citi

Citi: Αβέβαιο αν ο «εφιάλτης» των μνημονίων θα… λήξει μαζί με το πρόγραμμα

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 01/11/17, 16:59
Με «μπαράζ» αναλύσεων κορυφαίων διεθνών οίκων κάνει «πρεμιέρα» ο Νοέμβριος, ένας μήνας «βαρόμετρο» τόσο για το swap ομολόγων, που επιδιώκει να προχωρήσει το υπουργείο Οικονομικών, όσο και για την πορεία της γ’ αξιολόγησης, με την κυβέρνηση να καλείται μέσα σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα να καλύψει την απόσταση 71 προαπαιτούμενων μέχρι την επιστροφή της τρόικας στην Αθήνα.

Από την πλευρά της η Citi, αν και «βλέπει» αυτό τον γύρο των διαβουλεύσεων πιο «βατό» συγκριτικά με τις προηγούμενες δύο αξιολόγησης, εντούτοις δηλώνει αβεβαιότητα για το πόσο η Ελλάδα θα εξέλθει από τον «εφιάλτη» των μνημονίων και της επιτροπείας, όταν θα λήξει το πρόγραμμά της το καλοκαίρι του 2018.

«Το αν η Ελλάδα θα καταφέρει να απελευθερωθεί από τα μνημόνια μετά τις 18 Αυγούστου παραμένει αβέβαιο. Η εικόνα της οικονομίας και των δημόσιων οικονομικών παραμένει πιο αδύναμη από τις άλλες χώρες που εξήλθαν από τα μνημόνια, μόλις δέκα μήνες πριν την έξοδο, ενώ και η πιστοληπτική αξιολόγηση της Ελλάδας παραμένει πολύ χαμηλότερη», επισημαίνει σε σημερινή του ανάλυση χαρακτηριστικά ο οίκος.

Χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, τη χώρα μας «ειδική περίπτωση», ο οίκος υπογραμμίζει πως μεγαλύτερο ρόλο παίζουν τα πολιτικά παρά τα οικονομικά δεδομένα. «Η πολιτική προθυμία να «απογαλακτιστεί» η χώρα από τα δάνεια του επίσημου τομέα δείχνει να εντείνεται, τόσο στην Αθήνα όσο και στην Ευρώπη, αυξάνοντας την πιθανότητα «καθαρής εξόδου», αν και υπάρχουν ακόμα ρίσκα για νέα προβλήματα που ενδέχεται να θέσουν οι κυβερνήσεις Γερμανίας, Ολλανδίας και Αυστρίας», τονίζει.

Ειδική αναφορά κάνει η Citi στις ελληνικές τράπεζες και θέτοντας ζήτημα «κόκκινων δανείων». Σύμφωνα με τον οίκο, τα εγχώρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα παρουσιάζουν «ευάλωτη» εικόνα, τονίζοντας πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια είναι «βαρίδι» για αυτά.

«Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα βαρύνεται από κόκκινα δάνεια ρεκόρ, έλλειψη καταθέσεων και μειωμένους όγκους χρηματοδότησης της οικονομίας, κάτι που πιθανά δημιουργεί πτωτικά ρίσκα για τα δημόσια οικονομικά και το ΑΕΠ έναντι της Πορτογαλίας», επισημαίνει.

Σε σχέση με το αιώνιο… «αγκάθι» των διαπραγματεύσεων επί της ρύθμισης του ελληνικού χρέους, η Citi σημειώνει πως η βιωσιμότητά του είναι ένα ερωτηματικό. Υπάρχει η πρόβλεψη για επίτευξη πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ το 2018 και διατήρηση του ποσοστού ως το 2022, ενώ προβλέπονται υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, εκτιμήσεις που κρίνονται αισιόδοξες από τη Citi. Αν και οι δημοσιονομικές επιδόσεις ξεπέρασαν τους στόχους το 2016 και το 2017 το 3,5% του ΑΕΠ είναι οικονομικά και πολιτικά δύσκολο και πιθανά αναντίστοιχο με ρυθμούς ανάπτυξης της τάξης του 4%.

Ακόμη, ο οίκος αναφέρει ότι η «υπεραπόδοση της Αθήνας στο δημοσιονομικό μέτωπο, η αύξηση του ΑΕΠ και η χαλάρωση της στάσης του ΔΝΤ περιορίζουν περαιτέρω το ρίσκο δυσάρεστων εκπλήξεων. Η διαφαινόμενη ολοκλήρωση του σίριαλ των ελληνικών μνημονίων αποτελεί μια ελκυστική προοπτική για όλα τα μέρη, κάτι που ευνοεί τους συμβιβασμούς».

 

Αν σου άρεσε κάνε