exodos-stis -agores

Τι σημαίνουν τα σχέδια του ΥΠΟΙΚ για swap ομολόγων

ΑΓΟΡΕΣ Δημιουργία 16/10/17, 08:03
Του Αλέξη Ρωμανού

 

Tο ενδεχόμενο νέας εξόδου στις αγορές έως το τέλος Οκτωβρίου με την ανταλλαγή είκοσι μικρών ομολογιακών εκδόσεων του 2012 από πέντε νέες εκδόσεις, εξετάζεται από την κυβέρνηση σύμφωνα με πληροφορίες.

 

Αυτή η κίνηση αν κι έχει επικοινωνιακό χαρακτήρα, ωστόσο θα μπορούσε να σημειώσει ουσιαστική συμβολή στο σενάριο της ομαλής αυτοχρηματοδότησης από τις αγορές μετά τον Αύγουστο του 2018.

 

Ο υπουργός Οικονομικών έχει προδιαγράψει αρκετές εκδόσεις έως το καλοκαίρι του 2018 και για λόγους άντλησης ρευστότητας και για λόγους βελτίωσης της καμπύλης αποδόσεων. Τα σχέδια ανταλλαγής είκοσι μικρών ομολογιακών εκδόσεων με τέσσερις ή πέντε νέες έχουν τεθεί ήδη υπόψη των θεσμών, παίρνοντας πράσινο φως ως προς τη φύση του σχεδίου. Θεωρείται, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι οι σχεδιασμοί του Οργανισμού Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους βοηθούν και τη δομή του χρέους και τη ρευστότητα.

 

Ο χρόνος στον οποίο θα εκδηλωθεί το εγχείρημα, επισήμως από κυβερνητικές πηγές, τοποθετείται μετά το κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης. Πληροφορίες όμως επιμένουν ότι εφόσον οι συνθήκες κριθούν καλές, δεν αποκλείεται και μια έκπληξη μέσα στον Οκτώβριο. Στόχος της Αθήνας είναι να χτιστεί ένα μαξιλάρι ρευστότητας της τάξεως των 12-14 δισ. ευρώ για την επόμενη μέρα του τρίτου Μνημονίου.

 

Διεθνείς τραπεζικοί κολοσσοί με αναλύσεις τους προειδοποιούν ότι αν δεν βγει η Ελλάδα στις αγορές με βιώσιμο τρόπο τουλάχιστον δυο τρεις φορές ακόμα ώς το καλοκαίρι του 2018, τότε όχι έξοδος από το Μνημόνιο δεν έρχεται αλλά δυστυχώς ένα νέο Μνημόνιο αναμένεται. Τις εξελίξεις κανείς δεν μπορεί να τις προδιαγράψει με ασφάλεια.

 

Το μόνο είναι ξεκάθαρο είναι ότι το 2019  η Ελλάδα για να καλύψει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες χρειάζεται περίπου 17,5 δισ. ευρώ και χωρίς καθαρή έξοδο στις αγορές θα πρέπει να στραφεί και πάλι για δανεικά στην ευρωζώνη.

 

Αν η τρίτη αξιολόγηση ξεκινήσει στην ώρα της και ολοκληρωθεί ταχύτατα χωρίς τριγμούς εσωτερικούς και εξωτερικούς, θα μπορούσε κανείς να υποθέσει ότι η Ελλάδα θα καταλήξει τον Αύγουστο του 2018 στην υποκατάσταση του σημερινού Μνημονίου από ένα συγκριτικά ηπιότερο συνοδευόμενο από μια προληπτική γραμμή πίστωσης. Το σενάριο του clean exit είναι αμφίβολο εάν το πιστεύει κανείς πραγματικά ακόμα και στους κόλπους της κυβέρνησης.

 

Το μεγάλο στοίχημα

 

Η ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης το αργότερο έως τον Ιανουάριο αποτελεί μεγάλο στοίχημα, αν πραγματικά θέλει η κυβέρνηση να βάλει στις αρχές του νέου έτους - όταν το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα επανεξετάσει τη στάση του έναντι του ελληνικού προγράμματος - στο τραπέζι το θέμα του χρέους και την επόμενη μέρα μετά το τρίτο πρόγραμμα.

 

Με ή χωρίς το ΔΝΤ

 

«Η Ελλάδα θα βγει στις αγορές με ή χωρίς το ΔΝΤ», ήταν το μήνυμα που έστειλε ο υπουργός Οικονομικών, Ε. Τσακαλώτος σε όλους τους συνομιλητές του στην έδρα του ΔΝΤ, ενώ συμφώνησε με την επικεφαλής του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ για τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης, ώστε να βγει η χώρα από τα μνημόνια το συντομότερο δυνατόν.

 

Ελλάδα και ΔΝΤ έχουν ως κοινό στόχο την ταχύτερη συμφωνία για την αναδιάρθρωση του χρέους, η οποία προϋποθέτει το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης, είναι το βασικό συμπέρασμα των επαφών Τσακαλώτου με την ηγεσία του ΔΝΤ.

 

Η Ελλάδα επιθυμεί η αναδιάρθρωση του χρέους να γίνει όσο γίνει πιο γρήγορα για να έχει έναν καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές. Από την άλλη μεριά, το Ταμείο θέλει να αρθεί η αβεβαιότητα σε σχέση με την συμμετοχή του, προκειμένου να εκτιμήσει αν τα μέτρα ελάφρυνσης που θα προσφέρουν οι

Ευρωπαίοι είναι επαρκή και έτσι να πάρει την τελική του απόφαση για το αν θα παραμείνει στο ελληνικό πρόγραμμα.

 

Παρά το γεγονός, ότι ευρωπαϊκές πηγές κάνουν λόγο για διευθέτηση του χρέους τον Ιούνιο, πηγές από το υπουργείο Οικονομικών σημείωναν, πως η πρώτη αξιολόγηση του Ταμείου (τον ερχόμενο Φεβρουάριο) καθιστά “εφικτό το σενάριο να υπάρξει συμφωνία για το χρέος τότε”. Όπως άλλωστε είπαν “θα υπάρχει έτσι ικανό χρονικό περιθώριο ώστε να διευκολύνει την έξοδό μας στις αγορές”.

 

Οι ίδιες πηγές υπογράμμισαν πως η Ελλάδα καλωσορίζει την στήριξη του Ταμείου για το χρέος, αλλά έσπευσαν να διευκρινίσουν πως μια απομάκρυνση του ΔΝΤ από το πρόγραμμα λόγω της αρνητικής έκθεσης βιωσιμότητας του χρέους δεν πρόκειται να επηρεάσει την πορεία εξόδου της χώρας προς τις αγορές.
Αν σου άρεσε κάνε