XA: «Πρεμιέρα» στον Νοέμβριο με επιφυλακτικότητα...
Η αγορά δεν ακολουθεί το «ράλι», που σημειώθηκε στα ασιατικά χρηματιστήρια, με τον ιαπωνικό Nikkei να «σκαρφαλώνει» σε υψηλό 21 ετών και τον Kospi στην Κορέα να σημειώνει κέρδη πάνω από 1% χάρη στο εντυπωσιακό «άλμα» της Samsung άνω του 3%, καθώς τηρεί στάση αναμονής αναφορικά με όλες τις πληροφορίες, που έρχονται στο «φως» από το «μέτωπο» των εξ’ αποστάσεως διαπραγματεύσεων της ελληνικής πλευράς με τα τεχνικά κλιμάκια.
Στο ίδιο «βήμα» κινούνται και οι ευρωαγορές, οι οποίες περιμένουν τις αποφάσεις της Fed για τη νομισματική της πολιτική, αλλά και την ανακοίνωση του Ντόναλντ Τραμπ την ερχόμενη Πέμπτη για το νέο ηγέτη της Τράπεζας σε βάθος τετραετίας.
Χρηματιστηριακοί αναλυτές επισημαίνουν πως ο μήνας αυτός επιφυλάσσει «σκαμπανεβάσματα» για το ΧΑ, όσο η γ’ αξιολόγηση είναι σε πλήρη εξέλιξη, με τους επενδυτές να κρατούν μικρό «καλάθι», μέχρι να πειστούν ότι όντως δεν θα εκτροχιαστούν τα χρονοδιαγράμματα και οι διαβουλεύσεις κυβέρνησης και θεσμών θα ολοκληρωθούν σύντομα και δίχως συγκρουσιακές διαθέσεις.
Με λίγα λόγια δηλαδή, η εικόνα στη Λεωφόρο Αθηνών δεν αναμένεται να παρουσιάσει κάποια αξιοσημείωτη μεταβολή, με χαρακτηριστική τη συναλλακτική «άπνοια» λόγω της τάσης των επενδυτών να γυρίζουν την «πλάτη» στις κινήσεις υψηλού ρίσκου.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώνεται στις 759,49 μονάδες σημειώνοντας οριακή άνοδο 0,03%.
Η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 3,85 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει μικρή άνοδο σε ποσοστό 0,17%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί οριακά σε ποσοστό 0,03%.
Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι μετοχές της Attica Bank (+5,66% στα 0,056 ευρώ), της ΔΕΗ (+1,61% στα 1,89 ευρώ) και της Eurobank (+0,71% στα 0,706 ευρώ).
Αντιθέτως τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-0,66% στα 7,53 ευρώ), της Jumbo (-0,65% στα 13,71 ευρώ) και της ΑΔΜΗΕ (-0,54% στα 1,83 ευρώ).
Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Τηλεπικοινωνιών (+0,69%) και των Τροφίμων (+0,52%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-0,78%) και του Εμπορίου (-0,27%).
Ανοδικά κινούνται 29 μετοχές, 14 πτωτικά και 10 παραμένουν σταθερές.
Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Κυριακούλης +7,21% και Attica Bank +5,66%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ -10,00% και Κέκροψ -5,71%.
Με το βλέμμα στη Fed
Στη… Fed είναι σήμερα, Τετάρτη και αύριο στραμμένα τα «βλέμματα» αγορών και επενδυτών, καθώς η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ θα ανακοινώσει τις αποφάσεις της σχετικά με την νομισματική της πολιτική, ενώ την επομένη ο Ντόναλντ Τραμπ θα γνωστοποιήσει τον «εκλεκτό/ή», που θα πάρει στα χέρια του το «τιμόνι» του οίκου με ορίζοντα τετραετίας.
Σε αυτό το πλαίσιο, οι ευρωαγορές «ανοίγουν» την πρώτη συνεδρίαση του μήνα σε θετικό έδαφος, αλλά τηρώντας στάση αναμονής.
Στα ταμπλό, ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 κερδίζει κατά 0,3% στις 396,40 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύεται κατά 0,9% στις 13.349,14 μονάδες, ο γαλλικός CAC σημειώνει άνοδο της τάξεως του 0,4% στις 5.522,88 μονάδες, ενώ ο βρετανικός FTSE 100 αυξάνεται κατά 0,4% στις 7.523,97 μονάδες.
Σχετικά με την Fed, οι αναλυτές «βλέπουν» πως η Τράπεζα θα κρατήσει σταθερά τα επιτόκια μέχρι τον ερχόμενο Δεκέμβριο, όποτε αναμένονται… «εκπλήξεις».
Πάντως, θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι αγορές «κοιτάζουν» και προς την τρομοκρατική επίθεση στο Μανχάταν από την οποία 8 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 15 άτομα τραυματίστηκαν.
Πρωτομηνιά με ράλι
Πρωτομηνιά με ράλι… στο Χρηματιστήριο του Τόκιο, με τον ιαπωνικό δείκτη Nikkei να «σκαρφαλώνει» σε υψηλά 21 ετών, καταγράφοντας άλμα της τάξεως του 1,9%.
Σημειώνεται μάλιστα πως ο δείκτης έκλεισε τον Οκτώβριο, σημειώνοντας τα μεγαλύτερα κέρδη της διετίας.
Την ίδια ώρα, στα ασιατικά ταμπλό, στο Χονγκ Κονγκ ο δείκτης Hang Seng κέρδισε κατά 0,8%, στην ηπειρωτική Κίνα ο δείκτης Shanghai κινήθηκε οριακά ανοδικά κατά 0,1%,ενώ ο Shenzhen αυξήθηκε εξίσου οριακά κατά 0,06%.
Στα μάκρο της ημέρας, αμετάβλητος στις 51 μονάδες διατηρήθηκε ο PMI μεταποίησης στην Κίνα τον περασμένο Οκτώβριο, επιβεβαιώνοντας τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Ειδικότερα, ο δείκτης παρέμεινε σταθερός τον Οκτώβριο, σε σύγκριση με τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας που πραγματοποίησε η εταιρία Markit για λογαριασμό της Caixin Media Co. Ltd.
Σύμφωνα με την Caixin, αν και η μέτρηση έδειξε μια οριακή βελτίωση στις λειτουργικές συνθήκες του μεταποιητικού τομέα της Κίνας, ωστόσο η παραγωγή αυξήθηκε με τον πιο αδύναμο ρυθμό των τελυεταίων τεσσάρων μηνών.
Η καταγραφή του δείκτη άνω των 50 μονάδων δηλώνει επέκταση των δραστηριοτήτων, ενώ η πορεία του κατά των 50 μονάδων σημαίνει συρρίκνωση.
Ο δείκτης συγκροτείται από την πορεία περισσοτέρων από 500 μικρομεσαίων επιχειρήσεων.
Στην Κορέα ο Kospi ενισχύθηκε σημαντικά κατά 1,1% με τον τίτλο της Samsung να σημειώνει νέο ιστορικό υψηλό, καταγράφοντας άλμα 3,5%.
Στον αντίποδα, στη Νέα Ζηλανδία ο NZX-50 έχασε κατά 1,3%, ενώ στην Αυστραλία ο δείκτης ASX 200 κέρδισε κατά 0,7% πλησιάζοντας το υψηλό του 2017.