Αναλυτές: Μια, δύο και τρεις έξοδοι στις αγορές, αλλιώς...
Διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί με αναλύσεις τους, όπως έχει επισημάνει εδώ και μήνες το xrimaonline.gr, προειδοποιούν ότι αν δεν βγει η Ελλάδα στις αγορές με βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον δυο με τρεις φορές ακόμα έως το καλοκαίρι του 2018, τότε όχι έξοδος από το Μνημόνιο δεν έρχεται αλλά δυστυχώς ένα νέο Μνημόνιο αναμένεται.
Τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να τις προδιαγράψει με ασφάλεια.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2019 η Ελλάδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χρειάζεται περίπου 17,5 δισ. ευρώ και χωρίς καθαρή έξοδο στις αγορές θα πρέπει να στραφεί και πάλι για δανεικά στην ευρωζώνη.
Βεβαίως, το μεγάλο τεστ για την ελληνική οικονομία δεν θα είναι οι όποιες ενδιάμεσες κινήσεις, που θα καταστήσουν πιο ελκυστικά τα ελληνικά ομόλογα.
Άλλωστε, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ήταν σαφής, δηλώνοντας προσφάτως στην ΕΡΤ: « Είμαι σίγουρος ότι μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης οι αγορές θα απαιτήσουν να βγούμε. Μέχρι τότε μπορούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις για να είναι πιο ελκυστικά τα ομολογά μας. Μπορεί να κάνουμε και κάποιες μικρές κινήσεις ενδιάμεσα. Θα κάνουμε περίπου 4 συνολικές κινήσεις έως το τέλος του προγράμματος το 2018. Γεμίζουμε τα ταμεία με μία "καβάντζα" για να μπορεί να σταθεί στα πόδια της η χώρα».
Το τελευταίο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει κλίμα για γρήγορη συμφωνία, σε τεχνικό τουλάχιστον επίπεδο, σε συνδυασμό με τα θετικά μηνύματα που έρχονται από τις Βρυξέλλες για την διαπραγμάτευση. Ένας λόγος είναι, να "στρώσει" το χαλί για εξόδους στις αγορές, πέρα του ότι σερβίρει το σενάριο της «καθαρής» εξόδου από το μνημόνια...για εσωτερική κατανάλωση.
Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο είναι περιορισμένες, αφού προϋποθέτει μια ραγδαία αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας, κατά τουλάχιστον 6 βαθμίδες, καθώς σήμερα τα ελληνικά ομόλογα παραμένουν στην κατηγορία «σκουπίδια». Σημειωτέον ότι η πρόβλεψη του ΔΝΤ είναι ότι η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές θα γίνει με επιτόκια τουλάχιστον 6%!
Αυτό που κυριαρχεί είναι η επιθυμία της κυβέρνησης να επιτύχει μια «καθαρή έξοδο» τον ερχόμενο Αύγουστο, έχοντας εξασφαλίσει ένα χρηματοδοτικό «μαξιλάρι» ύψους 12 δισ. ευρώ. Η εναλλακτική όμως λύση είναι να βγει η χώρα από το πρόγραμμα έχοντας εξασφαλίσει μια προληπτική γραμμή στήριξης ώστε να υπάρχουν και ευεργετικές επιπτώσεις στο κόστος δανεισμού από τις αγορές.
Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το αργότερο έως τον Ιανουάριο αποτελεί μεγάλο στοίχημα, αν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να βάλει στις αρχές του νέου έτους - όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επανεξετάσει τη στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος - στο τραπέζι το θέμα του χρέους και την επόμενη μέρα μετά το τρίτο πρόγραμμα.
Σ΄αυτό το ζήτημα, της ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους θα επιμείνει το ΔΝΤ. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με την επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων και το κυριότερο το "κλείδωμα" του κόστους εξυπηρέτησης του χρέους κάτι που μπορεί να γίνει με όρους και εργαλεία της αγοράς.
Προς αυτή την κατεύθυνση εργάζεται ο ΟΔΔΗΧ και το υπουργείο Οικονομικών κύκλοι του οποίου επιβεβαίωσαν ότι η ανταλλαγή ομολόγων που είχε εκδώσει στο παρελθόν το ελληνικό δημόσιο με νέα ομόλογα περιλαμβάνεται στους στόχους του.
Ακόμη, συμπληρώνουν ότι είναι μία κίνηση στην οποία θα πρέπει να προχωρήσει η χώρα προκειμένου να βελτιώσει την καμπύλη ομολόγων του ελληνικού δημοσίου και να ομαλοποιήσει τις πληρωμές χρέους για τα επόμενα χρόνια.
Υπενθυμίζεται ότι το 2012 στο πλαίσιο του PSI το ελληνικό δημόσιο είχε εκδώσει νέους τίτλους προς τους ιδιώτες που συμμετείχαν σε αυτό, ανταλλάσσοντάς τους με τα ομόλογα που είχαν στην κατοχή τους περίπου στο 50% της ονομαστικής αξίας τους.
Τις κινήσεις αυτές παρακολουθούν προσεκτικά οι επενδυτές καθώς επιδίωξη τους είναι να επαναλάβουν, αν γίνεται, τα κέρδη από ομόλογα που είχαν στην πορεία εξόδου της Πορτογαλίας από το μνημόνιο.