Συνεδρίαση «ασανσέρ» στο ΧΑ παρά την υπερκάλυψη του ομολόγου της Eurobank
Η συνεδρίαση θα εξακολουθεί να θυμίζει «ασανσέρ» την Τρίτη, λένε χρηματιστηριακοί αναλυτές, «δείχνοντας» την γ’ αξιολόγηση και το «καυτό» μενού των σημερινών συναντήσεων στο Χίλτον, όπου πέφτει στο «τραπέζι» το πρώτο μέρος-θα λέγαμε-του «κοινωνικού πακέτου».
Το ΧΑ «βλέπει» από λίγο μακριά τις 740 μονάδες και από μεγάλη πια απόσταση τις 750 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι τόσο ισχνός εν μέσω έλλειψης κεφαλαίων.
Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,10% στις 735,25 μονάδες, ενώ ο τζίρος κυμαίνεται μόλις στα 15 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 17 εκατ. τεμάχια. Άνοδο 0,02% σημειώνει ο FTSE 25, στις 1.940,93 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης χάνει κατά 0,41% στις 733,48 μονάδες.
Το «βλέμμα» είναι στραμμένο στο βιβλίο προσφορών για το τριετές καλυμμένο ομόλογο της Eurobank, το οποίο κλείνει με υπερκάλυψη.
Συγκεκριμένα, η τράπεζα αντλεί 500 εκατ. ευρώ, με επιτόκιο 2,98% και το κουπόνι της έκδοσης κινείται κοντά στο 2,75%. Σύμφωνα με το Reuters, στην τράπεζα προσφέρθηκαν κεφάλαια που ξεπέρασαν το 1,2 δισ. ευρώ! Σημειώνεται ότι ο τίτλος, που ωριμάζει στις 2 Νοεμβρίου του 2020, θα εισαχθεί προς διαπραγμάτευση στο χρηματιστήριο του Λουξεμβούργου.
Αν και για σήμερα οι αναλυτές πίστευαν-στο ξεκίνημα της συνεδρίασης-πως θα μπορούσε να καταγραφεί μία αντίδραση, ωστόσο οι χαμηλοί τζίροι περιορίζουν την έκταση και τη διάρκεια.
Η τρίτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος, η διαπραγμάτευση, θα είναι λιγότερο προβληματική και βραχύτερη, σύμφωνα με τη Citigroup, η οποία καταλήγει σε αυτήν την εκτίμηση λόγω του ότι το μεγαλύτερο μέρος της πιο επίπονης δημοσιονομικής προσαρμογής έχει ήδη θεσπιστεί.
Ωστόσο, η Citigroup θεωρεί ότι η τρίτη αξιολόγηση δεν μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους, καθώς μόνο το 20% των προηγούμενων οικονομικών μεταρρυθμίσεων που αναμένονται στο πλαίσιο της τρίτης αξιολόγησης έχουν εφαρμοστεί μέχρι στιγμής.
Πάντως, πηγή αβεβαιότητας για την αγορά εξακολουθεί να παραμένει ο τραπεζικός κλάδος, με τους αναλυτές να «βλέπουν» πως το «σφυροκόπημα» θα συνεχιστεί για το επόμενο 9μηνο, μέχρι να ξεκαθαρίσει το «θολό» τοπίο γύρω από τους εποπτικούς ελέγχους και να «κληρώσει» για τα stress tests.
Επιστρέφοντας στα "χαρτάκια", η Attica Bank, η ΔΕΗ, η ΕΧΑΕ και η Folli Follie ανεβαίνουν κατά 1%, ενώ ακολουθούν με μικρή άνοδο οι Φουρλής, Σαράντης, Λάμδα, Μυτιληναίος, Βιοχαλκο, Ελληνικά Πετρέλαια, ΑΔΜΗΕ, Motor Oil, Grivalia, Τιτάν, Jumbo και Εθνική.
Αντίθετα, απώλειες που ξεπερνούν το 1% καταγράφουν οι Eurobank, Ελλάκτωρ, Πειραιώς και ΓΕΚ Τέρνα, με τις ΟΠΑΠ, ΟΛΠ και ΕΕΕ να σημειώνουν μικρή πτώση. Αμετάβλητες οι μετοχές των ΟΤΕ, Alpha Bank και Aegean.