Στόχος του Μάριο Ντράγκι το… «ακριβό» ευρώ
Ο Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε μία "βελούδινη" έξοδο από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς να δώσει σαφή ημερομηνία λήξης, απομακρύνοντας για το 2019 την αύξηση των επιτοκίων.
Αυτό είχε άμεσο αρνητικό αντίκτυπο στο ευρώ. Ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού του ο επικεφαλής της ΕΚΤ να είχε τα προβλήματα, που δημιουργούσε στην ευρωπαϊκή οικονομία το “ακριβό” νόμισμα (είχε ενισχυθεί κατά 13% το 2017).
Από την πλευρά τους οι αναλυτές, κάνουν λόγο για μία πολύ ήπια «έξοδο», σχολιάζοντας τις αποφάσεις ΕΚΤ σχετικά με το μέλλον του QE.
Ο επαναπροσδιορισμός του προγράμματος που ανακοίνωσε η ΕΚΤ, δείχνει ότι θέλει να ξεκινήσει την έξοδο όσο το δυνατόν πιο προσεκτικά, ιδανικά χωρίς να δει το ευρώ να ενισχύεται ή να αυξάνονται οι αποδόσεις των ομολόγων.
Ο "Σούπερ Μάριο" δεν ήθελε να ακουστεί υπερβολικά bullish, ώστε οι χρηματοπιστωτικές αγορές να συνεχίσουν να σκέφτονται ότι η αύξηση των επιτοκίων δεν θα έρθει πριν το 2019, ελπίζοντας ότι θα οδηγήσει σε περαιτέρω ανατίμηση του ευρώ στη διαδικασία.
Την ίδια ώρα, μερίδα αναλυτών βλέπει ότι το πρόγραμμα θα πάει τουλάχιστον και μέχρι το τέλος του 2018 και όχι μόνο έως τον Σεπτέμβριο, αν και με μειωμένο ρυθμό γύρω στα 15 με 20 δισ. ευρώ.
Η ΕΚΤ απέφυγε να δώσει ημερομηνία λήξης του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, ενώ ο περιορισμός του προγράμματος αγοράς assets από τον Ιανουάριο( στα 30 δισ. Ευρώ από 60 δισ. ευρώ) είχε λίγο-πολύ αποτιμηθεί από την αγορά. Όμως, δεσμεύθηκε ότι εάν οι συνθήκες δεν είναι ευνοϊκές για την οικονομία της Ε.Ε η ΕΚΤ, είναι διατεθειμένη να αυξήσει το QE "όσον αφορά το μέγεθος και / ή τη διάρκεια.
Τα πιο πάνω οδήγησαν σε ισχυρή πτώση το ευρώ (υποχώρησε κάτω από τα 1,17 δολάρια για πρώτη φορά μετά τον Ιούλιο)καθώς οι αναλυτές περίμεναν μια πιο ξεκάθαρη στρατηγική από την ΕΚΤ που θα μπορούσε να “δείξει” πότε θα γίνει η πρώτη αύξηση των επιτοκίων.
Μάλιστα, η ΕΚΤ επανέλαβε το guidance για τα επιτόκια, δηλαδή ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα σημερινά τους επίπεδα πολύ πιο πέρα από τον "ορίζοντα των καθαρών αγορών ενεργητικού".
Με τον πληθωρισμό να παραμένει κάτω από τον στόχο του 2%, ακόμη και στις προβλέψεις της ΕΚΤ, τα επιτόκια είναι πιθανό να παραμείνουν στα χαμηλότερα επίπεδα ρεκόρ για αρκετό χρονικό διάστημα ακόμα.
Καθώς η ΕΚΤ άφησε την πόρτα ανοιχτή ώστε οι αγορές να συνεχιστούν πέρα από το Σεπτέμβριο του 2018, αναλυτές εκτιμούν ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν σταθερά μέχρι τουλάχιστον τον Μάρτιο του 2019.