«Γαντζωμένο» στην κορυφή το bitcoin
Μέσα στο 2017, η άνοδος ήταν πάνω από 450%. Σήμερα είναι κοντά στα 5.000 δολάρια και από δημοσκόπηση του CNBC, προέκυψε πως το Bitcoin οδεύει προς το επίπεδο των 10.000 δολαρίων.
Η ψηφιακή τεχνολογία στις παγκόσμιες συναλλαγές είναι αμφιλεγόμενη και αρκετοί προειδοποιούν ότι «προϊόντα» της τεχνολογίας blockchain, όπως το Bitcoin χρησιμοποιούνται μόνο για σκοτεινούς σκοπούς, όπως εμπόριο ναρκωτικών και όπλων κ.ά.
Ωστόσο, πλέον το Bitcoin έχει περάσει στη δημόσια σφαίρα, μπήκε στην ατζέντα.
Παρά την άνοδο που καταγράφει εδώ και καιρό, χθες η τιμή του Bitcoin υπέστη απώλειες σήμερα, μετά τη «διχοτόμηση» του, με τη δημιουργία του νέου bitcoin gold.
Γιατι έγινε αυτό; η ανάγκη για μηχανήματα υψηλών προδιαγραφών για την εξόρυξη του bitcoin, σημαίνει ότι αυτή ελέγχεται από μια μικρή ομάδα ανθρώπων με ισχυρούς υπολογιστές.
Ο Jack Liao, ο διευθύνων σύμβουλος της LightningASIC, ο οποίος πωλεί εξοπλισμό εξόρυξης, δημιούργησε το bitcoin gold, ως έναν τρόπο για να αλλάξει αυτή τη δυναμική.
Η ιδέα είναι να επιτραπεί να εξορύσσεται το bitcoin gold από περισσότερους ανθρώπους με λιγότερο ισχυρά μηχανήματα, έτσι ώστε να αποκεντρωθεί το δίκτυο ακόμη περισσότερο και θα ανοίξει για μια ευρύτερη βάση χρηστών.
Άλλωστε, παρόμοια «διχοτόμηση» του bitcoin είχε συμβεί και τον Ιούλιο, με το bitcoin cash.
Κίνα, Ιαπωνία και Ρωσία
Η γενικότερη άνοδος τροφοδοτείται και από την προσδοκία πως η Κίνα θα άρει την απαγόρευση στις συναλλαγές κρυπτονομισμάτων. Τον Σεπτέμβριο η Κίνα έδωσε εντολή σε όλα τα ανταλλακτήρια Bitcoin να διακόψουν τις συναλλαγές με κρυπτονομίσματα σε μία προσπάθεια περιορισμού του οικονομικού κινδύνου.
Ωστόσο, πρόσφατα δημοσιεύματα μιλούν για επαναφορά του trading ψηφιακών νομισμάτων στην δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.
Από την άλλη, οι ιαπωνικές αρχές ενέκριναν πρόσφατα 11 εταιρείες ως διαχειριστές ανταλλακτηρίων ψηφιακών νομισμάτων. Η ιαπωνική κυβέρνηση αναγνώρισε το bitcoin ως νόμιμο χρήμα τον Απρίλιο και ζήτησε από τους διαχειριστές ανταλλακτηρίων να λάβουν άδεια λειτουργίας, θέτοντας ως προϋπόθεση τη διάθεση ενός ισχυρού υπολογιστικού συστήματος, τον διαχωρισμό των λογαριασμών των πελατών και τον έλεγχο της ταυτότητας τους.
Παράλληλα, το Ρωσικό υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας συμφώνησαν να καταθέσουν έως το τέλος του έτους νομοσχέδιο το οποίο θα ρυθμίζει την αγορά κρυπτονομισμάτων.
Όσο για το ποιος θεσμός θα είναι ο αρμόδιος για να ρυθμίζει την αγορά των κρυπτονομισμάτων, απάντηση προς το παρόν δεν υπάρχει.
Οι προβλέψεις
Παρά τις δυσκολίες και τις «παιδικές ασθένειες», το bitcoin επιμένει ανοδικά.
Ο Ronnie Moas, ο αναλυτής, που είχε προβλέψει το απίστευτο ρεκόρ στην απόδοση του bitcoin, ότι θα «σκαρφαλώσει» δηλαδή στα 5.000 δολάρια, όπως και συνέβη, εκτιμά τώρα πως το κρυπτονόμισμα θα «φάει» ακόμα και την Apple σε βάθος πενταετίας.
Μιλώντας στο CNBC και προκαλώντας ιδιαίτερη αίσθηση με τις προβλέψεις του, ο ίδιος αναλυτής τονίζει χαρακτηριστικά: «οι άνθρωποι πρέπει να αρχίσουν να παίρνουν στα σοβαρά το Bitcoin, σήμερα η κεφαλαιοποίηση της αγοράς του νομίσματος έφτασε αυτήν της Goldman Sachs. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια θα φτάσει την Apple, η κεφαλαιοποίηση της οποίας ξεπερνάει τα 800 δισ. δολάρια».
Ο διευθύνων σύμβουλος της JPMorgan Chase, Jamie Dimon, ωστόσο, το αποκαλεί «απάτη» και χαρακτηρίζει «ηλίθιους» όλους όσοι επενδύουν σε αυτό.
Πάντως, ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι προειδοποίησε πως τα κρυπτονομίσματα δεν είναι αρκετά «ώριμα» για να εξετάσει σχετική ρύθμιση.
«Με οτιδήποτε καινούριο, ο κόσμος έχει μεγάλες προσδοκίες και επίσης μεγάλη αβεβαιότητα. Αυτή τη στιγμή πιστεύουμε πως ιδιαίτερα όσον αφορά στα bitcoin και στα κρυπτονομίσματα, δεν θεωρούμε πως η τεχνολογία είναι ώριμη για να τα εξετάσουμε», δήλωσε ο Ντράγκι.