκδόσεις αναφοράς, αντικαθιστώντας 20 ομόλογα ονομαστικής αξίας περίπου 32 δισ. ευρώ τα οποία εκδόθηκαν το 2012 στο πλαίσιο της εθελοντικής ανταλλαγής ομολόγων (PSI). Η κίνηση αποσκοπεί στην δημιουργία λιγότερων νέων ομολόγων αναφοράς, το μέγεθος των οποίων διαμορφώνεται στα 3 με 5 δις ευρώ το καθένα, και στοχεύει στην αύξηση της εμπορευσιμότητας και του βάθους της ρηχής ελληνικής αγοράς.
Τα 20 ομόλογα με λήξεις από το 2023 έως το 2042 έχουν κατά μέσο όρο μέγεθος της τάξης του 1,5 δις ευρώ το καθένα. Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές η κίνηση αυτή αποσκοπεί στο να βελτιώσει τη ρευστότητα των ομολόγων στη δευτερογενή αγορά και να διευκολύνει την επόμενη έξοδο στις αγορές.
Τραπεζικά στελέχη αναμένουν ότι η ανταλλαγή θα ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Νοεμβρίου, θα αφορά σε 20 διαφορετικά ομόλογα. Οι τίτλοι αυτοί προέρχονται από τα ομόλογα του PSI και λήγουν εως το 2042.
Η ανταλλαγή θα γίνει με νέα ομόλογα 5,10,15 και 20ετούς διάρκειας. Το επιτόκιο των ομολόγων θα είναι σταθερό και θα προσδιοριστεί με τέτοιο τρόπο, προκειμένου η συναλλαγή να είναι ουδέτερη τόσο για τους ομολογιούχους όσο και για το Ελληνικό Δημόσιο.
Οι αποδόσεις του ελληνικού 10ετούς ομολόγου υποχωρούν σήμερα στο 5,122% με πτώση της τάξης του 3,70% από τα χθεσινά επίπεδα, ενώ μέσα σε δύο ημέρες η απόδοση έχει υποχωρήσει κατά περισσότερο από 8%.
Οι αποδόσεις στο ελληνικό 2ετές ομόλογο υποχωρούν κάτω από 3% και στο 2,893% με πτώση της τάξης του 3,08%, επεκτείνοντας την σημαντική χθεσινή υποχώρηση η οποία διαμορφώθηκε στο 3,5%, και στα επίπεδα του περασμένου Σεπτεμβρίου.
Παράλληλα, η απόδοση του ομολόγου της Ελλάδας που λήγει το 2042 μειώθηκε κάτω από 6% για πρώτη φορά σε 3,5 χρόνια